Тема за кратки въпроси

Общи дискусии на тема кафе

Модератори: Svetlin, Gaggia

Аватар
yovko
Светло изпечен
Град: Пловдив
Приготвям кафе с: Eureka Oro Dolce Vita & Profitec Go

Мнение

Пробвах на 94ºC и според мен така си е... в десятката. Ще пробвам и на 93ºC, а и нагоре - на 97-98ºC, както предлагаш и ще пиша допълнително. Но на теория - при по-висока температура (и едно и също кафе) би трябвало да бяга киселинността, но дали ще се засили шоколадовостта - не знам - ще видим. Това най-много си зависи от кафето, може би...

А за отлежаването... няма две мнения - кафето не старее добре. Но за 12 дни да го броим за заминало ми е мааалко прекалено. Аз поне съвсем прясно изпечено кафе не харесвам. Твърде ми е опушено още. Обикновено го чакам десетина дни. Може и да не съм прав...
Espresso only...
Аватар
NikolayStoyanov
Тъмно изпечен
Приготвям кафе с: Rancilio Nancy
Hario Skerton +
La San Marco SM 90/A

Мнение

dta написа: 12 Окт 2023 18:15 Написаното за температурата е истина, но не цялата истина.
Написаното важи при еднаква степен на изпичане на кафета с различни вкусови профили.
При различна степен на изпичане важи правилото, по светлите на по весока за убиване на киселинноста, а по тъмните на по ниска за да се избегне горчилката.
Съгласен с теб. Само ,че :) темата беше за конкретно кафе в раздела на пекарната - Бразилско шоколад едишън на конкретен пекар наш приятел и колега, когото няма да спомена да не изчезне поста. Объркването идва от това, че темата бе преместена при общите въпроси и така ти коментираш по принцип за кафетата, което е вярно и ясно :) поздрави
Един бариста в Япония е казал - "おいしいエスプレッソは、美味しくて適切に焙煎されたコーヒーから作られています...テクノロジーが役立ちます" и е много прав :coffee:
Аватар
yovko
Светло изпечен
Град: Пловдив
Приготвям кафе с: Eureka Oro Dolce Vita & Profitec Go

Мнение

Обещах да пробвам и да пиша... тествах до 97ºC. И ми се струва, че след 93-94ºC няма съществен смисъл да се увеличава температурата (с това кафе). Наистина някъде там е най-добрия баланс в нюансите на вкуса. При по-висока температура не излиза повече вкус и аромат. Или поне аз не усещам. Също някъде там и киселинността е редуцирана до минимум и по-нататък няма накъде.

P.S. Всичко това с уговорката, че не съм сигурен доколко ми е прецизен PID-а, понеже машината ми е нова и не съм го замервал. Доверявам се на това, което свети на дисплея.
Espresso only...
Аватар
NikolayStoyanov
Тъмно изпечен
Приготвям кафе с: Rancilio Nancy
Hario Skerton +
La San Marco SM 90/A

Мнение

Hario V60 Immersion Dripper - някой пробвал ли е? Прочетох приятни неща.
Един бариста в Япония е казал - "おいしいエスプレッソは、美味しくて適切に焙煎されたコーヒーから作られています...テクノロジーが役立ちます" и е много прав :coffee:
Alra
Нов потребител
Град: Sofia

Мнение

Здравейте, знаете ли дали насипните кафета се обработват с вякакъв консервант или стабилизатор, или нещо подобно?
Customer-07
Нов потребител

Мнение

Някой да знае откъде мога да купя такива?
(Линка не излиза, затова пускам описанието)

Ocnvlia Coffee Paper Filter for Espresso Coffee Maker 600 Pcs Unbleached Espresso Filter Screen Portafilter Paper 53mm

Имам предвид БГ / София, не с международна доставка.

Мерси!