Тампер и портафилтър

Съвети при покупка или надграждане на кафе оборудване

Модератори: Svetlin, Gaggia

rvelevska
Нов потребител
Мнения: 10
Регистриран на: 26 Апр 2024 17:34
Град: София

Мнение

Здравейте, група :)

Прегледах видеата на James Hoffmann, та хубаво да се объркам :D

Бихте ли посъветвали:
  • тампер с пружина или обикновен?
  • обикновен портафилтър или нарязан (naked)?
  • използвате ли тампер с игли (ако така се казва) за разбъркване?
Все още не съм се сдобила с кафемашина, но базирано на форума Gaggia Classic 2001-2014 се надявам скоро да се появи вкъщи :)

Поздрави :coffee:
rvelevska
Нов потребител
Мнения: 10
Регистриран на: 26 Апр 2024 17:34
Град: София

Мнение

Ъпдейт по темата, ако би било от полза на някого - препоръчаха ми този вариант - https://www.amazon.de/dp/B0BCK3FSWK?ref ... ft=1&th=1
Изглежда обещаващо и доколкото четох тези с пружина не са никак лош вариант.
Надявам се да е от помощ на някого :)
Аватар
legaltk
Зелено кафе
Мнения: 39
Регистриран на: 31 Дек 2022 13:07
Град: София
Приготвям кафе с: Gaggia Classic 2019 + Eureka Mignon Zero

Мнение

- обикновен, добре се справя по мои наблюдения
- обикновен, според мен бездънния не е подходящ за Гаджия Класик
- имам, рядко ползвам, няма осезаем ефект
Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 4747
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: София
Приготвям кафе с: Monolith and paper filters

Мнение

legaltk написа: 30 Юни 2024 18:04 - обикновен, според мен бездънния не е подходящ за Гаджия Класик
Защо не е?
Аватар
legaltk
Зелено кафе
Мнения: 39
Регистриран на: 31 Дек 2022 13:07
Град: София
Приготвям кафе с: Gaggia Classic 2019 + Eureka Mignon Zero

Мнение

Защото ако е със заводското налягане, предполагам ще пръска.
BERSERK
Нов потребител
Мнения: 5
Регистриран на: 24 Юли 2024 11:06
Град: София
Приготвям кафе с: Lelit Bianca + Lelit Williams PL92

Мнение

Аз ползвам обикновен тампер, но тампирам много силно. Относно избора на филтър - това дали пръска или не зависи основно от налягането и степента на гриндене. Ако кафето е прекалено едро смляно пръскането става защото се образуват луфтове неравномерно. Ако е прекалено ситно обикновено тръгва бавно и след това изпръсква изведнъж - тоест образуват се канали. Независимо какъв е филтъра пръскането от кошницата зависи от тези фактори. Единствената разлика е, че бездънния филтър ти позволява да видиш пръскането, да прецениш следствие от какво е и да коригираш шота. Нормалните филтри прикриват пръскането - то става вътре във филтъра, а долу тече равномерно. За това баристите предпочитат бездънен филтър - за да следят какво не е наред със шота. От друга страна в заведенията винаги е обиновен филтър за да не изпръсква дори когато шота е тотално объркан

Обратно към “Избор на кафе оборудване”