По колко кафета пиете на ден и как ви действат?

Общи дискусии на тема кафе

Модератори: Svetlin, Gaggia

Customer-07
Зелено кафе
Мнения: 23
Регистриран на: 02 Яну 2023 23:11

Мнение

Gaggia написа: 07 Юни 2024 17:51 Имайте предвид, че светлите кафета са с повече кофеин. Колкото повече се пекат зърната, толкова кофеина намалява.
Благодаря - това е ценно!
disign
Средно изпечен
Мнения: 196
Регистриран на: 19 Окт 2020 14:41

Мнение

Gaggia написа: 07 Юни 2024 17:51 Имайте предвид, че светлите кафета са с повече кофеин. Колкото повече се пекат зърната, толкова кофеина намалява.
Не съм виждал данни, които да подкрепят това, въпреки че на пръв поглед изглежда логично.
Бих казал че по-скоро е обратното. Светлото кафе има по-ниска загуба на влага, при една и съща доза повече зърна ще влязат в една тъмно изпечена доза от 18 грама и съответно там ще има повече кофеин. По-светлото кафе е значително по-твърдо и съответно кофеина е много по-труден за екстракция.
Та самият факт е верен ако изпечеш 18 грама зелено кафе, във по-светло изпечените ще е останало малко повече кофеин, но тази минимална разлика се компенсира неколкократно от другите два фактора.
Аватар
yovko
Светло изпечен
Мнения: 92
Регистриран на: 03 Авг 2023 10:41
Град: Пловдив
Приготвям кафе с: Eureka Oro Single Dose & Profitec Go

Мнение

Скоро четох изследване с лабораторни данни, което изглеждаше адекватно, че разликата (при зърна от един сорт) е твърде малка, макар и да има такава. Ако се мери на единица тегло тъмно печеното кафе има малко повече кофеин (заради загубата на маса/влага при печенето). Ако се мери на обем, тогава по-светлите имат лек превес на кофеиновото съдържание. Но и в двата случая разликата е много малка. Кофеинът е термоустойчив при температурите за печене на кафе за да се повлияе от това. При температурата, при която би се повлиял по-сериозно (на границата и отвъд т.нар. френско и италианско печене) кафето вече отива към карбонизация (въгленясване).
Life is too short for mediocre espresso.
BERSERK
Нов потребител
Мнения: 5
Регистриран на: 24 Юли 2024 11:06
Град: София
Приготвям кафе с: Lelit Bianca + Lelit Williams PL92

Мнение

Аз пия по 4-5 спешалити кафета на ден, всяко в доза точно 20,5 грама.
Delirium
Нов потребител
Мнения: 3
Регистриран на: 23 Май 2023 22:04
Град: Sofia
Приготвям кафе с: La Pavoni

Мнение

Всъщност ако трябва да погледнем научно, последното ,доста сериозно проучване ,е свързано с броя кафета на ден. Естествено, то е свързано не само с наличието на кофеин,а и другите полезни съставки. Накратко - повече от 3 кафета на ден - намаляват ползата и увеличават риска от развитие на различни заболявания, но най-сериозно е влиянието върху мозъка, където увеличената консумация в годините води намалено възстановяне и продукция.
Естествено ,може би трябва да се спомене че все пак повечето спешълти кафета и използват по-голям грамаж.
VoyagerX
Нов потребител
Мнения: 10
Регистриран на: 25 Авг 2024 11:19
Град: София
Приготвям кафе с: Gaggia Cadorna Prestige

Мнение

Сутрин пия по 2 вкъщи - първото с 12 грама, второто - с 8, около 40-50 мл., че така ги прави автомата. Още едно към 9-9:30 от капсула към 50 мл. и едно след обяд. Все читава арабика, уж.
Уикенда ми се е случвало да заспя, без да искам, след първите две. :D