Това е средно изпечено (въпреки този цвят) безкофеиново кафе по технологията swiss watter. Органично от Перу. Изпечено пак вчера
Като прочетох поста на @Wlado се сетих, че тази сутрин имаше почти аромат на кафе ставащо за пиене - за разлика от гейшата
a dice roll
Какво кафе изпекох днес в снимки и коментари
- NikolayStoyanov
- Тъмно изпечен
- Мнения: 441
- Регистриран на: 27 Окт 2020 11:47
- Приготвям кафе с: Rancilio Nancy
Hario Skerton +
La San Marco SM 90/A
Един бариста в Япония е казал - "おいしいエスプレッソは、美味しくて適切に焙煎されたコーヒーから作られています...テクノロジーが役立ちます" и е много прав
-
- Младши бариста
- Мнения: 530
- Регистриран на: 09 Авг 2019 19:13
- Приготвям кафе с: ACS MINIMA, Eureka Drogheria, Lelit pl041tem, Gene CBR 101 coffee roaster
Вчера в една от групите за печене във фейса имаше точно такава дискусия. Всеки имаше свое мнение от 72 часа до 3 седмици, та чак до просто да изстине като мен. Обикновено нямам много време и с тези порции по 220 грама чисто кафе трябва да направя по 4 порции, та често пека кафе точно преди да ми свърши... Но е бая хубаво. Както казах говорих си с комерсиален пекар, и неговото мнение бе да го оставя кафето. Според мен самия вкус на човека се мени леко с времето. Днес не си в добро настроение пиеш кафето и си викаш много е кисело. Утре го пиеш и си викаш флорално блаженство... Друг път си викаш можеше още малко да го пекна трети нещо друго...NikolayStoyanov написа: ↑24 Авг 2023 11:54 Това е средно изпечено (въпреки този цвят) безкофеиново кафе по технологията swiss watter. Органично от Перу. Изпечено пак вчера
Като прочетох поста на @Wlado се сетих, че тази сутрин имаше почти аромат на кафе ставащо за пиене - за разлика от гейшата
a dice roll
- NikolayStoyanov
- Тъмно изпечен
- Мнения: 441
- Регистриран на: 27 Окт 2020 11:47
- Приготвям кафе с: Rancilio Nancy
Hario Skerton +
La San Marco SM 90/A
Пробвах го след 24ч. Пробвал съм и като просто поизстине - става за пиене. Има някакви плодови нотки, но дотам. Яко въглерод и пушек доминираха. Има задължителни 3-4 дни изчакване за моя вкус. Като реално пика си го знаем.
Един бариста в Япония е казал - "おいしいエスプレッソは、美味しくて適切に焙煎されたコーヒーから作られています...テクノロジーが役立ちます" и е много прав
- NikolayStoyanov
- Тъмно изпечен
- Мнения: 441
- Регистриран на: 27 Окт 2020 11:47
- Приготвям кафе с: Rancilio Nancy
Hario Skerton +
La San Marco SM 90/A
Един бариста в Япония е казал - "おいしいエスプレッソは、美味しくて適切に焙煎されたコーヒーから作られています...テクノロジーが役立ちます" и е много прав
Колумбия Хасиедна Клаудина гейша - 250гр.
Colombia Huila Palo de Rosa с малко повече развитие за проба.
Преди време си бях взел книгата на Scott Rao - "Coffee Roasting Best Practices", започнах да прилагам някои от нещата написани вътре. Препоръчвам я.
Преди време си бях взел книгата на Scott Rao - "Coffee Roasting Best Practices", започнах да прилагам някои от нещата написани вътре. Препоръчвам я.
Стигнах и аз до Colombia Finca Claudina Geisha - вляво, вдясно е Etiopia Guji Uraga Raro (въглеродна мацерация). Пекох ги едно след друго и им направих къпинг заедно. Зърната на Гейшата са поне два пъти по-големи - самата тя е едра, а Етиопията е много дребна. Гейшата определено не изглежда добре, много пукнатини и петна по зърната, но виждам това не е само при мен, като купувачи на дребно каквото стигне до нас.
Въпреки че на снимката Етиопията изглежда много по-светла, реално разликата между двете е минимална: Етиопия - 117 агтрона, Колумбия - 114 агтрона. Реално и двете са светло изпечени.
Като вкус Гейшата е свежа, напомняща зелена ябълка, без изразена киселинност. Етиопията има праскова и пергамент, нея съм я пекъл и преди и не ме впечатлява. Ще ми е много интересно да сравня тази Колумбия, със испанската групова поръчка, даже малко съжалявам че не взех и от испанската мита.
- NikolayStoyanov
- Тъмно изпечен
- Мнения: 441
- Регистриран на: 27 Окт 2020 11:47
- Приготвям кафе с: Rancilio Nancy
Hario Skerton +
La San Marco SM 90/A
Подсети ме с тази публикация, че се канех да споделя за последно печените от мен гейши - и така аз съм на мнение, че тази от Колумбия е ОК кафенце, което аз отнасям към тези с вкус на черен чай, шоколад, карамел; киселинност не ярка, но според степента на изпичане си варира.
Гейшата от Никарагуа е по-плодова - разбирайте "жълти плодове" на към праскова, приятна киселинност, с по-малко плътност от двете ( но и това се влияе от степен на изпичане де).
С две думи - различни са.
И двете кафета "съм ги пил" под една или друга форма с различен произход и т.н. Вкусни са. Бих препоръчал това от Никарагуа - по-свежо, по-плодово, по-интересно, по спомен по-евтино.
П.с. тайно се надявах да има жасмин, диви боровинки, лайм, умами и още, и още... хахаха и така са си вкусни.
п.с. 2 - блендирах ги - пак интересно стана. Дори мисля така да ги допивам.
Бленд - Двете гейши - а?
Поздрави
Гейшата от Никарагуа е по-плодова - разбирайте "жълти плодове" на към праскова, приятна киселинност, с по-малко плътност от двете ( но и това се влияе от степен на изпичане де).
С две думи - различни са.
И двете кафета "съм ги пил" под една или друга форма с различен произход и т.н. Вкусни са. Бих препоръчал това от Никарагуа - по-свежо, по-плодово, по-интересно, по спомен по-евтино.
П.с. тайно се надявах да има жасмин, диви боровинки, лайм, умами и още, и още... хахаха и така са си вкусни.
п.с. 2 - блендирах ги - пак интересно стана. Дори мисля така да ги допивам.
Бленд - Двете гейши - а?
Поздрави
Един бариста в Япония е казал - "おいしいエスプレッソは、美味しくて適切に焙煎されたコーヒーから作られています...テクノロジーが役立ちます" и е много прав
- batkovan
- Младши бариста
- Мнения: 993
- Регистриран на: 13 Ное 2018 22:22
- Град: Варна
- Приготвям кафе с: v60, Comandante C40, kinu m47, Bezzera Unica PID, ceado e8d with SSP 83mm
Пробвах го, много добро е на v60, даже допоръчах още някое и друго килце да има
И аз същите точици на повечето зърна забелязвам, но вкуса е топ.
Днес пекнах пак, на графика има доста какво да се желае , иначе 7 мин с 10% развитие 11,6% загуба.
P.S. трябва да експериментирам и аз по-дълго общо време... някъде съветват по-кратко, за да изпъкват повече плодовите вкусове и май от месеци не съм пробвал над 10мин. Как беше сравнявайки го с бача под 10мин?