Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Приготвям кафе с: Gaggia Classic Pro & Gaggia MDF1
Мнение
Моето доста аматьорско мнение след четене по въпроса е, че би трябвало бленда да подсилва палитрата от вкусове тъй като при единичните видове преобладава един доминантен, но както казах не съм вещ.
Така или иначе всеки си има различен и вкус и затова индустрията предлага много различни подходи, за да достигне до вкуса на всеки
Нещо не разбирам при блендовете - ако купуваш примерно КГ смесени 2-3-4 вида зърна, как знаеш в каква пропорция са в цедката? Статистически е невъзможно пропорцията от пакета да се пренесе в цедката. Т.е., би трябвало (почти) всяко кафе в чашата да е с различен вкус? Или нещо ми убягва от тази технология?
При положение, че едно зърно е между 0.1 и 0.2 грама, тоест в цедката имаш 50-80 зърна, смятам че статистиката на пропорцията е достатъчно постоянна. За мен, проблема е по-скоро в смилането, тъй като при всяко кафе оптималното е различно. Тоест, като мелиш смес, едното го смилаш прекалено фино, другото една идея по-едро, в крайна сметка в чашата получаваш не-добра екстракция и може би малко вкус на утайка.
Queen o’ the Hebrides’ golden tears, Distillation o’ two hundred years
Skal, Prost, Salud, Kampei, Cheers, Slainte-mhath! Laphroaig!
Лично аз съм имал успех само с готови блендове от пекарна и то конкретно Дъбов. Опитвал съм да си "сглобя" сам бленд например Етиопия и Колумбия, но резултата е слаб.
Unity бленд на Дъбов е топ, едно от най-добрите кафета за моя вкус! Много лесно за работа, консистентна екстракция, шоколадов вкус. Напоследък само от него поръчвам.