Днес бях във Филибето и викам, ще пробвам някое кафе.
Отидох, имаше доста видове и направо питах шефа кое ще предложи, като търся най-силния цитрусов и плодов вкус.
Веднага ми предложи анаеробна Колумбия.
Не ми се пиеше филтър и му казах, че го искам на двойно еспресо.
Докато тръна да го прави, му се представих кой съм-от форума.
Докато го мелеше миришеше много силно, хем бях на 1,5м поне от мелачката.
Кафенцето беше доста добре, доста балансирано и не накъртващо като за анаеробно или става за еспресо.
Пил съм анаеробни, които са прекалено силни и не стават за мен на еспресо.
След като го изпих ударихме един лаф със собственика и за изпроводяк ми подари мостра от напълно непознатото за мен кафе от Малави.
Не си купих нищо, защото нямам място в камерата.
Пекарна за кафе - Дюкянъ в Капана - Пловдив
Ейй, голям си играч
Поръчах да го пробваме, заедно с една Етиопия. Оттук не съм поръчвал до сега.
Поздрави!
Поръчах да го пробваме, заедно с една Етиопия. Оттук не съм поръчвал до сега.
Поздрави!
Преди 2-3 месеца бях направил поръчка от пекарната. След няколко проби и неуспешна екстракция реших да се обадя в магазина за да се консултирам, защото кафето се получаваше твърде воднисто. Знаех, че грешката е в мен, но не исках да похабя още 100 грама кафе докато намеря златната среда, затова звъннах на собственика за съвет как да смеля кафето и какво да променя за да постигна по-добър резултат. Човека ми отдели може би над 10 минути и накрая въпреки всичко ми каза "Много съжалявам, че не сме успели да ви предложим кафе с нужното качество". Това ми доказа, че човека е абсолютен професионалист, тъй като съм се консултирал по темата и с друга пекарна (не искам да правя лоша реклама, затова ще спестя името) и оттам ми казаха с две думи че едва ли не аз съм некадърен и не мога да правя кафе.
Пекарната ме спечели с отношението, макар и в началото да не успявах да изкарам кафе на нужното ниво, вече намерих точната пропорция. Миналата седмица дори си поръчах Бленд 80/20 и Руанда, която е брутална. Честно казано, не мисля скоро да експериментирам с поръчки от други места, поради следните причини - цена/качество, грамаж, обслужване.
Пекарната ме спечели с отношението, макар и в началото да не успявах да изкарам кафе на нужното ниво, вече намерих точната пропорция. Миналата седмица дори си поръчах Бленд 80/20 и Руанда, която е брутална. Честно казано, не мисля скоро да експериментирам с поръчки от други места, поради следните причини - цена/качество, грамаж, обслужване.

- NikolayStoyanov
- Тъмно изпечен
- Приготвям кафе с: Rancilio Nancy
Hario Skerton +
La San Marco SM 90/A
Има Хало Хартуме мит процес от Етиопия Иргашефе
. Трябва да е от скоро. @laik дано си взел с чували. Едно от любимите ми кафета, което беше изчезнало от бг пазара.
Поздрави

Поздрави
Един бариста в Япония е казал - "おいしいエスプレッソは、美味しくて適切に焙煎されたコーヒーから作られています...テクノロジーが役立ちます" и е много прав 

Вчера сутринта и аз набързо минах от Пекарната. Почерпиха ме някакъв микс, късо. Много ароматно, за първи път пих кафе без захар и ми хареса. Взех си от най-евтините кафенца Колумбия, Етиопия и Уганда. Тази сутрин опитах Етиопия, много добра плътност и хубав аромат на черен чай, нещо подобно на Ърл Грей но не толкова сладко. Другите ще ги вкуся по късно. Доволен съм. Приятно обслужване.

- Tsanislav
- Средно изпечен
- Град: Варна
- Приготвям кафе с: ECM Classika PID - Gaggia Factory G106 - Mazzer Major - Comandante C40
Преди няколко дни бях в Пловдив и минах набързо да се запознаем на живо, бяха много мили, взех си кафе за вкъщи и ми дадоха мостра от Анаеробната Колумбия, много приятно кафе и на филтър и на еспресо (малко по-финно смилане иска)
www.tsanislavhristov.com
-
- Средно изпечен
- Град: София
- Приготвям кафе с: Lelit Victoria + Mazzer Major
Руанда Симби от Huye hills:

16.5гр, 35 сек, 40мл
Изпечено е малко след средно, хубави еднородни зърна без трошляци, няма прегоряло и омаслено. Интересно ми е как би било ако е по-светло. Ангел ме предупреди, че е леко капризно - вярно е в моя случай. До момента съм правил 3-4 пъти и разкарах горчивината (намалявах температурата), трудно ми е да определя вкус обаче. Изтича като по учебник - мазно, плавно и спокойно. В чашата е с добра плътност и след като изстине пак е ок за пиене, даже тогава се усещат повече вкусовете, докарва на ябълка най-вече. Мед, чай, боровинки и т.н. не усетих, но аз съм леко скаран с вкусовете
Отношението е както винаги перфектно, и доставката - бърза. Благодаря

16.5гр, 35 сек, 40мл
Изпечено е малко след средно, хубави еднородни зърна без трошляци, няма прегоряло и омаслено. Интересно ми е как би било ако е по-светло. Ангел ме предупреди, че е леко капризно - вярно е в моя случай. До момента съм правил 3-4 пъти и разкарах горчивината (намалявах температурата), трудно ми е да определя вкус обаче. Изтича като по учебник - мазно, плавно и спокойно. В чашата е с добра плътност и след като изстине пак е ок за пиене, даже тогава се усещат повече вкусовете, докарва на ябълка най-вече. Мед, чай, боровинки и т.н. не усетих, но аз съм леко скаран с вкусовете

Отношението е както винаги перфектно, и доставката - бърза. Благодаря

- yovko
- Светло изпечен
- Град: Пловдив
- Приготвям кафе с: Eureka Oro Dolce Vita & Profitec Go
Още един глас за Колумбия Лос Алпес от Дюкяна (първият e в друга тема). Чудно кафе с много интересен аромат и вкус. Сладни още на вдишване, след смилане. Много нежна и обрана киселинност, цитрусова. След първия пакет се върнах за още.
Ангел пък ми подари малко Коста Рика Сонора за проба, която също нямам търпение да вкуся, понеже ухае чудно.
Ангел пък ми подари малко Коста Рика Сонора за проба, която също нямам търпение да вкуся, понеже ухае чудно.
Espresso only...