VBM Domobar Junior HX

Форум за обсъждане на кафемашини

Модератори: glatzial, Gaggia

batkovan
Младши бариста
Мнения: 649
Регистриран на: 13 Ное 2018 22:22
Град: Варна
Приготвям кафе с: Bezzera Unica PID, kinu m47, ceado e8d

Мнение

баскитара, че с по-дебели струни(това ми ли е :D ?)
Аватар
glatzial
Кафе дегустатор
Мнения: 463
Регистриран на: 07 Мар 2019 17:52
Град: София
Приготвям кафе с: VBM Domobar Junior HX / Hedone Honne
Gaggia Classic PID / Ceado E5P
Wacaco Nanopresso / Lido 3

Мнение

Сол(G) - най-тънката на баса - 045". Такива имам :)
Sometimes the same is different, but mostly... it's the same.
jabs
Зелено кафе
Мнения: 21
Регистриран на: 17 Дек 2018 18:07
Приготвям кафе с: Bezzera Magica PID / Bezzera BB005

Мнение

Охооо, и ти ли си от нашите?!
Същия ли ти е ника в музикантския форум? :)
Аватар
glatzial
Кафе дегустатор
Мнения: 463
Регистриран на: 07 Мар 2019 17:52
Град: София
Приготвям кафе с: VBM Domobar Junior HX / Hedone Honne
Gaggia Classic PID / Ceado E5P
Wacaco Nanopresso / Lido 3

Мнение

Май не съм си правил регистрация там. Вече не помня :) доста любител басист съм. Не съм свирил с хора от над година
Sometimes the same is different, but mostly... it's the same.
Аватар
glatzial
Кафе дегустатор
Мнения: 463
Регистриран на: 07 Мар 2019 17:52
Град: София
Приготвям кафе с: VBM Domobar Junior HX / Hedone Honne
Gaggia Classic PID / Ceado E5P
Wacaco Nanopresso / Lido 3

Мнение

Два месеца по-късно мога да кажа, че съм постигнал хармония с тази машина. Консистентно се получават хубави кафета, като често имам и повторяемост на шотовете. Ако нещо не се получи почти винаги знам защо не се е получило и коригирам. Дори вече нарочно не ги правя еднакви, за да видя дали пък някоя разновидност няма да стане по-добра.
Неща, които в началото ме дразнеха и ми изглеждаха пипкави, сега ме радват и ме карат да се чувствам, че имам по-голям контрол над процеса, че съм истински бариста. Дори температурното сърфиране не ми пречи.
Намалил съм налягането в бойлера на съвсем малко под 1 бар и ми стабилизира към 94 градуса.
Парата и така е зверски мощна и прави страхотна микропяна. Като вкус по-тежката микропяна за капучино ми харесва повече от по-течната за лате. Но пък картинките с тежката не стават хубави :D
Попмпата си работи на около 9 бара.
Единственият по-голям минус е, че действително хаби много вода - зареждам по 2 литра през ден, а правя по 1-2 млечни и 2-3 ристретота на ден. Имам нужда от охлаждащи (понякога с няколко кафета и загряващи) флъшове. А един флъш е м/у 50 и 200мл. Дебитът на помпата е около 200-250мл/30сек без цедка с кафе. Бях го измерил точно, ама забравих :D - там някъде е.
Ето и малко снимки на самата машина отвътре - доста стабилна изработка:
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
Sometimes the same is different, but mostly... it's the same.
aira786
Зелено кафе
Мнения: 46
Регистриран на: 15 Яну 2019 15:17
Град: 25°57'57.0"N 80°08'28.0"W
Приготвям кафе с: Profitec pro 700 / Ceado 37S SSP burrs/HG-1 motorized

Мнение

Истинско удоволствие е когато човек си научи машината да први кафе/или тя него
Главният въпрос които ще се появи след период от 3 до 30 месеца какво по хубаво да си взема :D
Аватар
glatzial
Кафе дегустатор
Мнения: 463
Регистриран на: 07 Мар 2019 17:52
Град: София
Приготвям кафе с: VBM Domobar Junior HX / Hedone Honne
Gaggia Classic PID / Ceado E5P
Wacaco Nanopresso / Lido 3

Мнение

@aira786

то болестта за ъпгрейди винаги я има. Хубавото е, че към момента е насочена поне при мен по джиджавки по самата машина. Освен това нямам място в кухнята и по-голяма просто не мога да събера. Като цяло желан за мен ъпгрейд би бил директно свързване към водопровода и отходната вода при евентуален ремонт на кунята. Но на тая машина май няма как да стане.
По-скоро ме гложди да ъпгрейдна мелачката :D

Sometimes the same is different, but mostly... it's the same.
Аватар
glatzial
Кафе дегустатор
Мнения: 463
Регистриран на: 07 Мар 2019 17:52
Град: София
Приготвям кафе с: VBM Domobar Junior HX / Hedone Honne
Gaggia Classic PID / Ceado E5P
Wacaco Nanopresso / Lido 3

Мнение

Изображение

Дървен ъпгрейд. Малсина. Оригинални елементи и отворена ръкохватка на VBM. Красиво стана.

Sometimes the same is different, but mostly... it's the same.
Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 2108
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Vesuvius/Honne/Ceado SD

Мнение

Добре е с дървените елементи, само термометъра сега седи като подарен.
кафемашина :coffee::romance-ballandchain:
Аватар
glatzial
Кафе дегустатор
Мнения: 463
Регистриран на: 07 Мар 2019 17:52
Град: София
Приготвям кафе с: VBM Domobar Junior HX / Hedone Honne
Gaggia Classic PID / Ceado E5P
Wacaco Nanopresso / Lido 3

Мнение

@Gaggia

да, не вървят тия палстмасови термометъри, на тия красиви машини. Индийците са направили и стоманен - https://www.geisinger.eu/gb/thermometer ... steel.html - но пак не ми изглежда достатъчно добре - това бяло е ужасно. Можеше да сложат една сива пластмаса.
Отделно само термометърът е не повече от 11 долара.

Sometimes the same is different, but mostly... it's the same.