Ползвам основно дисплея, но понякога ползвам и андроид приложението, както и това за Мак. Днес инсталирах и сензора за нивото на водата, ето видео:
ito/leva! инсталация, въпроси, отговори
-
- Нов потребител
- Град: София
- Приготвям кафе с: Brasilia Lady (ito + leva!), Felicita Arc, Eureka Stark, за път: 9barista и 1zpresso K-Max
Ето и един интересен експеримент, който направих днес. Превключих ito контролерът да се контролира не от PID, а от стария термостат (този на 110 градуса). Т.е. машината да работи, както е работила до момента. Ето как изглежда нагревателния цикъл:
Ясно се вижда, защо е нужно човек да има PID.
Ясно се вижда, защо е нужно човек да има PID.
-
- Зелено кафе
- Град: Sofia
- Приготвям кафе с: Rancillio Silvia v3 (чипосана с ito/leva!) , 1Zpresso J-MAX, G-IOTA DF64
Къде ти е монтиран сензора? Мога да си представя че тази висока температура е резултат от екперименти, колко трябва да бъде максимума за може крайната да е в граници при постоянно използване. Или като се отчите, че групата изтива и когато тече през нея вода. Или че е сложен грешен термостат... Но 115° ми се струва малко прекалено.
Проверявал ли си каква е температурата на изтичащата вода? При различни машини може да е 0, -4° или повече. Имам някакъв спомен, че при Силвия графиката беше като трион и разликите между минимум и максимум бяха брутални. Някой беше постнал не помня в кой форум. Не съм експериментира, защото нямам дръжка която мери точна температъра.
За сензора. Мисля, че е хубава добавка, но май не е критично. Останах с впечатление, че ако не се отчита вода да минава през флоуметъра, ito почва да бипка и спира за да защити бойлера (не съм го тествал). Но после трябва да се занимаваш да обезвъдушаваш помпата, така че си струва При мен контейнера за вода се маха при разглобяване или чистене и не искам да закачам сензора на перманентно върху него. Планът е да си направя една 3D принтирана скоба, която го притиска отстрани, но още се мотая. Ти имаш ли я скобата която Дитмар предлага в магазина с китовете за ito?
Проверявал ли си каква е температурата на изтичащата вода? При различни машини може да е 0, -4° или повече. Имам някакъв спомен, че при Силвия графиката беше като трион и разликите между минимум и максимум бяха брутални. Някой беше постнал не помня в кой форум. Не съм експериментира, защото нямам дръжка която мери точна температъра.
За сензора. Мисля, че е хубава добавка, но май не е критично. Останах с впечатление, че ако не се отчита вода да минава през флоуметъра, ito почва да бипка и спира за да защити бойлера (не съм го тествал). Но после трябва да се занимаваш да обезвъдушаваш помпата, така че си струва При мен контейнера за вода се маха при разглобяване или чистене и не искам да закачам сензора на перманентно върху него. Планът е да си направя една 3D принтирана скоба, която го притиска отстрани, но още се мотая. Ти имаш ли я скобата която Дитмар предлага в магазина с китовете за ito?
-
- Нов потребител
- Приготвям кафе с: Brasilia Lady (ito + leva!), Felicita Arc, Eureka Stark, за път: 9barista и 1zpresso K-Max
Сензорът е монтиран на бойлера и температурите са от него. На главата излиза по-ниска. Аз преди, правех кафето ВИНАГИ след флъш на машината (което е около 100 градуса в бойлера) и кафето беше прилично. Причината за това е че цедката изравнява малко нещата (мисля, че около 96 градуса ѝ е максимума да се нагрее, от техник го знам това). Мерил съм температурата на изхода на цедката без кафе и беше около 94-96 градуса. Кафето никога не ми е било горчиво, нито кисело, но иска занимавка и добре да познаваш машината.
