На кратко
И двата магазина изглеждаха добре - имат собствени снимки на чая, който предлагат, а не сбиротак на снимки от Google. Имаха и сравнително адекватно описание на различните си продукти и начин на запарване.
Пловдивската чаена къща - не си заслужава да купувате чай от там, но въпреки това не е изключено да попаднете и на нещо добро. Предлагат прекалено много ароматизиран чай и такъв, който спокойно може да бъде изхвърлен.
Чай във фабриката - София - изненадах се от това, че чая им е много добър и подбран. Имат много интересни видове бял чай, които със сигурност ще пробвам.
Критерий и начин на оценка
Принципно нямам голям опит с черния чай - В смисъл, не съм купувал ултра скъпи чаеве от доказани търговци, за да мога да си съставя обективен критерий... Въпреки това, като пробваш 30-тина различни черни чая, може да ги сравниш поне относително. Пия оценените чаеве от над 2 месеца, за да добия по-точна представа. Ще се постарая, да изключа субективното си мнение. Аромат който е силен, но просто не ми допада, няма да бъде оценяван негативно. Слагам оценка от 1 до 10.
Приготвяне:
Предварително подгрята чаша с двойни стъклени стени и огромна цедка тип кошничка (дава пространство за листата и по-равномерна екстракция)
около 3.5 гр. на 200-250 гр. вода.
време на запарка 4-5 минути с вряла вода.
Моите оценки
Пловдивската чаена къща
Цейлон BOP1 Indulgashina Органик - 1
За изхвърляне. Оцветява водата и почти нищо повече. Малкото аромат, който има е по-скоро неприятен.
Kaimosi TGFOP (Кения) - 0
За изхвърляне. Безвкусен - малкото вкус, който има е леко кисел.
Черен Чай Усамбара (Танзания) - 5
Изглежда страхотно (и при чая вида има значение). Листата, не са начупени, а запазени цели - именно за това 50 гр. бяха сложени в пакетче за 100гр. След запарване се вижда, че има много връхчета с едно две листа под тях. Аромата е доста добър, но въпреки това с леко слаб вкус. Хареса ми, че има и лека тръпчивост, което прави чая по-комплексен и приятен за мен (пълното отсъствие на тръпчивост при по-скъпите чаеве не ми харесва).
Червен Чай (Виетнам) Органик - 6
В някой региони наричат черния чай червен. Доста силен вкус и аромат, може би не е най-балансираният, но е определено е интересен и може да се пие с удоволствие.
Дарджилинг FTGFOP1 Maharani Hills Първа Беритба - ?
Не бих искал да давам оценка тук. Скъп е и произлиза от най-известния регион за чай в Индия. Принципно е в графата на черните чаеве, но дори и на вид може да се види, че е по-към зелените. И запарката съответства на това наблюдение - бледо жълта и има тръпчив вкус, ако се приготвя, като черен. Аромат/вкус наподобяващ този на китайските зелени чаеве.
Златен Черен Чай (Китай) Органик - 8
Много популярен вид. Характерен е със свръх флоралният си аромат и отсъствието на всякаква горчивина и тръпчивост. Толкова е потентен, че може да се ползва 2.5 гр. на 200 мл. вода и да се направят две запарки.
Чай във фабриката - София
Цейлон Био - 5
Типичен вкус и липов аромат, леко тръпчив.
Kenia Tinderet - 7
Много добре балансиран плодов и сладък аромат, със съвсем лека киселинност и тръпчивост.
Диен Хун Дзин Хао - 9
Златен черен чай. Много качествен и плодов със съвсем леко малцово тяло. Както и този от Пловдив също много потентен: може да се ползва 2.5 гр. на 200 мл. вода и да се направят две запарки.
Черен Юнан био - 4
Много е малцов за моя вкус и почти няма плодовост. Дори за комбинация с мляко ми идва в повече. Като цяло имах по-големи очаквания имайки в предвид региона.
Nepal Jun Chiyabari Био - 6-7
Малцов и леко тръпчив вкус, съчетан с цитрусовия аромат, който е много характерен за непалския чай. За мен по-скоро не си струва цената.
Nepal Sakhejung Golden Tea Био - 9
Много изненадваща и нетипична комбинация от вкус и аромат. Аромата цитрусов съчетан с приятен малцов вкус. Не знам дали би се харесал на всеки, но е много интересен.
Formosa Honey Black - ?
Много популярен и принципно скъп чай. Води се нахапан, въпреки че никога не е такъв. Идеята е че преди беритба го нападат насекоми и чаеното растение изпуска разни аромати с които се защитава от тях... За мен това по-скоро е към улонг и като вкус и като начин на производство, но може и да греша. Вкусът е супер интересен и чая е много потентен - изплакване с вряла вода и три бързи запарки (1:30, 1:45, 3:45 мин) спокойно се правят, като втората е най-добрата. Струва си да се пробва, ако сте фен, но вкусът е от по-странните (липсва очакваната от черен чай плодовост и флоралност) и поне според мен не си заслужава цената.
Edit:
Където споменавам вкус на малц имам в предвид вкусът на Ovomaltine (original) - швейцарска напитка подобна на Nesquik, която се прави от малц вместо какао.