Какво кафе изпекох днес в снимки и коментари

Пекарни, техники и съвети за процеса на изпичане на кафето

Модератори: Svetlin, Gaggia

Wlado
Младши бариста
Мнения: 518
Регистриран на: 09 Авг 2019 19:13
Приготвям кафе с: ACS MINIMA, Eureka Drogheria, Lelit pl041tem, Gene CBR 101 coffee roaster

Мнение

Buna_tetu написа: 12 Окт 2023 17:38
NikolayStoyanov написа: 12 Окт 2023 14:01 Колеги с пекарни, интересно ми е когато започнат да пукат зърната (в пекарна) или first crack - колко време трае процеса да кажем докато затихне и определено преди да започне второ разпукване. Ще кажете зависи и. Т.н., но мен ме интересува средно предположение за сравнение с печенето в тава където всичко е аналогово. Разбира се когато партидата не се извади по средата на "first crack" или друго
Благодаря и поздрави
При Gene CBR-a - при мен поне - максимумът е 1 минута докато не се чуват повече пукания, не бих казал, че някога е било повече, дори когато съм свалял целевата температура с 20 градуса.
Със сигуърност е повече. Поне 2 минути.
disign
Средно изпечен
Мнения: 195
Регистриран на: 19 Окт 2020 14:41

Мнение

Според мен тук играят много фактори. Колкото кафето е по-еднородно като сорт и узряване крака ще се случва по едно време. При пекарните които работят с конвекция и въздушно легло (Кафелоджик в моя случай) като цяло печенето си отнема по-кратко и крака мисля е по-съкратен, крака е почти винаги под и около минута. Но като цяло при мен самото печене е кратко - около 7 минути. Зърната също се държат доста различно като са обдухвани постоянно, много по-крехки са и реално поемат повече топлина за единица време. Знам че на истинските машини има датчици, които показват кога се случва крака, при мен с малката доза това е нещо много променливо и не се осланям много на него, а по-скоро на температурата и продължителността. Има и такива явления като тихо пукане или продължаващ (rolling) т.е. минал ти е развитието което искаш но някои зърна си пукат и това е.
Хидрирането на кафето, също играе голяма роля за еднородността на крака, аз лично обаче нямам нерви за това.
Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 4638
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: София
Приготвям кафе с: Monolith and paper filters

Мнение

Не бях пекъл розов бурбон досега от Колумбия.
Нека обменяме знания за любимото ни :coffee:
Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 4638
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: София
Приготвям кафе с: Monolith and paper filters

Мнение

Натурална сладка Гватемала - средно пекната
Нека обменяме знания за любимото ни :coffee:
Аватар
NikolayStoyanov
Тъмно изпечен
Мнения: 435
Регистриран на: 27 Окт 2020 11:47
Приготвям кафе с: Rancilio Nancy
Hario Skerton +
La San Marco SM 90/A

Мнение

Даа.. и аз имам какво да споделя - Mexico Chiapas Organic. Пека за втори път. Доста забавен опит имам с това кафе. Когато пристигна точно бях свършил кафето. И си викам - нали @Wlado го пие прясно изпечено - ще взема пак да пробвам. Може пък предишното просто да не е ставало за пиене прясно печено. Избрах Мексикото измежду общо 4те ми ипратени кафета от @laik ... Поздрави... Изпекох пробвам - няма толкова гадно кафе :D :D :D @Wlado. Купих си печено от ДМ и го пих 3 дни. На 4тия ден го опитах пак и ти да видиш - вече си беше шоколадово-плодово с прекрасна лека киселинност. Много добре балансирано кафенце. Препоръчвам.
Изображение
Изображение
image uploader
Един бариста в Япония е казал - "おいしいエスプレッソは、美味しくて適切に焙煎されたコーヒーから作られています...テクノロジーが役立ちます" и е много прав :coffee:
Wlado
Младши бариста
Мнения: 518
Регистриран на: 09 Авг 2019 19:13
Приготвям кафе с: ACS MINIMA, Eureka Drogheria, Lelit pl041tem, Gene CBR 101 coffee roaster

Мнение

NikolayStoyanov написа: 31 Май 2024 20:42 Даа.. и аз имам какво да споделя - Mexico Chiapas Organic. Пека за втори път. Доста забавен опит имам с това кафе. Когато пристигна точно бях свършил кафето. И си викам - нали @Wlado го пие прясно изпечено - ще взема пак да пробвам. Може пък предишното просто да не е ставало за пиене прясно печено. Избрах Мексикото измежду общо 4те ми ипратени кафета от @laik ... Поздрави... Изпекох пробвам - няма толкова гадно кафе :D :D :D @Wlado. Купих си печено от ДМ и го пих 3 дни. На 4тия ден го опитах пак и ти да видиш - вече си беше шоколадово-плодово с прекрасна лека киселинност. Много добре балансирано кафенце. Препоръчвам.
Изображение
Изображение
image uploader
Последните 20-30 кафета не са издържали над седмица. Когато продавам кафе на роднини и приятели се случва тяхните кафета да отлежат... Пием бая кафе и след бачкане се връщам да бачкам, та не остава време. Трябва да се хвана с нещо поне 1 кг (айлио булет ще е или корморан). Не ми остава време да снимам и кача, че все пека вечер. Иначе винаги има по 4-5 по 5 кг зелено кафе от кестар предимно. Бая ми харесва. Получава се като професионалист вече от бая време. Ходя да сравнявам - фемили кофи, едни пичове дето предлагат Дъбов, Снак (всичката ми техника почти е от него) - много го уважавам и харесвам като пекар и от отношението към цялата хава... Вече има и нови играчи в Пловдив дето преди не печаха. Та сравнявам и резултатът ми е добър. Сега има. Руанда, много пивка Колумбия, доста добра Индия, вкусна Етиопия и анаеробна Бразилия. Пека ги до средно или рядко като избухна малко по-тъмно
Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 4638
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: София
Приготвям кафе с: Monolith and paper filters

Мнение

Ethiopia Yirgacheffe Dumerso medium :coffee:
Нека обменяме знания за любимото ни :coffee:
Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 4638
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: София
Приготвям кафе с: Monolith and paper filters

Мнение

Colombia Finca La Luisa
Нека обменяме знания за любимото ни :coffee: