Магазини за чай

Видове чай, начини на приготвяне и оборудване

Модератори: Svetlin, Gaggia

Аватар
кафепитек
Светло изпечен
Мнения: 80
Регистриран на: 11 Окт 2021 19:44
Град: София
Приготвям кафе с: Chemex, V60, Wilfa Uniform

Мнение

Заради недобър опит, от години не съм ползвал български източник. Не мога да си спомня дали съм взимал от ocha.bg. Исках да си създам мнение и за малко да поръчам, но не се наложи. Отблъсна ме, че топ-продуктът (ценово) се нарича "Тъмнозелен чай сенча" без данни за производител, произход, сезон(и) на бране, съдържащи се сорт(ове), обработка, и т.н. Смущават ме и транслитерациите (търговец на чай не би трябвало да пише "хоУджича", "Шизуока", и т.н.). Опитах се да се ориентирам каква е надценката. За съжаление не чета японски и ми е трудно, но например:

200g Genmaicha “Hanafubuki”
  • в ocha.bg е 46.80 лв. виж тук
  • в maikotea.jp е 12.29 лв. (810¥) виж тук (изберете грамаж 200g, за да видите правилната цена и точно същия цвят опаковка)
… сложи му ДДС, транспортирай го по EMS... освен ако не си купуваш по два чая на пратка, няма как да догониш цената на ocha.bg. От Maikotea впечатленията ми са, че са скромни, ефикасни и изпращат мигновено, чаят е изключително свеж (виж този пост). Съмненията към складиране и транспорт принципно не са ми в полза на българските търговци. Други продукти също би било добре да се сравнят, но от ocha.bg услужливо не включват данни за производител и продуктови имена в оригинал (за тези от нас, които не четем японски). Оставам с впечатлението, че е целен ефект.

Ако надценката е подобна за другите продукти, човек може да пробва сенча за €15 или €25/100g, мислейки си, че купува средно ниво продукт, докато всъщност пробва чай от клас "супермаркет" за €4-6. Ако има и залежаване/грешки в складирането, се опасявам, че човек може да си създаде съвсем грешно впечатление. Личното ми мнение е, че е добре да се започне със собствен внос на висококачествен продукт, за да може да си прецени човек "това харесва ли ми / интригува ли ме или не". Ако да, вече може да се потърси най-доброто съотношение цена/качество, вкл. да се пробват местни търговци, но вече с по-добро разбиране на типа чай. Ако не, човек поне знае, че е пробвал истинското, и може да отмине спокойно да търси други интересни напитки.
Аватар
кафепитек
Светло изпечен
Мнения: 80
Регистриран на: 11 Окт 2021 19:44
Град: София
Приготвям кафе с: Chemex, V60, Wilfa Uniform

Мнение

Продължавайки горния пост за ocha.bg, също толкова отчайващо е съотношението при тази матча:

Matcha Yugen (又玄) 20g кен От Sazen, с вкл. ДДС и доставка FedEx DDP (DDP = брокерска услуга с предплатено ДДС/мито, идва без занимавка с митници и без допълнителни разходи), 4 броя излизат 114.56 лв (с DHL DDP: 115.56 лв). 4 бройки от ocha.bg са 220.80 лв (с -10% отстъпка при покупка над 200 лв с промо код: 198.72 лв.)

(ЗАБЕЛЕЖКА: коригирах поста, бях грешно сравнил 40 грама от японските доставчици с 20 грама от ocha.bg, и пак излизаше по-евтино от Япония 4x40g отколкото 4x20g от БГ)
Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 4650
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: София
Приготвям кафе с: Monolith and paper filters

Мнение

И все пак е добре, че има някакви варианти в България, ако искаш да пробваш, варианта с куриер от Япония ми се вижда силно оптимистичен, вече ако се оформиш като фен и познавач стана ясно, че ще внасяш.
Нека обменяме знания за любимото ни :coffee:
Аватар
кафепитек
Светло изпечен
Мнения: 80
Регистриран на: 11 Окт 2021 19:44
Град: София
Приготвям кафе с: Chemex, V60, Wilfa Uniform

Мнение

Изображение Изображение Изображение

Дойде ми поръчката от Taiwan Tea Crafts. Както и тази от Sazen, пристигна директно до вратата без занимавка с митници, използвайки брокерската услуга на DHL (TTC всъщност само така доставят до страни от ЕС). Докато пробвам неколкократно всички чайове ще мине време, но няколко неща мога да споделя.

Предплатеното ДДС:

1) начисляват само 9% за чая (не мисля, че временно намалената ДДС-ставка важи за този род поръчки, но не протестирам)
2) начисляват над 20% за керамични изделия (не знам защо; в крайна сметка платих няколко долара по-малко ДДС, отколкото трябваше, за шест чая и една чаша)

Качеството:

Вътре в пакета миришеше специфично, не ужасно, но неприятно. Оказа се, че е от единия вид вакуумна опаковка (горните три на снимката), като слава богу мирише само напечатаната външна част. Принципно неголям проблем, но не говори добре точно за доставчик на висококачествени чайове с фини аромати.

Засега пробвах само Lishan 88K High Mountain Spring, който е почти два пъти по-скъп от другите в поръчката ми. Получиха се три приятни запарки (3g/100ml; 2мин/2:45мин/над 4 мин, все с вряща вода), третата особено ме изненада с приятна сладост и развитие на аромата. Малко като борова гора през лятото, която се отваря към поляна с билки. Чаят не е точно същия тип тайвански улонг, и може би не трябва да сравнявам, но на вид (както листа, така и отвара, която е особено красива в стъклен съд) определено е по-впечатляващ от този, който пробвах на Sazen. Но не и на вкус—поне в първите запарки: този от Sazen е доста по-гъст и ароматен. Като съпоставим и цените:
  • TTC: Lishan 88K High Mountain Spring Oolong Tea, Lot 1035
    25g пробна опаковка @ $0.92/g (250g опаковка: @ $0.74/g)
  • Sazen: Dong Ding Oolong Ying Xiang
    30g пробна опаковка @ $0.47/g (100g опаковка: @ $0.42/g)
оставам с впечатлението, че Sazen са добро място за поръчка и проба на два вида чай едновременно: японски и тайвански (от китайските им предложения не съм пробвал).
caponetsv
Нов потребител
Мнения: 8
Регистриран на: 04 Яну 2022 13:51
Град: София
Приготвям кафе с: Кафеварка, френска преса, кафемашина.

Мнение

Здравейте,
Имате ли наблюдение за този чай - https://www.chaimalko.com/
Аватар
Rotor
Тъмно изпечен
Мнения: 469
Регистриран на: 07 Авг 2020 21:57

Мнение

caponetsv написа: 10 Авг 2022 13:03 Здравейте,
Имате ли наблюдение за този чай - https://www.chaimalko.com/
Пробвал съм ги преди години на изложения за чай (в София два пъти се провеждаха). Не мога да дам съвет обаче, нищо не си спомням, а и да си спомням за толкова време може много неща да са се променили.
Правят ми впечатление няколко неща:
1) Чая е доста скъп (далеч по-високи цени са нормални, имам в предвид, че не съм сигурен дали цената съответства на качеството).
2) Няма разнообразие (не голямо, въобще няма), което донякъде е нормално за чаен магазин в България.
3) Няма конкретен регион и от коя реколта е чая (само за един е дадена 2019 година).
4) 2019 е доста отдавна. Мисля, че не е толкова фатално за черен чай, но това са 3 години.
Лично аз не бих си поръчал, но това не значи, че не може да нацелиш нещо интересно. В крайна сметка, не е важно някой да ти каже, че нещо е хубаво, а на теб да ти хареса.
grillz
Нов потребител
Мнения: 1
Регистриран на: 02 Ное 2022 18:14
Град: София

Мнение

Здравейте! Идвам с малко странно запитване: понеже затвориха Халите в София, а предимно оттам си взимах насипен чай за всеки ден - някой може ли да препоръча чайна в града, където все пак да има избор и опция за проба?

Интересуват ме най-вече черни чайове, нямам наистина претенции за допълнителни добавки но предпочитам Великобритански блендове като вкус.

Относно темата за магазините, мога да добавя detailor на Гарибалди в София. Въпреки липсата на разнообразие, или функционален сайт, продават Mariage Freres на нормални цени (почти еквивалент на тези във Франция).
Аватар
Rotor
Тъмно изпечен
Мнения: 469
Регистриран на: 07 Авг 2020 21:57

Мнение

На кратко
И двата магазина изглеждаха добре - имат собствени снимки на чая, който предлагат, а не сбиротак на снимки от Google. Имаха и сравнително адекватно описание на различните си продукти и начин на запарване.
Пловдивската чаена къща - не си заслужава да купувате чай от там, но въпреки това не е изключено да попаднете и на нещо добро. Предлагат прекалено много ароматизиран чай и такъв, който спокойно може да бъде изхвърлен.
Чай във фабриката - София - изненадах се от това, че чая им е много добър и подбран. Имат много интересни видове бял чай, които със сигурност ще пробвам.

