Какво е мненията ви за блендовете (смесите)?

Място където може да обсъждате различните видове кафе, сортове, начин на изпичане и всичко свързано с това

Модератори: Svetlin, Gaggia

Lan
Нов потребител
Мнения: 10
Регистриран на: 03 Дек 2022 11:40
Приготвям кафе с: Gaggia Classic Pro & Gaggia MDF1

Мнение

Моето доста аматьорско мнение след четене по въпроса е, че би трябвало бленда да подсилва палитрата от вкусове тъй като при единичните видове преобладава един доминантен, но както казах не съм вещ.
Така или иначе всеки си има различен и вкус и затова индустрията предлага много различни подходи, за да достигне до вкуса на всеки ;)
Customer-07
Зелено кафе
Мнения: 21
Регистриран на: 02 Яну 2023 23:11

Мнение

Нещо не разбирам при блендовете - ако купуваш примерно КГ смесени 2-3-4 вида зърна, как знаеш в каква пропорция са в цедката? Статистически е невъзможно пропорцията от пакета да се пренесе в цедката. Т.е., би трябвало (почти) всяко кафе в чашата да е с различен вкус? Или нещо ми убягва от тази технология?
mdim
Нов потребител
Мнения: 11
Регистриран на: 08 Апр 2024 20:42

Мнение

При положение, че едно зърно е между 0.1 и 0.2 грама, тоест в цедката имаш 50-80 зърна, смятам че статистиката на пропорцията е достатъчно постоянна. За мен, проблема е по-скоро в смилането, тъй като при всяко кафе оптималното е различно. Тоест, като мелиш смес, едното го смилаш прекалено фино, другото една идея по-едро, в крайна сметка в чашата получаваш не-добра екстракция и може би малко вкус на утайка.
Queen o’ the Hebrides’ golden tears, Distillation o’ two hundred years
Skal, Prost, Salud, Kampei, Cheers, Slainte-mhath! Laphroaig!
Mycoffee
Зелено кафе
Мнения: 16
Регистриран на: 25 Май 2024 11:55
Град: Sofia
Приготвям кафе с: Espresso Machine

Мнение

Преди бях много скептичен, но реално пих няколко пъти добри еспресо блендове от спешълти пекарни.