Пекарна за кафе - DABOV Specialty Coffee - София

Препоръки и отзиви за местата от които купуваме кафе, кафе обoрудване и резервни части

Модератори: Svetlin, Gaggia

Аватар
yovko
Средно изпечен
Град: Пловдив
Приготвям кафе с: Eureka Oro SD & DolceVita
Gaggia Classic Е24
Profitec Go
Kaffelogic Nano 7e

Мнение

Уви, моите впечатления от Дъбов напоследък са доста негативни и предвид цените им съм ги оставил на резервната скамейка за някакво време.
Life is too short for a mediocre espresso...
toro
Кафе трафикант
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia+Auber и Lagom

Мнение

И аз съм на мнение, че от плявата, най-малкото зло е Дъбов. Дори да има кусури, си остава най-постоянен в качеството, за разлика от конкуренцията в страната.

Затова и не купувам от години от родните пекари или ако купувам е инцидентно, примерно под 5% от всичкото кафе което пия.
Аватар
Rotor
Младши бариста

Мнение

Skala написа: 18 Фев 2024 20:19 След като пробвах почти всички наши пекарни в раздела, от известно време поръчвам само от Дъбов. Успяват да запазят консистентно качество и резултатът в чашата е предвидим. Дори блендовете ми харесват. При доста пекарни - малки и големи - не е така, а ми омръзна да експериментирам. Да не говорим, че всички вдигнаха цените.
Лично на мен ще е полезно да кажеш кои пекарни си пробвал. Може и да дадеш оценка от 1-10, а ако имаш време и желание с по едно изречение някакъв коментар за всяка една.

Общо взето и аз мисля, като теб. Въпреки това не смятам, че трябва напълно да се спира с пробването. Според мен основния проблем е, че много пекари смятат, че качество по-добро от кафето в супермаркетите (това не е чак толкова трудно) е напълно достатъчно условие, за да се нарекат добра пекарна. След това слагат несъобразена с качеството на продукта си цена и претенциозна опаковка и се излагат.
Иначе всеки прави грешка и чат пат има проблеми с качеството (както сме обсъждали по-горе и на Дъбов се случва), но да се тресне абсурдна цена на нещо посредствено не е адекватно (това май не съм го наблюдавал при Дъбов).
Аватар
Skala
Светло изпечен
Приготвям кафе с: Gaggia Classic
Eureka Mignon XL

Мнение

Ами поръчвал съм най-често от Домани, Колумбус, Монтекристо, Комета, Дюкянъ, Вертона, Пекарна 007, Мартинес...Не се наемам по спомен да дам точни оценки. Писал съм в съответните теми, когато нещо ме е впечатлило или отблъснало.
Държа да отбележа, че поръчвам относително евтини (за specialty) или средно скъпи кафета - нямам достатъчно фино небце за ултра скъпите.
Прави ми неприятно впечатление, че и малките пекарни се опитват да продават на цени като големите, с което за мен губят конкурентно предимство.
Kafe_maybe
Светло изпечен

Мнение

Аз от Дъбов винаги си оставам що-годе доволен. Има тук таме кафета, които ми идват скъпи за това, което са, но реално кои от пекарните в момента продават евтино в София? Аз не се сещам освен Колумбус и Black Label Coffee House, които цялостно пекат много тъмно за вкуса на почти всичко тук (аз лично съм ок с тъмно изпечено кафе), които по спомен бяха една идея по-евтини (особено Black Label).
Мартинез имат добри попадения - цена качество, но реално пекат доста светло. Чъкис ми идват на мен скъпички, предвид че или уцелвам нещо много яко, или е супер греда.
Има и още в София, за които се сещам, но не са ми правили много впечатление. Извън София не съм пробвал нищо май.
Това, което не харесвам при Дъбов е, че пликчетата са по 200 грама. Бих предпочел да са по 250 или нагоре.
Плюс, който аз намирам в Дъбов, също така е и това, че реално имат няколко локации. Лично аз често минавам през центъра и предпочитам да отида и да си взема на място. Не ми се занимава с поръчки, често няма никой вкъщи или не съм в офиса.
Интересно ми е от Софийските пекарни, коя е доста по-евтина от Дъбов?
BERSERK
Нов потребител
Град: София
Приготвям кафе с: Lelit Bianca + Lelit Williams PL92

