По колко кафета пиете на ден и как ви действат?

Общи дискусии на тема кафе

Модератори: Svetlin, Gaggia

Customer-07
Зелено кафе
Мнения: 21
Регистриран на: 02 Яну 2023 23:11

Мнение

Gaggia написа: 07 Юни 2024 17:51 Имайте предвид, че светлите кафета са с повече кофеин. Колкото повече се пекат зърната, толкова кофеина намалява.
Благодаря - това е ценно!
disign
Средно изпечен
Мнения: 195
Регистриран на: 19 Окт 2020 14:41

Мнение

Gaggia написа: 07 Юни 2024 17:51 Имайте предвид, че светлите кафета са с повече кофеин. Колкото повече се пекат зърната, толкова кофеина намалява.
Не съм виждал данни, които да подкрепят това, въпреки че на пръв поглед изглежда логично.
Бих казал че по-скоро е обратното. Светлото кафе има по-ниска загуба на влага, при една и съща доза повече зърна ще влязат в една тъмно изпечена доза от 18 грама и съответно там ще има повече кофеин. По-светлото кафе е значително по-твърдо и съответно кофеина е много по-труден за екстракция.
Та самият факт е верен ако изпечеш 18 грама зелено кафе, във по-светло изпечените ще е останало малко повече кофеин, но тази минимална разлика се компенсира неколкократно от другите два фактора.
Аватар
yovko
Светло изпечен
Мнения: 77
Регистриран на: 03 Авг 2023 10:41
Град: Пловдив
Приготвям кафе с: Niche Zero, Eureka Oro Dolce Vita & Profitec Go

Мнение

Скоро четох изследване с лабораторни данни, което изглеждаше адекватно, че разликата (при зърна от един сорт) е твърде малка, макар и да има такава. Ако се мери на единица тегло тъмно печеното кафе има малко повече кофеин (заради загубата на маса/влага при печенето). Ако се мери на обем, тогава по-светлите имат лек превес на кофеиновото съдържание. Но и в двата случая разликата е много малка. Кофеинът е термоустойчив при температурите за печене на кафе за да се повлияе от това. При температурата, при която би се повлиял по-сериозно (на границата и отвъд т.нар. френско и италианско печене) кафето вече отива към карбонизация (въгленясване).
Life is too short for mediocre espresso.