Горещ или студен портафилтър.

Кафе напитки, начини и техники на приготвянето им и всичко свързано с това

Модератори: Svetlin, Gaggia

Chavorski
Нов потребител
Мнения: 10
Регистриран на: 22 Фев 2023 09:39
Град: София
Приготвям кафе с: Френска преса Harrio mini, кафеварка Stela aroma.

Мнение

Здравейте.
Моля някой ако знае да каже дали при приготвянето на еспресо е по-добре портафилтърът да горещ или студен.
Благодяря.
Аватар
NikolayStoyanov
Тъмно изпечен
Мнения: 448
Регистриран на: 27 Окт 2020 11:47
Приготвям кафе с: Rancilio Nancy
Hario Skerton +
La San Marco SM 90/A

Мнение

Chavorski написа: 14 Май 2024 18:37 Здравейте.
Моля някой ако знае да каже дали при приготвянето на еспресо е по-добре портафилтърът да горещ или студен.
Благодяря.
Горещ
Един бариста в Япония е казал - "おいしいエスプレッソは、美味しくて適切に焙煎されたコーヒーから作られています...テクノロジーが役立ちます" и е много прав :coffee:
Rumbata
Нов потребител
Мнения: 13
Регистриран на: 12 Ное 2020 21:03
Град: София
Приготвям кафе с: Jura

Мнение

:coffee: горещ, разбира се..
Аватар
yourlastrites
Зелено кафе
Мнения: 40
Регистриран на: 28 Мар 2024 09:30
Град: Пловдив

Мнение

Chavorski написа: 14 Май 2024 18:37 Здравейте.
Моля някой ако знае да каже дали при приготвянето на еспресо е по-добре портафилтърът да горещ или студен.
Благодяря.
Винаги горещ
Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 4740
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: София
Приготвям кафе с: Monolith and paper filters

Мнение

При използването на бездънна ръкохватка няма особено значение.
BERSERK
Нов потребител
Мнения: 5
Регистриран на: 24 Юли 2024 11:06
Град: София
Приготвям кафе с: Lelit Bianca + Lelit Williams PL92

Мнение

Горещ. И това лесно може да се провери. Ако филтъра не е на машината и тя е загрята, а филтъра студен се получава температурна разлика между главата и филтъра. И при това няма значение дали е бездънния или друг вид филтър, тъй като кошницата се нагрява заедно с филтера. Резултата от температурните разлики при студен филтер - неконсистен вкус на кафето с добавени неприятни горчиви нотки.
Ivan
Светло изпечен
Мнения: 64
Регистриран на: 25 Апр 2022 13:46
Град: София
Приготвям кафе с: ECM/Eureka

Мнение

Някаква част от вкуса на доброто кафе зависи от температурната стабилност на машината и поддържането на работна температура по време на извличане на шота. Тук всички ще се съгласим.
Моето наблюдение е, че машината ми достига пълния си потенциал на температурна стабилност и на поддържане на работната температура по време на заветните 30 секунди, едва когато дори дръжката на портафилтъра е загряла.
Цветомир Димитров
Нов потребител
Мнения: 6
Регистриран на: 22 Дек 2019 17:12
Град: Оряхово
Приготвям кафе с: Delonghi EC221

Мнение

А да попитам и аз,понеже се оборудвах с baby frog,с хартиени дози-операцията по загряването на групата и чашата,удачно ли е да се прави с този тип машини?

Обратно към “Кафе напитки, начини и техники на приготвяне”