Тема за кратки въпроси

Общи дискусии на тема кафе

Модератори: Svetlin, Gaggia

Аватар
legaltk
Зелено кафе
Мнения: 34
Регистриран на: 31 Дек 2022 13:07
Град: София
Приготвям кафе с: Gaggia Classic 2019 + Eureka Mignon Zero

Мнение

Колко г. кафе слагаш в цедката?
mitkofeg1
Нов потребител
Мнения: 12
Регистриран на: 14 Фев 2023 12:20
Град: София
Приготвям кафе с: Кафемашина

Мнение

@Trex
В самото начало сменях постоянно кафетата, за да си начеша крастата, въпреки че знаех, че не се прави така :D Смея да твърдя, че в последно време(2-3 месеца) купувам по 1-2кг едно и също кафе преди да сменя, например ето това много ми харесва: КАФЕ КОЛУМБИЯ ХИРАЛДО ЕКЗОТИК

Позволих си да попитам тук след като няколко пъти това кафе ми се получи уникално, да кажем по моите критерии 9/10 на вкус, а след това ставаше ужасно и нямащо нищо общо с тези пъти, в които го оценявам 9/10.

Между другото, изгледах още веднъж видеото и установих, че правя една лека грешчица. Когато пускам водата да тече, преди слагането на цедката и пускането на шота, не изчаквам да изгасне светлината. Тоест, пускам да тече вода за няколко секунди без цедката, след това слагам цедката и чакам да изгасне светлината и чак след това, когато се светне отново лампичката започвам да броя и да правя hack-a от видеото. От 2-3 дни пускам вода до изключването на светлината и като че ли малко се постабилизираха резултатите.

Благодаря ви много за съветите и отделеното време!
MishoMoney
Нов потребител
Мнения: 11
Регистриран на: 03 Мар 2023 13:26
Приготвям кафе с: La Marzocco

Мнение

Чудесни съвети!

Ще си позволя само да кажа, че при по-тъмно изпечените кафета ние постигаме невероятни извличания 1:2 за 21-23 секунди, 17g in, 34g out.

disign написа: 15 Сеп 2023 19:21
[*]Пускаш машината и се стараеш да докараш една и съща рецепта от 1:2 до 1:2,5 е добра отправна точка. С 18->36 няма как да сбъркаш. Кафето трябва да тече равномерно, на тънка струйка, като дебита бавно се засилва към края. Всичко това трябва да стане за 25-30 секунди от натискането на бутона. Ако имаш отворена ръкохватка ще можеш по-лесно да диагностицираш проблеми с подготовката, не е задължително, но помага в началото.
[/list]
karan4o
Средно изпечен
Мнения: 287
Регистриран на: 06 Дек 2019 17:11
Град: София

Мнение

Имам едно много голямо чудене. Решил съм да сменя Гаджията с друга машина, която да има по-стабилна изработка пид и т.н.
Естествено спрях се на Profitec GO. Харесва ми и ми пасва идеално на изискванията. Сега обаче същата тази струва около 800 евро, нова с гаранция. За същите пари мога да взема от по-западната част на Европа доста запазена ECM Classika PID.
Та чуденката ми е, струва ли си ЕСМ-а, макар и втора употреба повече от нов Профитек. Защото, като се замисля, освен Е61 групата, другото ще е същото в моя случай. Трябва да се има предвид, че млечни напитки се правят изключително рядко.
Може ли малко мнения и напътствия да дадете.
Поздрави!
Аватар
solo5
Нов потребител
Мнения: 14
Регистриран на: 28 Фев 2022 19:49
Град: Бургас
Приготвям кафе с: DeLonghi EC271

Мнение

Някой може ли да ме упъти откъде да намеря оригинален крема диск за единична цедка (51mm) на DeLonghi EC 271.B ? С времето се разкъса около резбата. Цедката и гайката са ми налични и ако сменя само крема диска, жената ще е щастлива, защото си прави кафе с единичната цедка. В нета намерих уж такива, които стават за модела, но като ги сравня поне външно намирам разлики

P.S. Намерих временно решение. Крема дискът на двойната цедка е съвместим с единичната и временно ще го преместя там, докато купя нов. Загледах и самите цедки и или аз не намирах разлика или единичните и двойните цедки са еднакви (с еднакви отвори) Крема дисковете са с различен завършек отгоре, но явно това няма да е проблем за уплътняването. Остава само да се провери, дали отворът на крема дискът на двойната цедка няма да е по-голям и кафето да изтича прекалено бързо
Аватар
NikolayStoyanov
Тъмно изпечен
Мнения: 435
Регистриран на: 27 Окт 2020 11:47
Приготвям кафе с: Rancilio Nancy
Hario Skerton +
La San Marco SM 90/A

Мнение

Аз не съм експерт, но ... :) ниската температура на екстракция не е ли за плодово-флоралните кафета и желана киселинност. Пламен ще ти каже на колко градуса се прави магията @Пачко_007

П.с. 12 дни - трябва да е на свършване вече. Ако го почакаш още малко само киселинност ще остане ;). С най добри пожелания и поздрави
Един бариста в Япония е казал - "おいしいエスプレッソは、美味しくて適切に焙煎されたコーヒーから作られています...テクノロジーが役立ちます" и е много прав :coffee:
Аватар
Пачко_007
Пекарна
Мнения: 412
Регистриран на: 18 Апр 2020 16:38

Мнение

Шоколада, и какаото при мен се усещат най - добре на 93°.
Аватар
yovko
Светло изпечен
Мнения: 77
Регистриран на: 03 Авг 2023 10:41
Град: Пловдив
Приготвям кафе с: Niche Zero, Eureka Oro Dolce Vita & Profitec Go

Мнение

NikolayStoyanov написа: 12 Окт 2023 13:32 12 дни - трябва да е на свършване вече. Ако го почакаш още малко...
Е, хайде сега... :)
Life is too short for mediocre espresso.
Аватар
NikolayStoyanov
Тъмно изпечен
Мнения: 435
Регистриран на: 27 Окт 2020 11:47
Приготвям кафе с: Rancilio Nancy
Hario Skerton +
La San Marco SM 90/A

Мнение

Да стане дискусийка леко :) в този наш форум. Кой на колко градуса усеща "шоколада" най-добре? Аз съм на мнение, че стига да не излиза на пара водата колкото е по-топла - толкова по-слаба киселинност и повече карамелено-меласови-шоколадови нотки са налице. И обратното По-студена вода - по-слабоизразен шоколад и по-ярка киселинност.
п.с. Пробвай моля на 97-8 за сравнение и сподели.
п.с. Кафето не е като алкохола :) отлежава зле :). Всяко кафе има пикове. Пик на въглерод и пушек; пик на киселинност; пик на аромат/вкус; пик на вкус на старо кафе ;) Те се разминават във времето или леко се застъпват. Уважавам вкуса на всеки :coffee:
Поздрави и вкусни екстракции на всички
Един бариста в Япония е казал - "おいしいエスプレッソは、美味しくて適切に焙煎されたコーヒーから作られています...テクノロジーが役立ちます" и е много прав :coffee:
dta
Тъмно изпечен
Мнения: 340
Регистриран на: 12 Окт 2021 22:30
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia

Мнение

Написаното за температурата е истина, но не цялата истина.
Написаното важи при еднаква степен на изпичане на кафета с различни вкусови профили.
При различна степен на изпичане важи правилото, по светлите на по весока за убиване на киселинноста, а по тъмните на по ниска за да се избегне горчилката.