Пекарна на кафе /дистрибуция - Мартинес - София

Препоръки и отзиви за местата от които купуваме кафе, кафе обoрудване и резервни части

Модератори: Svetlin, Gaggia

Аватар
Rotor
Младши бариста

Мнение

Пробвах най-скъпото им специално кафе Nicaragua Cup of Excellence (sca 87) - 43лв/250гр., светло ипзечено.

- на цвят печенето наистина изглежда сравнително светло, но въпреки това кафето не е кисело и има известни нотки от характерния неприятен вкус на по-изпечените масови кафета.
- според мен е прясно изпечено (в деня на поръчката), както показва и датата на опаковката.
- няма нищо впечатляващо в аромата, по-скоро разочарование. Повечето кафета на които съм свикнал са със силен сладък аромат - като изкараш въздуха от пакета миришейки клапана, при отварянето на пакета, смилането, приготвянето... Тук липсва подобно нещо и вкусът го потвърди.
- лично аз не обръщам внимание на вида на зърната, но за някой хора е важно - Много едри и добре изглеждащи.

Заключение: Не си струва парите, имам още две от техни кафета, ако там излезе добра изненада ще споделя. Без да разбирам от печене, допускам, че самото кафе не е впечатляващо, въпреки че SCA оценката му е висока!? Не знам, не си обяснявам защото така се получава с техните кафета... Много ми се иска да ми харесат, но според мен не са това, което повечето ентусиасти във форума очакват.
Аватар
NikolayStoyanov
Тъмно изпечен
Приготвям кафе с: Rancilio Nancy
Hario Skerton +
La San Marco SM 90/A

Мнение

Rotor написа: 24 Май 2024 12:26 Пробвах най-скъпото им специално кафе Nicaragua Cup of Excellence (sca 87) - 43лв/250гр., светло ипзечено.

- на цвят печенето наистина изглежда сравнително светло, но въпреки това кафето не е кисело и има известни нотки от характерния неприятен вкус на по-изпечените масови кафета.
- според мен е прясно изпечено (в деня на поръчката), както показва и датата на опаковката.
- няма нищо впечатляващо в аромата, по-скоро разочарование. Повечето кафета на които съм свикнал са със силен сладък аромат - като изкараш въздуха от пакета миришейки клапана, при отварянето на пакета, смилането, приготвянето... Тук липсва подобно нещо и вкусът го потвърди.
- лично аз не обръщам внимание на вида на зърната, но за някой хора е важно - Много едри и добре изглеждащи.

Заключение: Не си струва парите, имам още две от техни кафета, ако там излезе добра изненада ще споделя. Без да разбирам от печене, допускам, че самото кафе не е впечатляващо, въпреки че SCA оценката му е висока!? Не знам, не си обяснявам защото така се получава с техните кафета... Много ми се иска да ми харесат, но според мен не са това, което повечето ентусиасти във форума очакват.
Интересно ми е на кой ден след датата на изпичане го пробва?
Един бариста в Япония е казал - "おいしいエスプレッソは、美味しくて適切に焙煎されたコーヒーから作られています...テクノロジーが役立ちます" и е много прав :coffee:
Аватар
Rotor
Младши бариста

Мнение

NikolayStoyanov написа: 24 Май 2024 17:35 Интересно ми е на кой ден след датата на изпичане го пробва?
Поне 4-5 дни, но седя в камерата (не бях сигурен, че толкова бързо ще му дойде реда). Не мисля, че това пречи на дегазирането... по-скоро предпазва от стареене мазнините в кафето.
Иначе аз продължавам да го пробвам и ми се утвърждава като все по-лошо, не мисля, че проблема е заради липса на отлежаването след печене. Когато нямам време да приготвя еспресо, жената си взима от кварталното магазинче (от капсули) и каза, че от капсулите макар и малко е по-приятно.

