Пекнах за проба 200г Brazil Yellow Bourbon, изпичане medium-light с RM за 12мин/1:40мин развитие. Отделя доста люспи, пече се по бавно и лесно от етиопиите.
Печене на кафе в домашни условия - Home roasting
- Gaggia
- Coffee scientist
- Град: София
- Приготвям кафе с: Monolith and paper filters
А в Етиопия си пекат в такива тенекета и хич не им дреме за технологиите 

Само регистрираните потребители могат да преглеждат прикачените файлове.
Нека обменяме знания за любимото ни 

- zing
- Светло изпечен
- Град: Плевен
- Приготвям кафе с: Gaggia Classic & Combina Mini
Днес, докато си ретуширам и снимам слушайки клипа на Виктор и Светлин за печене на кафе във фурна ми светна една идея.
Във форума не намерих инфо за печене на кафе с Airfryer с бъркалка.
Май ще пробвам
Във форума не намерих инфо за печене на кафе с Airfryer с бъркалка.
Май ще пробвам

www.zing-studio.com
-
- Зелено кафе
- Приготвям кафе с: ентусиазъм
Аз изпекох сумарно 1кг KENYA Nyeri Rukira washed и на мен ми изглежда, че се пече значително по-бавно от останалите, които съм опитвал.
Самото кафе обаче мирише страхотно - сурово, докато се пече, прясно смляно даже използваната таблетка във всичките състояния е най-доброто което съм виждал до момента.
Интересно ми е да кажете и при вас ли е така с кенийските кафета (да приемем грубо, че ако не съсщите то поне растат на еднакъв климат), но си излиза доста кисело, зърната изглеждат добре опечени? стигнах до 98 градуса и е кисело, но не и горчиво. Иначе екстракцията си изглежда равномерна принципно.
Друго много различно е, че 18гр. заемат доста по-малък обем, таблетката става видимо по-тънка, то може и това да е част от причината за киселото. Опекъл съм последните 300гр. по-тъмно да видя дали ще има разлика, ама ще стигна до тях някъде след 1 седмица.
Самото кафе обаче мирише страхотно - сурово, докато се пече, прясно смляно даже използваната таблетка във всичките състояния е най-доброто което съм виждал до момента.
Интересно ми е да кажете и при вас ли е така с кенийските кафета (да приемем грубо, че ако не съсщите то поне растат на еднакъв климат), но си излиза доста кисело, зърната изглеждат добре опечени? стигнах до 98 градуса и е кисело, но не и горчиво. Иначе екстракцията си изглежда равномерна принципно.
Друго много различно е, че 18гр. заемат доста по-малък обем, таблетката става видимо по-тънка, то може и това да е част от причината за киселото. Опекъл съм последните 300гр. по-тъмно да видя дали ще има разлика, ама ще стигна до тях някъде след 1 седмица.
- NikolayStoyanov
- Тъмно изпечен
- Приготвям кафе с: Rancilio Nancy
Hario Skerton +
La San Marco SM 90/A
Киселинни са кенийските кафета, които съм опитвал. При по-фино смилане и по-малък грамаж, и по-бърза екстракция киселинността се редуцираakazandzhiev написа: ↑16 Яну 2023 13:08 Аз изпекох сумарно 1кг KENYA Nyeri Rukira washed и на мен ми изглежда, че се пече значително по-бавно от останалите, които съм опитвал.
Един бариста в Япония е казал - "おいしいエスプレッソは、美味しくて適切に焙煎されたコーヒーから作られています...テクノロジーが役立ちます" и е много прав 

AeroVital Cube Chef фритюрник с горещ въздух въртяща се кошница
Пуснах бързо търсене и не видях да е обсъждано. Не се занимавам с домашно печене и не следя темата, дори не съм сигурен че тук е правилното място за това. Случайно попаднах на тази резервна част и понеже струва 39 лв ми се стори, че има потенциал за DIY приспособление с пистолет с горещ въздух...

А ето и "фрютюрника" от който е тази част:

Пуснах бързо търсене и не видях да е обсъждано. Не се занимавам с домашно печене и не следя темата, дори не съм сигурен че тук е правилното място за това. Случайно попаднах на тази резервна част и понеже струва 39 лв ми се стори, че има потенциал за DIY приспособление с пистолет с горещ въздух...

А ето и "фрютюрника" от който е тази част: