Печене на кафе в домашни условия - Home roasting

Пекарни, техники и съвети за процеса на изпичане на кафето

Модератори: Svetlin, Gaggia

Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Град: София
Приготвям кафе с: Monolith and paper filters

Мнение

Пекнах за проба 200г Brazil Yellow Bourbon, изпичане medium-light с RM за 12мин/1:40мин развитие. Отделя доста люспи, пече се по бавно и лесно от етиопиите.
Нека обменяме знания за любимото ни :coffee:
Аватар
Gaggia
Coffee scientist

Мнение

Kenya Hele Bone AB, medium/light, много твърди зърна, отидох на 3мин развитие, което е много, на вид стана супер, но да видим на вкус.
Svetlin
Форумен адвокат
Град: Sofia
Приготвям кафе с: Gaggia classic/G-IOTA/Feld47

Мнение

Много добре изглежда Кенията.
И аз изпекох последна партида от Етиопия Сасе Роду.
С повечко бъркане на 1.30 получи доста равномерно.
Аватар
Gaggia
Coffee scientist

Мнение

А в Етиопия си пекат в такива тенекета и хич не им дреме за технологиите :)
pan-roasting.JPG
Само регистрираните потребители могат да преглеждат прикачените файлове.
Аватар
Gaggia
Coffee scientist

Мнение

Време е традициите да се завърнат, това е от прочутото кафене за въртяно кафе на пясък в Златоград и малката им ръчна пекарна.
Аватар
zing
Светло изпечен
Град: Плевен
Приготвям кафе с: Gaggia Classic & Combina Mini

Мнение

Днес, докато си ретуширам и снимам слушайки клипа на Виктор и Светлин за печене на кафе във фурна ми светна една идея.
Във форума не намерих инфо за печене на кафе с Airfryer с бъркалка.
Май ще пробвам :D

www.zing-studio.com
akazandzhiev
Зелено кафе
Приготвям кафе с: ентусиазъм

Мнение

Аз изпекох сумарно 1кг KENYA Nyeri Rukira washed и на мен ми изглежда, че се пече значително по-бавно от останалите, които съм опитвал.
Самото кафе обаче мирише страхотно - сурово, докато се пече, прясно смляно даже използваната таблетка във всичките състояния е най-доброто което съм виждал до момента.
Интересно ми е да кажете и при вас ли е така с кенийските кафета (да приемем грубо, че ако не съсщите то поне растат на еднакъв климат), но си излиза доста кисело, зърната изглеждат добре опечени? стигнах до 98 градуса и е кисело, но не и горчиво. Иначе екстракцията си изглежда равномерна принципно.
Друго много различно е, че 18гр. заемат доста по-малък обем, таблетката става видимо по-тънка, то може и това да е част от причината за киселото. Опекъл съм последните 300гр. по-тъмно да видя дали ще има разлика, ама ще стигна до тях някъде след 1 седмица.
Аватар
NikolayStoyanov
Тъмно изпечен
Приготвям кафе с: Rancilio Nancy
Hario Skerton +
La San Marco SM 90/A

Мнение

akazandzhiev написа: 16 Яну 2023 13:08 Аз изпекох сумарно 1кг KENYA Nyeri Rukira washed и на мен ми изглежда, че се пече значително по-бавно от останалите, които съм опитвал.
Самото кафе обаче мирише страхотно - сурово, докато се пече, прясно смляно даже използваната таблетка във всичките състояния е най-доброто което съм виждал до момента.
Интересно ми е да кажете и при вас ли е така с кенийските кафета (да приемем грубо, че ако не съсщите то поне растат на еднакъв климат), но си излиза доста кисело, зърната изглеждат добре опечени? стигнах до 98 градуса и е кисело, но не и горчиво. Иначе екстракцията си изглежда равномерна принципно.
Друго много различно е, че 18гр. заемат доста по-малък обем, таблетката става видимо по-тънка, то може и това да е част от причината за киселото. Опекъл съм последните 300гр. по-тъмно да видя дали ще има разлика, ама ще стигна до тях някъде след 1 седмица.
Киселинни са кенийските кафета, които съм опитвал. При по-фино смилане и по-малък грамаж, и по-бърза екстракция киселинността се редуцира
Един бариста в Япония е казал - "おいしいエスプレッソは、美味しくて適切に焙煎されたコーヒーから作られています...テクノロジーが役立ちます" и е много прав :coffee:
Аватар
Rotor
Тъмно изпечен

Мнение

AeroVital Cube Chef фритюрник с горещ въздух въртяща се кошница
Пуснах бързо търсене и не видях да е обсъждано. Не се занимавам с домашно печене и не следя темата, дори не съм сигурен че тук е правилното място за това. Случайно попаднах на тази резервна част и понеже струва 39 лв ми се стори, че има потенциал за DIY приспособление с пистолет с горещ въздух...
Изображение

А ето и "фрютюрника" от който е тази част:
Изображение
Trex
Светло изпечен
Приготвям кафе с: Gaggia Classic Pro

Мнение

Гугълни
gas stove coffee roaster
И ще видиш идеи :) за нискобюджетно печене с барабан.