Препоръка за ръчна кафемелачка за еспресо

Обсъждане на всички видове кафемелачки

Модератори: Svetlin, Gaggia

VOMISAREG7
Нов потребител
Град: София
Приготвям кафе с: Gaggia Classic и Timemore ESP

Мнение

Какво мислите за Timemore Chestnut ESP? Хвърлил съм й око и цената е прилична, 260 лв...
Наздраве! :coffee:
CoffeePro
Зелено кафе
Приготвям кафе с: DeLonghi DEDICA EC 685, Hario MSS-1B Mini Mill Slim +, KINGRINDER K4

Мнение

CoffeePro написа: 08 Мар 2023 16:53
Coffimanqk написа: 31 Дек 2022 17:18 Да скоча и аз в темата. В упорито гледане, четене и мислене съм изпаднал от определено време относно избора ми на ръчна кафемелачка. Категорично се спрях на ръчна, но намирането на 1Zpresso в БГ за момента е обречено, даже и в Бар шейкър нямат. Та искам да ви попитам за марката и модела KINGRINDER- K4. Някой пробвал ли я е и как се представя спрямо 1Zpresso.
Аз си поръчах KINGRINDER- K4. Чакам да дойде до 1-2 седмици. Мога да се пробвам да направя ревю, въпреки че с моя "богат" опит едва ли ще е много меродавно.
Може да я заема на някой който може да я сравни с други модели, че и на мен ще ми е интересно. Реших да спестя 100-120 лв, колкото е разликата до JX-Pro, която е изпитан модел. В нет-а има доста мнения, че дори в някои отношения е по-добра от JX-Pro. Не е универсална, но аз мисля да правя само еспресо.
Получих си ръчната кафемелачка KINGRINDER- K4. След седмица ползване, мога да кажа, че съм доволен. Преди имах HARIO mini mill slim и я сравнявам с нея. Мелачката е с добра резолюция и постигнах първите си шотове като по учебник. 16 гр. кафе в мелачката 32 гр. в чашата 30 секундна екстракция с 5 секунди преинфузия. Получи се много балансиран вкус. Ръкохватката е много удобна. Има голямо рамо. Тежка и солидна мелачка. За разлика от HARIO, която "смилаше" зърната, тази ги реже. Усеща се и като звук. Разликата в скоростта между двете мелачки е космическа. 16 грама кафе с HARIO-то ги смилам за около 2 минути, срещу 30-40 секунди с KINGRINDER. Единствено при средно изпечени кафета се изисква по-голяма сила. Малкият ми син дори не успя да завърти KINGRINDER-a когато е пълен с кафе. Събирам смелост, а ми трябва и време и мисля да направя едно ревю. Ако някой от по-опитните съфорумци желае да направи пряко сравнение с други известни модели ръчни кафемелачки може да се свърже с мен. И на мен ще ми е интересно. Гледал съм клипове от @Gaggia с различни ръчни мелачки и ми бяха много интересни. Мога да помагам и при заснемането.
Customer-07
Зелено кафе

Мнение

VOMISAREG7 написа: 08 Мар 2023 22:55 Какво мислите за Timemore Chestnut ESP? Хвърлил съм й око и цената е прилична, 260 лв...
Без да имам с какво да я сравня - според мен е отлична, най-вече за цената си.
Ползвам Chestnut C3 Esp от около два месеца.
На най-финото прави прах, брашно и т.н. Много компактна и минималистична.
Подробности за покупката - може на лично.
mdim
Нов потребител

Мнение

VOMISAREG7 написа: 08 Мар 2023 22:55 Какво мислите за Timemore Chestnut ESP? Хвърлил съм й око и цената е прилична, 260 лв...
В Амазон Германия C3 е 87 евро в момента, Доставка с габиеи и Еконт, примерно още 10 лв.

Малка корекция, С3 в ЕМАГ е 163 лева, но не знам дали е еспресо варианта.
Queen o’ the Hebrides’ golden tears, Distillation o’ two hundred years
Skal, Prost, Salud, Kampei, Cheers, Slainte-mhath! Laphroaig!
Mycoffee
Зелено кафе
Град: Sofia
Приготвям кафе с: Espresso Machine

Мнение

Аз бих заложил на нещо от по-високия клас на 1zpresso. Имам Q2 и съм супер доволен.
ivodoc
Нов потребител
Град: Русе

Мнение

До къде стигнах св избор на ръчна лафемелачка, на база прочетеното тук:
HARIO Skerton Plus MSCS-2DTB - най- бюджетния поносим вариант - противоречиви мнения.
TIMEMORE Chestnut C2S и TIMEMORE Chestnut ESP - поносима цена почти еднаква за двете модификации, още не съм разбрал каква е разликата. Предсти ми още четене, за опитам да съпоставя.
Kingrinder K6 420stainless steel 48mm Titanium plating burr - цена 300 лв.
1zpresso - само суперлатви, но цената за ръчна машина е меко казан непоносима.
Вашите коментари, могат да бъдат много полезни в избора.
Благодаря.
dta
Тъмно изпечен
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia

Мнение

Аз бих избрал между 1zpresso, Comandante и Kinu. Ръчна мелачка се купува веднъж, а изброените са достатъчно способни за задоволят всички изисквания.
ivodoc
Нов потребител
Град: Русе

Мнение

1zpresso -то може да е много хубава, но е на цената на сравнително добра електричка.
За 5 кафета седмично, не бих я купил, затова съм я изключил от борбата.
Виж, ако правех поне по 5-6 на ден, може би тогава може.
Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Приготвям кафе с: Monolith and paper filters

Мнение

ivodoc написа: 27 Фев 2025 14:32 1zpresso -то може да е много хубава, но е на цената на сравнително добра електричка.
По скоро е на цената на по-лоша от нея електрическа.
Delirium
Нов потребител
Град: Sofia
Приготвям кафе с: La Pavoni

Мнение

Всъщност, трудно може да се разбере разликата, освен ако не си опитал и двата профила. Ножовете са различни, в повечето случаи. Аз съм на мнение че една ръчна може да свърши чудесна работа и по-добра от среден клас електрическа. Но всичко това, е от гледна точка на притежание на 2 ръчни и 2 електрически и моя личен вкус.