Благодаря - това е ценно!
По колко кафета пиете на ден и как ви действат?
-
- Зелено кафе
- Мнения: 23
- Регистриран на: 02 Яну 2023 23:11
Не съм виждал данни, които да подкрепят това, въпреки че на пръв поглед изглежда логично.
Бих казал че по-скоро е обратното. Светлото кафе има по-ниска загуба на влага, при една и съща доза повече зърна ще влязат в една тъмно изпечена доза от 18 грама и съответно там ще има повече кофеин. По-светлото кафе е значително по-твърдо и съответно кофеина е много по-труден за екстракция.
Та самият факт е верен ако изпечеш 18 грама зелено кафе, във по-светло изпечените ще е останало малко повече кофеин, но тази минимална разлика се компенсира неколкократно от другите два фактора.
- yovko
- Светло изпечен
- Мнения: 92
- Регистриран на: 03 Авг 2023 10:41
- Град: Пловдив
- Приготвям кафе с: Eureka Oro Single Dose & Profitec Go
Скоро четох изследване с лабораторни данни, което изглеждаше адекватно, че разликата (при зърна от един сорт) е твърде малка, макар и да има такава. Ако се мери на единица тегло тъмно печеното кафе има малко повече кофеин (заради загубата на маса/влага при печенето). Ако се мери на обем, тогава по-светлите имат лек превес на кофеиновото съдържание. Но и в двата случая разликата е много малка. Кофеинът е термоустойчив при температурите за печене на кафе за да се повлияе от това. При температурата, при която би се повлиял по-сериозно (на границата и отвъд т.нар. френско и италианско печене) кафето вече отива към карбонизация (въгленясване).
Life is too short for mediocre espresso.
-
- Нов потребител
- Мнения: 3
- Регистриран на: 23 Май 2023 22:04
- Град: Sofia
- Приготвям кафе с: La Pavoni
Всъщност ако трябва да погледнем научно, последното ,доста сериозно проучване ,е свързано с броя кафета на ден. Естествено, то е свързано не само с наличието на кофеин,а и другите полезни съставки. Накратко - повече от 3 кафета на ден - намаляват ползата и увеличават риска от развитие на различни заболявания, но най-сериозно е влиянието върху мозъка, където увеличената консумация в годините води намалено възстановяне и продукция.
Естествено ,може би трябва да се спомене че все пак повечето спешълти кафета и използват по-голям грамаж.
Естествено ,може би трябва да се спомене че все пак повечето спешълти кафета и използват по-голям грамаж.
-
- Нов потребител
- Мнения: 10
- Регистриран на: 25 Авг 2024 11:19
- Град: София
- Приготвям кафе с: Gaggia Cadorna Prestige
Сутрин пия по 2 вкъщи - първото с 12 грама, второто - с 8, около 40-50 мл., че така ги прави автомата. Още едно към 9-9:30 от капсула към 50 мл. и едно след обяд. Все читава арабика, уж.
Уикенда ми се е случвало да заспя, без да искам, след първите две.
Уикенда ми се е случвало да заспя, без да искам, след първите две.