Kaffelogic Nano 7
Здравей @Gaggia , може ли да споделиш от къде купи петрито и колко е вътрешният му диаметър (предполагам че това е капака).
Купих 100мм боросиликатно петри (понеже трудно го намерих взех три), обаче се оказва че не пасва. Петрито което ми продадоха е с външен диаметър на капака 100мм, представа си нямам кое им се мери като казват че е 100 мм - капак, основа, външен, вътрешен диаметър. Премерих диагонала на осмостена и е 102 мм. Та сега се чудя дали петрито е нестандартно, или от КЛ са променили размера, струва ми се доста невероятно, но всичко се случва.
Пека Mexico Chiapas SHG от RoastRebels. Опитах няколко варианта от тези на флашката, като резултатите варираха от въглен до горчиво. Последното което изпекох е с D-light @ 1.0, DTR 18.8%, 12,4% загуба на тегло.

Все още има горчивина, а нивото на изпичане излиза да е много светло. Имам чувството че машинката се старае да пече доста тъмно. Със сигурност ще продължа да пека още по-светло, но ме притеснява че ще отида към нулата, ясно ми е че мога да я отместя, но не разбирам защо се получава така. Виждам че @gpetrov е сменял температурите, просто ми изглежда доста странно. Пробвах и други кафета и други профили, но като цяло си е тъмно и съответно горчиво.

Все още има горчивина, а нивото на изпичане излиза да е много светло. Имам чувството че машинката се старае да пече доста тъмно. Със сигурност ще продължа да пека още по-светло, но ме притеснява че ще отида към нулата, ясно ми е че мога да я отместя, но не разбирам защо се получава така. Виждам че @gpetrov е сменял температурите, просто ми изглежда доста странно. Пробвах и други кафета и други профили, но като цяло си е тъмно и съответно горчиво.
- gpetrov
- Светло изпечен
- Град: Пловдив
- Приготвям кафе с: Profitec Pro 600 Flow Control, Lagom P64 HU, 1Zpresso JX-Pro, Origami, Kaffelogic Nano 7E
@disign аз вече спрях да обръщам внимание на тези нива. Винаги нагласям на нещо високо, примерно 2.0 и наблюдавам кафето след първото пукане, като гледам крайна температура, и на второ място времето. Като отбелязвам първото пукане на последователни 2-3 пукания за 1-2 секунди.
Друго важно нещо е температурата в помещението, където се пече да е постоянна или повишаваща се. Зърната да са със същата температура, като на стаята/помещението.
И може би най-важното е дозата. Уреда е калибриран за 123гр. и не винаги доза от 100гр е подходяща. Ако кафето е по-плътно и не може да го "повдига добре" може да се намали дозата. Когато е по-леко или сухо да се увеличи.
Ще ти дам пример с едно и също кафе, но различна доза - Guatemala Jalapa
Като за начало може да опиташ с първоначалната доза (charge), ако няма ефект може да се промени профил, като му се добавят power зони и се изключи PID-то на места или се транслира с няколко градуса надолу кривата.
Друго важно нещо е температурата в помещението, където се пече да е постоянна или повишаваща се. Зърната да са със същата температура, като на стаята/помещението.
И може би най-важното е дозата. Уреда е калибриран за 123гр. и не винаги доза от 100гр е подходяща. Ако кафето е по-плътно и не може да го "повдига добре" може да се намали дозата. Когато е по-леко или сухо да се увеличи.
Ще ти дам пример с едно и също кафе, но различна доза - Guatemala Jalapa
- 100гр. D-Roast - Level 1.5 - End temp. 217.5 - DTR - 13%
- 120гр. D-Roast - Level 1.3 - End temp. 216.5 - DTR - 16%
Като за начало може да опиташ с първоначалната доза (charge), ако няма ефект може да се промени профил, като му се добавят power зони и се изключи PID-то на места или се транслира с няколко градуса надолу кривата.
Едно видео за това как да променяме профили, като начална точка е прекрасният Adaptive Raost
Много е интересен този профил, реално се състои от само две контролни точки, но дава прекрасни резултати. В темата от форума на кафелоджик малко по-надолу е и Raost v5, който е нещо като ускорена версия на адаптивният профил.
И едно малко по общо видео, което Мортен Мюнхоу от CoffeeMind направи като стартов семинар адаптиран за кафелоджик, но предполагам ще е интересно за всеки който пече. Мортен ползва доста различни машини, съкратена и не адаптирана версия на тази презентация беше качена на канала на RoastRebels в ютуб
Много е интересен този профил, реално се състои от само две контролни точки, но дава прекрасни резултати. В темата от форума на кафелоджик малко по-надолу е и Raost v5, който е нещо като ускорена версия на адаптивният профил.
И едно малко по общо видео, което Мортен Мюнхоу от CoffeeMind направи като стартов семинар адаптиран за кафелоджик, но предполагам ще е интересно за всеки който пече. Мортен ползва доста различни машини, съкратена и не адаптирана версия на тази презентация беше качена на канала на RoastRebels в ютуб