Тема за кратки въпроси
-
- Нов потребител
- Град: София
- Приготвям кафе с: Кафемашина
@Trex
В самото начало сменях постоянно кафетата, за да си начеша крастата, въпреки че знаех, че не се прави така
Смея да твърдя, че в последно време(2-3 месеца) купувам по 1-2кг едно и също кафе преди да сменя, например ето това много ми харесва: КАФЕ КОЛУМБИЯ ХИРАЛДО ЕКЗОТИК
Позволих си да попитам тук след като няколко пъти това кафе ми се получи уникално, да кажем по моите критерии 9/10 на вкус, а след това ставаше ужасно и нямащо нищо общо с тези пъти, в които го оценявам 9/10.
Между другото, изгледах още веднъж видеото и установих, че правя една лека грешчица. Когато пускам водата да тече, преди слагането на цедката и пускането на шота, не изчаквам да изгасне светлината. Тоест, пускам да тече вода за няколко секунди без цедката, след това слагам цедката и чакам да изгасне светлината и чак след това, когато се светне отново лампичката започвам да броя и да правя hack-a от видеото. От 2-3 дни пускам вода до изключването на светлината и като че ли малко се постабилизираха резултатите.
Благодаря ви много за съветите и отделеното време!
В самото начало сменях постоянно кафетата, за да си начеша крастата, въпреки че знаех, че не се прави така

Позволих си да попитам тук след като няколко пъти това кафе ми се получи уникално, да кажем по моите критерии 9/10 на вкус, а след това ставаше ужасно и нямащо нищо общо с тези пъти, в които го оценявам 9/10.
Между другото, изгледах още веднъж видеото и установих, че правя една лека грешчица. Когато пускам водата да тече, преди слагането на цедката и пускането на шота, не изчаквам да изгасне светлината. Тоест, пускам да тече вода за няколко секунди без цедката, след това слагам цедката и чакам да изгасне светлината и чак след това, когато се светне отново лампичката започвам да броя и да правя hack-a от видеото. От 2-3 дни пускам вода до изключването на светлината и като че ли малко се постабилизираха резултатите.
Благодаря ви много за съветите и отделеното време!
-
- Нов потребител
- Приготвям кафе с: La Marzocco
Чудесни съвети!
Ще си позволя само да кажа, че при по-тъмно изпечените кафета ние постигаме невероятни извличания 1:2 за 21-23 секунди, 17g in, 34g out.
Ще си позволя само да кажа, че при по-тъмно изпечените кафета ние постигаме невероятни извличания 1:2 за 21-23 секунди, 17g in, 34g out.
disign написа: ↑15 Сеп 2023 19:21
[*]Пускаш машината и се стараеш да докараш една и съща рецепта от 1:2 до 1:2,5 е добра отправна точка. С 18->36 няма как да сбъркаш. Кафето трябва да тече равномерно, на тънка струйка, като дебита бавно се засилва към края. Всичко това трябва да стане за 25-30 секунди от натискането на бутона. Ако имаш отворена ръкохватка ще можеш по-лесно да диагностицираш проблеми с подготовката, не е задължително, но помага в началото.
[/list]
Имам едно много голямо чудене. Решил съм да сменя Гаджията с друга машина, която да има по-стабилна изработка пид и т.н.
Естествено спрях се на Profitec GO. Харесва ми и ми пасва идеално на изискванията. Сега обаче същата тази струва около 800 евро, нова с гаранция. За същите пари мога да взема от по-западната част на Европа доста запазена ECM Classika PID.
Та чуденката ми е, струва ли си ЕСМ-а, макар и втора употреба повече от нов Профитек. Защото, като се замисля, освен Е61 групата, другото ще е същото в моя случай. Трябва да се има предвид, че млечни напитки се правят изключително рядко.
Може ли малко мнения и напътствия да дадете.
Поздрави!
Естествено спрях се на Profitec GO. Харесва ми и ми пасва идеално на изискванията. Сега обаче същата тази струва около 800 евро, нова с гаранция. За същите пари мога да взема от по-западната част на Европа доста запазена ECM Classika PID.
Та чуденката ми е, струва ли си ЕСМ-а, макар и втора употреба повече от нов Профитек. Защото, като се замисля, освен Е61 групата, другото ще е същото в моя случай. Трябва да се има предвид, че млечни напитки се правят изключително рядко.
Може ли малко мнения и напътствия да дадете.
Поздрави!
- solo5
- Зелено кафе
- Град: Бургас
- Приготвям кафе с: DeLonghi EC271
Някой може ли да ме упъти откъде да намеря оригинален крема диск за единична цедка (51mm) на DeLonghi EC 271.B ? С времето се разкъса около резбата. Цедката и гайката са ми налични и ако сменя само крема диска, жената ще е щастлива, защото си прави кафе с единичната цедка. В нета намерих уж такива, които стават за модела, но като ги сравня поне външно намирам разлики
P.S. Намерих временно решение. Крема дискът на двойната цедка е съвместим с единичната и временно ще го преместя там, докато купя нов. Загледах и самите цедки и или аз не намирах разлика или единичните и двойните цедки са еднакви (с еднакви отвори) Крема дисковете са с различен завършек отгоре, но явно това няма да е проблем за уплътняването. Остава само да се провери, дали отворът на крема дискът на двойната цедка няма да е по-голям и кафето да изтича прекалено бързо
P.S. Намерих временно решение. Крема дискът на двойната цедка е съвместим с единичната и временно ще го преместя там, докато купя нов. Загледах и самите цедки и или аз не намирах разлика или единичните и двойните цедки са еднакви (с еднакви отвори) Крема дисковете са с различен завършек отгоре, но явно това няма да е проблем за уплътняването. Остава само да се провери, дали отворът на крема дискът на двойната цедка няма да е по-голям и кафето да изтича прекалено бързо
- NikolayStoyanov
- Тъмно изпечен
- Приготвям кафе с: Rancilio Nancy
Hario Skerton +
La San Marco SM 90/A
Аз не съм експерт, но ...
ниската температура на екстракция не е ли за плодово-флоралните кафета и желана киселинност. Пламен ще ти каже на колко градуса се прави магията @Пачко_007
П.с. 12 дни - трябва да е на свършване вече. Ако го почакаш още малко само киселинност ще остане
. С най добри пожелания и поздрави