Не е, като да не пробвах различни трикове при приготвяне на еспресо за да подобря резултата (ползвам ръчна машина - Cafelat Robot)
- по-малко подгрявам буталото (при много светли кафета, направо ми се иска да го нажежа). Може и да не се подгрява при средно печени, но принципно не купувам такива.
- правя по-малка доза. Така постигам по-бързото изтичане, вместо да смилам едро (в моя случай това не е проблем, защото цедката на Cafelat побира произволно количество между 14 и 22 гр. и не целя конкретно количество напитка в чашата).
- по-къси шотове. При много светли кафета, дори 1:4 не е проблем. Когато е нужна много висока температура за прекалено светлите, само дългите шотове са спасението, но при Мартинес и 1 : 2,8 е проблем.

Тези тактики са странни за повечето потребители със стандартни кафе машини, но Cafelat си има особености. Като свикнеш с тях резултатите са топ...

Заключението ми за това кафе и за предходния ми опит с Мартинес е - Тотал щета. Не знам каква е причината, но има вкус на средно изпечено (според българсия стандарт - клонящ към препичане). Не знам, печащите във форума, май купуват сурово кафе от там, по-скоро се съмнявам да има проблем със самата суровина, но каквато и да е причината, крайният резултат поне за мен е отчайващ.

EDIT:
Кафето е неспасяемо зле.
toro
Кафе трафикант
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia+Auber и Lagom

Мнение

Ходих специално да пия кафе в кафенето на центъра. На годината пробвам по 1-2 пъти различните ни известни кафенета/пекарни.
Нямах големи очаквания, по-скоро ми се щеше да е средна работа.
Имаха няколко вида, поисках най-киселинното на еспресо, двоен шот.
Предложиха ми розов бърбън, май беше от Колумбия, но не съм 100% сигурен за последното.
Още при плащането изненада, имаше цени за единично и двойно-двойното беше под 5лв, но на мен ми поискаха друга цена или 6,70 за двойно.
Не ми се занимаваше, ама няма да е зле да го напишат на меню. Вероятно обявените цени са за бленда му, но не може да нямаш цени, като имаш 5 артикула..

Кафето ставаше за пиене, нищо повече, а за тази цена очаквам доста по-добро кафе. Ако трябва да го оценя от 1 до 10 за спешъли кафета му давам 3 като максимум.

Извода ми е, че няма подобрение, обаче цените вървят нагоре и вече гонят сериозни скъпи страни.

За сравнение, преди 2 седмици пих кафе в сравнително читава пекарна-кафене в Бъфало САЩ-overwinter, баш на центъра.
Заговорихме се с бариста и накрая си купих си и един пакет кафе и веднага ми предложи 10% намаление.
Взех най-скъпото, но цената му без намалението дори е като средните на нашите пекари или 120лв/кг и със сигурност това което пих там и след това в нас е доста по-добре.
Не става да се внася кафе от 4-5евро/кг и да се търсят 120лв/кг печено..

Погледнах отзивите в гугъл и чудо, има 4,9 от 5! Бие всички топ световни пекарни, явно доста приятели и познати му пишат 5..

Отивам да пусна мнение и за Чъки, че там е още по-зле.
Аватар
Rotor
Младши бариста

Мнение

Днес Анес Малканова-Скринхарик гостува на "Тази Сутрин" в BTV и приготви V60 в студиото с кафе от Columbia, сорт Red Bourbon. Като цяло доста добре се представи, не заля хората с информация (както бих направил аз), а се държа доста приятно и умерено.
Понеже аз и жената* имаме много лоши впечатления от техните кафета, реших да проверя на сайта колко струва въпросното кафе (не мислех да го купувам). С изненада открих, че не предлагат подобно кафе, нито печено, нито зелено. Не знам какъв извод да си извадя от това - съмнявам се да го е купила от конкуренцията или да си внасят кафе сасмо за лична консумация, но от където и да го погледна ми е странно. Ако не забравя, ще проверя след няколко дни дали е пуснато в продажба, но ако не е ще си остане наистина подозрителна мистерия.

*Аз ако съм предубеден, жената не е. Изобщо не и пука от методи на приготвяне, гейши, не гейши, светло, тъмно... - Казва само дали става или не и то без да е особено претенциозна.

Обратно към “Пекарни и магазини за кафе, обoрудване и резервни части”