ito/leva! инсталация, въпроси, отговори

Споделяме опит с подобренията и модификациите, които сме направили на нашата техника или изработката на нови и интересни проекти свързани с кафето

Модератори: Svetlin, Gaggia

SethPlate
Нов потребител
Мнения: 7
Регистриран на: 10 Мар 2019 21:22
Град: София
Приготвям кафе с: Brasilia Lady (ito + leva!), Felicita Arc, Eureka Stark, за път: 9barista и 1zpresso K-Max

Мнение

Ползвам основно дисплея, но понякога ползвам и андроид приложението, както и това за Мак. Днес инсталирах и сензора за нивото на водата, ето видео:
SethPlate
Нов потребител
Мнения: 7
Регистриран на: 10 Мар 2019 21:22
Град: София
Приготвям кафе с: Brasilia Lady (ito + leva!), Felicita Arc, Eureka Stark, за път: 9barista и 1zpresso K-Max

Мнение

Ето и един интересен експеримент, който направих днес. Превключих ito контролерът да се контролира не от PID, а от стария термостат (този на 110 градуса). Т.е. машината да работи, както е работила до момента. Ето как изглежда нагревателния цикъл:

Ясно се вижда, защо е нужно човек да има PID.
Basstoon
Зелено кафе
Мнения: 34
Регистриран на: 03 Авг 2021 09:31
Град: Sofia
Приготвям кафе с: Rancillio Silvia v3 (чипосана с ito/leva!) , 1Zpresso J-MAX, G-IOTA DF64

Мнение

Къде ти е монтиран сензора? Мога да си представя че тази висока температура е резултат от екперименти, колко трябва да бъде максимума за може крайната да е в граници при постоянно използване. Или като се отчите, че групата изтива и когато тече през нея вода. Или че е сложен грешен термостат... Но 115° ми се струва малко прекалено.
Проверявал ли си каква е температурата на изтичащата вода? При различни машини може да е 0, -4° или повече. Имам някакъв спомен, че при Силвия графиката беше като трион и разликите между минимум и максимум бяха брутални. Някой беше постнал не помня в кой форум. Не съм експериментира, защото нямам дръжка която мери точна температъра.

За сензора. Мисля, че е хубава добавка, но май не е критично. Останах с впечатление, че ако не се отчита вода да минава през флоуметъра, ito почва да бипка и спира за да защити бойлера (не съм го тествал). Но после трябва да се занимаваш да обезвъдушаваш помпата, така че си струва :D При мен контейнера за вода се маха при разглобяване или чистене и не искам да закачам сензора на перманентно върху него. Планът е да си направя една 3D принтирана скоба, която го притиска отстрани, но още се мотая. Ти имаш ли я скобата която Дитмар предлага в магазина с китовете за ito?
SethPlate
Нов потребител
Мнения: 7
Регистриран на: 10 Мар 2019 21:22
Град: София
Приготвям кафе с: Brasilia Lady (ito + leva!), Felicita Arc, Eureka Stark, за път: 9barista и 1zpresso K-Max

Мнение

Сензорът е монтиран на бойлера и температурите са от него. На главата излиза по-ниска. Аз преди, правех кафето ВИНАГИ след флъш на машината (което е около 100 градуса в бойлера) и кафето беше прилично. Причината за това е че цедката изравнява малко нещата (мисля, че около 96 градуса ѝ е максимума да се нагрее, от техник го знам това). Мерил съм температурата на изхода на цедката без кафе и беше около 94-96 градуса. Кафето никога не ми е било горчиво, нито кисело, но иска занимавка и добре да познаваш машината.
Колкото до сензора, удобна екстра е и ми харесва да я имам. Аз не ползвам скоба, а залепих сензора с термоустойчиво двойнолепящо на 3M и няма никакви проблеми с отчитането. Оказа се обаче, че там става конденз и той бърка датчика (започва да казва, че няма вода, а има). Та се наложи да го изолирам добре (облепих го плътно с изолирбанд) и проблемите изчезнаха. По отношение на резервоара, моят също се вади и по тази причина съм направил буксата да се вади много лесно, а кабелът е достатъчно дълъг за да извадя резервоара. Когато го мия, просто внимавам да не го мокря отвън и това е. не е голям проблем, според мен. На моя сетъп работи без никакви засечки към момента.
SethPlate
Нов потребител
Мнения: 7
Регистриран на: 10 Мар 2019 21:22
Град: София
Приготвям кафе с: Brasilia Lady (ito + leva!), Felicita Arc, Eureka Stark, за път: 9barista и 1zpresso K-Max

Мнение

Най-накрая се наканих да си монтирам и трансдусера (сензора за налягане), както и ъпгрейднах фърмуера до версия 3.0, който позволява освен профили на налягането и следене на потока на кафето. Ето графиката на един шот, настроен с таргет 9 бара и флоу тракинг 1 мл/сек. Ясно се вижда как контролерът следи в реално време потока и коригира налягането за да го поддържа. В момента диапазонът е малко по-широк (0.8-1.2 мл/сек), тъй като още съм със стандартния флоу метър на Дигмеса, който има разделителна способност 2 тика за мл. Купих си по-прецизен (Дигмеса Нано, 48 тика на мл), но още не съм го монтирал, защото е играчка (сменя се конектора и се добавя pull up резистор + филтърен кондензатор). Ето и графиката (добавил съм и описания кое какво е за улеснение):
Изображение

Ако някой е монтирал по-прецизен флоу метър, ще се радвам да сподели графика на един шот за да сравним.
Само регистрираните потребители могат да преглеждат прикачените файлове.
Basstoon
Зелено кафе
Мнения: 34
Регистриран на: 03 Авг 2021 09:31
Град: Sofia
Приготвям кафе с: Rancillio Silvia v3 (чипосана с ito/leva!) , 1Zpresso J-MAX, G-IOTA DF64

Мнение

Забавно! Доволен ли си че инсталира трансдюсера? Играеш ли си повече с машината?
Аз съм още със 2.1beta (ако не бъркам). Струва ми се голяма играчка пак да го настройвам, като го обновя... Иначе, не съм сигурен доколко функцията за постоянен поток може да е ми е полезна. При мен потока често е равен или леко се повишава и с намаляващо налягане постигам това което искам. Не съм сигурен дали по голяма точност от флоуметъра има смисъл.
Като гледам резултатът на графиката, изглежда че корекциите водят до по-големи вариации. Няма ли процедура това да се калибрира?
SethPlate
Нов потребител
Мнения: 7
Регистриран на: 10 Мар 2019 21:22
Град: София
Приготвям кафе с: Brasilia Lady (ito + leva!), Felicita Arc, Eureka Stark, за път: 9barista и 1zpresso K-Max

Мнение

@Basstoon Доволен съм да, защото ползвам опцията на последния фърмуер да управлява потока на кафето. Справя се изненадващо добре и съм доволен от резултата. Не съм инсталирал още само по-чувствителния флоуметър с 48 тика за секунда (с цилиндричния съм, който има разделителна способност 2 тика на секунда). Ама в момента всичко работи и не ми се занимава, че иска да се слага и малко електроника (пул-ъп резистор и кондензатор за изглаждане на сигнала). Относно калибрирането, не съм си играл, може и да може. Просто резултата в тоя вид ме устройва.

Обратно към “Модификации, проекти, направи си сам”