Мнение

Купих Costa Rica exclusive coffee от кафето на Дъбов в Изток. За съжаление не мога да кача снимка на шота и кафето (не виждам опция за закачане на файл, така че приемам жокери как се качват снимки :) ) . Първо да спомена защо го купих от магазин. Имам поръчка онлайн, но за съжаление онлайна на Дъбов пускат през куриерска фирма Transpress. Въпросните бавят доставката с 2-3 седмици като всеки ден през това време спамят с СМС как днес куриера щял да ме посети :) Съветвам ви по тази причина да избягвате онлайн поръчки от Дъбов и ако ви е възможно купувайте от кафетата.

Сега по темата с кафето. Както всички ексклузив и състезателни кафета на Дъбов и това носи на много дребно смилане (изпечено е светло). На Lelit Williams го меля на 1.5 (от 10 възможни). Интересното е, че при това дребно смилане излизат нотки които при по - едрото не се извличат, без кафето да става горчиво или препечено. Единствения проблем е, че за разлика от другите подобни на Дъбов при това много лесно се образуват канали. За това правя бавна екстракция - първо ниско налягане за около 20 секунди без pre influsion, след което постепенно вдигам налягането. Цялата екстракция излиза около 50 секунди.

Вкусът и ароматът са божествени. Има шоколад и плодове, с умерена киселост. До сега всички кафета тип "шоколад" във вкуса които съм опитвал са били основно тъмно изпечени и от там е идвал този вкус. Тук обаче е съвсем различно. Има вкус на хубав шоколад, без нотки на препичане или горчилка. И едновременно със шоколада се усещат и плодовете, като никои от вкусовете не доминира, нито се бие с другия, а образуват прекрасен букет. Нареждам го сред топ 3 на Дъбов редом до състезателната Бразилия
Аватар
yovko
Средно изпечен
Град: Пловдив
Приготвям кафе с: Eureka Oro SD & DolceVita
Gaggia Classic Е24
Profitec Go
Kaffelogic Nano 7e

Мнение

BERSERK написа: 28 Юли 2024 16:05 за съжаление онлайна на Дъбов пускат през куриерска фирма Transpress
Има избор между Transpress и Speedy при пускане на поръчката.
Life is too short for a mediocre espresso...
Аватар
Rotor
Младши бариста

Мнение

"Едно време всичко беше истинско" :mrgreen:
Colombia GEISHA COE #21
Brazil COE #2
Индия Араку Био Gems GEMS163
Индия Араку Био Gems GEMS204
Geisha Peru el Pino COE #7
От 5-те кафета със златист етикет, само Geisha Peru el Pino COE #7 го заслужава. Другите кафета са някъде между посредствено и нищо особено. Затвърждава ми се мнението, че качеството е понижено и ще мина и аз на кафе от чужбина. Няма как да сложиш на тия кафета златен етикет и да очакваш, че това е достатъчно за да впечатли купувача.
Dimi
Тъмно изпечен

Мнение

Хм.. сигурен че "проблемът" не е в начина на приготвяне, умения, технка и т.н? Не всяко кафе (зърна) става ей така лесно, по стандарната процедура. Имал съм разочарования от много известни пекарни, но определено ги отдавам лично на мен.
Така генерално да се "зачертава" една пекарна.. Незнам...
Не съм пил до сега кафета на Дъбов, но виждам че има някак си интернационално признание и уважение от доста големи кафе корифеи.
Последно промяна от Dimi на 25 Яну 2025 18:57, променено общо 2 пъти.
Аватар
Rotor
Младши бариста

Мнение

Фен съм му и редовен клиент. Точно затова мога да забележа спада в качеството на предлаганите от него кафета. Досега мислех, че това е само при ниския клас или че не ми пасват някой вкусове и всичко е поредица от изключения... Обаче днес опитах наистина хубаво кафе (споменатото по-горе Geisha Peru el Pino COE #7) и си спомних, че преди всяко едно негово кафе беше приятна изненада, а в момента не е така. Сравнявам с кафето му от преди година две. И дума не може да става за липса на професионализъм, а по-скоро за бизнес и икономически фактори.

Обратно към “Пекарни и магазини за кафе, обoрудване и резервни части”