П.с. 12 дни - трябва да е на свършване вече. Ако го почакаш още малко само киселинност ще остане

Един бариста в Япония е казал - "おいしいエスプレッソは、美味しくて適切に焙煎されたコーヒーから作られています...テクノロジーが役立ちます" и е много прав 

Шоколада, и какаото при мен се усещат най - добре на 93°.
- yovko
- Светло изпечен
- Град: Пловдив
- Приготвям кафе с: Eureka Oro Dolce Vita & Profitec Go
Е, хайде сега...NikolayStoyanov написа: ↑12 Окт 2023 13:32 12 дни - трябва да е на свършване вече. Ако го почакаш още малко...

Espresso only...
- NikolayStoyanov
- Тъмно изпечен
- Приготвям кафе с: Rancilio Nancy
Hario Skerton +
La San Marco SM 90/A
Да стане дискусийка леко
в този наш форум. Кой на колко градуса усеща "шоколада" най-добре? Аз съм на мнение, че стига да не излиза на пара водата колкото е по-топла - толкова по-слаба киселинност и повече карамелено-меласови-шоколадови нотки са налице. И обратното По-студена вода - по-слабоизразен шоколад и по-ярка киселинност.
п.с. Пробвай моля на 97-8 за сравнение и сподели.
п.с. Кафето не е като алкохола
отлежава зле
. Всяко кафе има пикове. Пик на въглерод и пушек; пик на киселинност; пик на аромат/вкус; пик на вкус на старо кафе
Те се разминават във времето или леко се застъпват. Уважавам вкуса на всеки
Поздрави и вкусни екстракции на всички

п.с. Пробвай моля на 97-8 за сравнение и сподели.
п.с. Кафето не е като алкохола

Поздрави и вкусни екстракции на всички
Един бариста в Япония е казал - "おいしいエスプレッソは、美味しくて適切に焙煎されたコーヒーから作られています...テクノロジーが役立ちます" и е много прав 

-
- Тъмно изпечен
- Град: София
- Приготвям кафе с: Rancilio Silvia
Написаното за температурата е истина, но не цялата истина.
Написаното важи при еднаква степен на изпичане на кафета с различни вкусови профили.
При различна степен на изпичане важи правилото, по светлите на по весока за убиване на киселинноста, а по тъмните на по ниска за да се избегне горчилката.
Написаното важи при еднаква степен на изпичане на кафета с различни вкусови профили.
При различна степен на изпичане важи правилото, по светлите на по весока за убиване на киселинноста, а по тъмните на по ниска за да се избегне горчилката.