Колкото до сензора, удобна екстра е и ми харесва да я имам. Аз не ползвам скоба, а залепих сензора с термоустойчиво двойнолепящо на 3M и няма никакви проблеми с отчитането. Оказа се обаче, че там става конденз и той бърка датчика (започва да казва, че няма вода, а има). Та се наложи да го изолирам добре (облепих го плътно с изолирбанд) и проблемите изчезнаха. По отношение на резервоара, моят също се вади и по тази причина съм направил буксата да се вади много лесно, а кабелът е достатъчно дълъг за да извадя резервоара. Когато го мия, просто внимавам да не го мокря отвън и това е. не е голям проблем, според мен. На моя сетъп работи без никакви засечки към момента.
Колкото до сензора, удобна екстра е и ми харесва да я имам. Аз не ползвам скоба, а залепих сензора с термоустойчиво двойнолепящо на 3M и няма никакви проблеми с отчитането. Оказа се обаче, че там става конденз и той бърка датчика (започва да казва, че няма вода, а има). Та се наложи да го изолирам добре (облепих го плътно с изолирбанд) и проблемите изчезнаха. По отношение на резервоара, моят също се вади и по тази причина съм направил буксата да се вади много лесно, а кабелът е достатъчно дълъг за да извадя резервоара. Когато го мия, просто внимавам да не го мокря отвън и това е. не е голям проблем, според мен. На моя сетъп работи без никакви засечки към момента.
-
- Нов потребител
Най-накрая се наканих да си монтирам и трансдусера (сензора за налягане), както и ъпгрейднах фърмуера до версия 3.0, който позволява освен профили на налягането и следене на потока на кафето. Ето графиката на един шот, настроен с таргет 9 бара и флоу тракинг 1 мл/сек. Ясно се вижда как контролерът следи в реално време потока и коригира налягането за да го поддържа. В момента диапазонът е малко по-широк (0.8-1.2 мл/сек), тъй като още съм със стандартния флоу метър на Дигмеса, който има разделителна способност 2 тика за мл. Купих си по-прецизен (Дигмеса Нано, 48 тика на мл), но още не съм го монтирал, защото е играчка (сменя се конектора и се добавя pull up резистор + филтърен кондензатор). Ето и графиката (добавил съм и описания кое какво е за улеснение):
Ако някой е монтирал по-прецизен флоу метър, ще се радвам да сподели графика на един шот за да сравним.
Ако някой е монтирал по-прецизен флоу метър, ще се радвам да сподели графика на един шот за да сравним.
Само регистрираните потребители могат да преглеждат прикачените файлове.
-
- Зелено кафе
- Град: Sofia
- Приготвям кафе с: Rancillio Silvia v3 (чипосана с ito/leva!) , 1Zpresso J-MAX, G-IOTA DF64
Забавно! Доволен ли си че инсталира трансдюсера? Играеш ли си повече с машината?
Аз съм още със 2.1beta (ако не бъркам). Струва ми се голяма играчка пак да го настройвам, като го обновя... Иначе, не съм сигурен доколко функцията за постоянен поток може да е ми е полезна. При мен потока често е равен или леко се повишава и с намаляващо налягане постигам това което искам. Не съм сигурен дали по голяма точност от флоуметъра има смисъл.
Като гледам резултатът на графиката, изглежда че корекциите водят до по-големи вариации. Няма ли процедура това да се калибрира?
Аз съм още със 2.1beta (ако не бъркам). Струва ми се голяма играчка пак да го настройвам, като го обновя... Иначе, не съм сигурен доколко функцията за постоянен поток може да е ми е полезна. При мен потока често е равен или леко се повишава и с намаляващо налягане постигам това което искам. Не съм сигурен дали по голяма точност от флоуметъра има смисъл.
Като гледам резултатът на графиката, изглежда че корекциите водят до по-големи вариации. Няма ли процедура това да се калибрира?
-
- Нов потребител
@Basstoon Доволен съм да, защото ползвам опцията на последния фърмуер да управлява потока на кафето. Справя се изненадващо добре и съм доволен от резултата. Не съм инсталирал още само по-чувствителния флоуметър с 48 тика за секунда (с цилиндричния съм, който има разделителна способност 2 тика на секунда). Ама в момента всичко работи и не ми се занимава, че иска да се слага и малко електроника (пул-ъп резистор и кондензатор за изглаждане на сигнала). Относно калибрирането, не съм си играл, може и да може. Просто резултата в тоя вид ме устройва.