Критерий и начин на оценка
Принципно нямам голям опит с черния чай - В смисъл, не съм купувал ултра скъпи чаеве от доказани търговци, за да мога да си съставя обективен критерий... Въпреки това, като пробваш 30-тина различни черни чая, може да ги сравниш поне относително. Пия оценените чаеве от над 2 месеца, за да добия по-точна представа. Ще се постарая, да изключа субективното си мнение. Аромат който е силен, но просто не ми допада, няма да бъде оценяван негативно. Слагам оценка от 1 до 10.
Приготвяне:
Предварително подгрята чаша с двойни стъклени стени и огромна цедка тип кошничка (дава пространство за листата и по-равномерна екстракция)
около 3.5 гр. на 200-250 гр. вода.
време на запарка 4-5 минути с вряла вода.

Моите оценки

Пловдивската чаена къща

Цейлон BOP1 Indulgashina Органик - 1
За изхвърляне. Оцветява водата и почти нищо повече. Малкото аромат, който има е по-скоро неприятен.

Kaimosi TGFOP (Кения) - 0
За изхвърляне. Безвкусен - малкото вкус, който има е леко кисел.

Черен Чай Усамбара (Танзания) - 5
Изглежда страхотно (и при чая вида има значение). Листата, не са начупени, а запазени цели - именно за това 50 гр. бяха сложени в пакетче за 100гр. След запарване се вижда, че има много връхчета с едно две листа под тях. Аромата е доста добър, но въпреки това с леко слаб вкус. Хареса ми, че има и лека тръпчивост, което прави чая по-комплексен и приятен за мен (пълното отсъствие на тръпчивост при по-скъпите чаеве не ми харесва).

Червен Чай (Виетнам) Органик - 6
В някой региони наричат черния чай червен. Доста силен вкус и аромат, може би не е най-балансираният, но е определено е интересен и може да се пие с удоволствие.

Дарджилинг FTGFOP1 Maharani Hills Първа Беритба - ?
Не бих искал да давам оценка тук. Скъп е и произлиза от най-известния регион за чай в Индия. Принципно е в графата на черните чаеве, но дори и на вид може да се види, че е по-към зелените. И запарката съответства на това наблюдение - бледо жълта и има тръпчив вкус, ако се приготвя, като черен. Аромат/вкус наподобяващ този на китайските зелени чаеве.

Златен Черен Чай (Китай) Органик - 8
Много популярен вид. Характерен е със свръх флоралният си аромат и отсъствието на всякаква горчивина и тръпчивост. Толкова е потентен, че може да се ползва 2.5 гр. на 200 мл. вода и да се направят две запарки.


Чай във фабриката - София

Цейлон Био - 5
Типичен вкус и липов аромат, леко тръпчив.

Kenia Tinderet - 7
Много добре балансиран плодов и сладък аромат, със съвсем лека киселинност и тръпчивост.

Диен Хун Дзин Хао - 9
Златен черен чай. Много качествен и плодов със съвсем леко малцово тяло. Както и този от Пловдив също много потентен: може да се ползва 2.5 гр. на 200 мл. вода и да се направят две запарки.

Черен Юнан био - 4
Много е малцов за моя вкус и почти няма плодовост. Дори за комбинация с мляко ми идва в повече. Като цяло имах по-големи очаквания имайки в предвид региона.

Nepal Jun Chiyabari Био - 6-7
Малцов и леко тръпчив вкус, съчетан с цитрусовия аромат, който е много характерен за непалския чай. За мен по-скоро не си струва цената.

Nepal Sakhejung Golden Tea Био - 9
Много изненадваща и нетипична комбинация от вкус и аромат. Аромата цитрусов съчетан с приятен малцов вкус. Не знам дали би се харесал на всеки, но е много интересен.

Formosa Honey Black - ?
Много популярен и принципно скъп чай. Води се нахапан, въпреки че никога не е такъв. Идеята е че преди беритба го нападат насекоми и чаеното растение изпуска разни аромати с които се защитава от тях... За мен това по-скоро е към улонг и като вкус и като начин на производство, но може и да греша. Вкусът е супер интересен и чая е много потентен - изплакване с вряла вода и три бързи запарки (1:30, 1:45, 3:45 мин) спокойно се правят, като втората е най-добрата. Струва си да се пробва, ако сте фен, но вкусът е от по-странните (липсва очакваната от черен чай плодовост и флоралност) и поне според мен не си заслужава цената.

Edit:
Където споменавам вкус на малц имам в предвид вкусът на Ovomaltine (original) - швейцарска напитка подобна на Nesquik, която се прави от малц вместо какао.
Аватар
haresvamchaipoveche
Нов потребител
Мнения: 1
Регистриран на: 27 Окт 2022 13:08
Град: Пловдив
Приготвям кафе с: Френска преса

Мнение

Аз пробвах Yunomi.life миналата година и останах доволен. Също така е единственият подобен магазин с човешка цена за доставка, тази с проследяването дойде за 9 дена по пощата и за малко повече ми я освободиха и от митница.
Изображение

Обратно към “Чай и всичко свързано с него”