Привет от поредния начинаещ ентусиаст :)

Представете себе си и се запознайте с другите потребители на форума

Модератори: Svetlin, Gaggia

datanasov
Нов потребител
Мнения: 2
Регистриран на: 21 Сеп 2023 12:38
Град: София
Приготвям кафе с: De'Longhi Icona + KINGrinder K6

Мнение

Здравейте и от мен..
От няколко години ползваме кафемашина De'Longhi Icona (жена ми я хареса навремето заради дизайна :D ) и купуваме смляна Lavazza ('Crema e Gusto', по-рядко 'Qualita Rossa'), а понякога купувам кафе от едно квартално магазинче, в което кафето се продава на зърна от отворени чували, но жената смесва различни видове робуста и арабика и ми мели около 500гр. в едно пликче :) та дори не знам какво точно слага вътре (нося си всеки път едно листче с ръчно написани от нея видове и грамаж от всеки вид)..
Та щукна ми нещо напоследък да пия еспресо без захар и реших да се поинтересувам малко как да правя по-хубаво кафе, без да ощетявам сериозно семейния бюджет.. Реших на първо време да си поръчам сносна мелничка (ръчна, заради желанието да пия еспресо и ограничения бюджет) и да модифицирам леко De'Longhi машинката.
Като редовен потребител в AliExpress и след малко четене на ревюта си поръчах:
1. KINGrinder K6 кафемелачка - https://www.aliexpress.com/item/1005005 ... nsdUUmVFSB
2. Бездънен портафилтър с 2 кошнички/цедки - https://www.aliexpress.com/item/1005005 ... nsdUUmVFSB
3. Някакъв метален филтър, който се слага върху кафето в кошничката (не знам какъв му е ефектът точно, но е евтин и ще експериментирам с него и без) - https://www.aliexpress.com/item/1005005 ... ro9ALIDWae

Ще трябва да поразгледам форума и съм любопитен, за всякакви интересни предложения за модификации на De'Longhi кафемашинката, докато някой ден ми прещрака за GAGGIA Classic (че доста ми харсва от това, което четох за тази машинка).. също така трябва да се образовам поне малко и за видове кафе и да експериментирам естествено като получа кафемелачката и останалите неща..
Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 4532
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: София
Приготвям кафе с: Monolith and paper filters

Мнение

Добре дошъл, за съжаление във форума няма много информация относно този тип кафе машини, но би било добре да се допълни, ако има полезна такава.
Нека обменяме знания за любимото ни :coffee:
CoffeePro
Зелено кафе
Мнения: 26
Регистриран на: 08 Авг 2022 13:54
Град: София
Приготвям кафе с: DeLonghi DEDICA EC 685, Hario MSS-1B Mini Mill Slim +, KINGRINDER K4

Мнение

Здравейте,
Аз съм с почти същата ръчна мелачка - К4. По принцип ако ще пиете само еспресо, производителят дава модел К4 като по-подходящ от К6, която е предназначена за по-голяма вариативност и различни видове екстракции на кафе. Според мен обаче мелачката е достатъчно способна. От постът Ви не става ясно дали вече сте правили кафе, използвайки новите придобивки. Ако сте пробвали и резултатът не Ви удовлетворява, според мен вината е в използваното кафе. Изпеченото кафе запазва аромата си и способността да образува крема при екстракция с единична цедка до месец, най-много два. И аз навремето пробвах с "кафе от чували", но както можете да се досетите то може да е печено и преди година, а и отворените чували не са най-добрия начин за съхранение. Пробвайте с прясно изпечено кафе от някоя от пекарните в София (има теми за тях) или поръчайте от друг град (има в Пловдив, както и аз последно поръчвах от Кафе 007 и съм доволен) и ще останете приятно изненадан. При моята мелачка еспресото се получава в диапазона 45 до 60 клика. В 90% от случаите е между 50 и 55. Трябват Ви везна, иначе не знам как ще се ориентирате в грамажа, който използвате и тампер. Тази мрежичка е за по-напреднали ;) Доста хора не използват, но вече я имате.
datanasov
Нов потребител
Мнения: 2
Регистриран на: 21 Сеп 2023 12:38
Град: София
Приготвям кафе с: De'Longhi Icona + KINGrinder K6

Мнение

CoffeePro написа: 21 Сеп 2023 16:05 При моята мелачка еспресото се получава в диапазона 45 до 60 клика. В 90% от случаите е между 50 и 55.
Благодаря за информацията и ще имам предвид настройките ви за мелачката за еспресо, ще пробвам първо с нещо около 50 клика и ще експериментирам в последствие с различна едрина на мелене, за да видя как се получават нещата..
CoffeePro написа: 21 Сеп 2023 16:05 От постът Ви не става ясно дали вече сте правили кафе, използвайки новите придобивки.
В края на поста ми съмспоменал, че все още чакам поръчката от Алиекспрес (поръчах нещата буквално преди 2-3 дни), но все пак съм нетърпелив и реших докато пристигнат да се образовам малко и да поразгледам за различни видове кафе, та ще проверя в темите за пекарните.
Аватар
NikolayStoyanov
Тъмно изпечен
Мнения: 408
Регистриран на: 27 Окт 2020 11:47
Приготвям кафе с: Rancilio Nancy
Hario Skerton +
La San Marco SM 90/A

Мнение

"как да правя по-хубаво кафе, без да ощетявам сериозно семейния бюджет.." си е направо за нов раздел :). Добре дошъл.
Един бариста в Япония е казал - "おいしいエスプレッソは、美味しくて適切に焙煎されたコーヒーから作られています...テクノロジーが役立ちます" и е много прав :coffee:

Обратно към “Новорегистрирани кафе любители”