Kaffelogic Nano 7

Пекарни, техники и съвети за процеса на изпичане на кафето

Модератори: Svetlin, Gaggia

Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 4575
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: София
Приготвям кафе с: Monolith and paper filters

Мнение

Днес си пекнах 80г светла Етиопия за филтър с KL, утре я почвам :)
Нека обменяме знания за любимото ни :coffee:
disign
Средно изпечен
Мнения: 192
Регистриран на: 19 Окт 2020 14:41

Мнение

Gaggia написа: 13 Юли 2022 11:15 Едно боросиликатно петри 100мм пасва идеално.
Здравей @Gaggia , може ли да споделиш от къде купи петрито и колко е вътрешният му диаметър (предполагам че това е капака).
Купих 100мм боросиликатно петри (понеже трудно го намерих взех три), обаче се оказва че не пасва. Петрито което ми продадоха е с външен диаметър на капака 100мм, представа си нямам кое им се мери като казват че е 100 мм - капак, основа, външен, вътрешен диаметър. Премерих диагонала на осмостена и е 102 мм. Та сега се чудя дали петрито е нестандартно, или от КЛ са променили размера, струва ми се доста невероятно, но всичко се случва.
Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 4575
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: София
Приготвям кафе с: Monolith and paper filters

Мнение

Нека обменяме знания за любимото ни :coffee:
disign
Средно изпечен
Мнения: 192
Регистриран на: 19 Окт 2020 14:41

Мнение

Пека Mexico Chiapas SHG от RoastRebels. Опитах няколко варианта от тези на флашката, като резултатите варираха от въглен до горчиво. Последното което изпекох е с D-light @ 1.0, DTR 18.8%, 12,4% загуба на тегло.
Изображение
Изображение
Все още има горчивина, а нивото на изпичане излиза да е много светло. Имам чувството че машинката се старае да пече доста тъмно. Със сигурност ще продължа да пека още по-светло, но ме притеснява че ще отида към нулата, ясно ми е че мога да я отместя, но не разбирам защо се получава така. Виждам че @gpetrov е сменял температурите, просто ми изглежда доста странно. Пробвах и други кафета и други профили, но като цяло си е тъмно и съответно горчиво.
Аватар
gpetrov
Светло изпечен
Мнения: 109
Регистриран на: 09 Сеп 2020 12:12
Град: Пловдив

Мнение

@disign аз вече спрях да обръщам внимание на тези нива. Винаги нагласям на нещо високо, примерно 2.0 и наблюдавам кафето след първото пукане, като гледам крайна температура, и на второ място времето. Като отбелязвам първото пукане на последователни 2-3 пукания за 1-2 секунди.

Друго важно нещо е температурата в помещението, където се пече да е постоянна или повишаваща се. Зърната да са със същата температура, като на стаята/помещението.

И може би най-важното е дозата. Уреда е калибриран за 123гр. и не винаги доза от 100гр е подходяща. Ако кафето е по-плътно и не може да го "повдига добре" може да се намали дозата. Когато е по-леко или сухо да се увеличи.

Ще ти дам пример с едно и също кафе, но различна доза - Guatemala Jalapa
  • 100гр. D-Roast - Level 1.5 - End temp. 217.5 - DTR - 13%
  • 120гр. D-Roast - Level 1.3 - End temp. 216.5 - DTR - 16%
Второто печене с по-голямата доза беше доста по "термо-стабилно", first crack-ът стана няколко градуса по-рано, няма го и crash-a след първото пукане. Съответно развитието беше повече при по-ниска крайна температура.





Като за начало може да опиташ с първоначалната доза (charge), ако няма ефект може да се промени профил, като му се добавят power зони и се изключи PID-то на места или се транслира с няколко градуса надолу кривата.
Аватар
gpetrov
Светло изпечен
Мнения: 109
Регистриран на: 09 Сеп 2020 12:12
Град: Пловдив

Мнение

Q&A с Wayne Burrows.
Късно попаднах на видеото, но е доста информативно.

disign
Средно изпечен
Мнения: 192
Регистриран на: 19 Окт 2020 14:41

Мнение

Едно видео за това как да променяме профили, като начална точка е прекрасният Adaptive Raost

Много е интересен този профил, реално се състои от само две контролни точки, но дава прекрасни резултати. В темата от форума на кафелоджик малко по-надолу е и Raost v5, който е нещо като ускорена версия на адаптивният профил.

И едно малко по общо видео, което Мортен Мюнхоу от CoffeeMind направи като стартов семинар адаптиран за кафелоджик, но предполагам ще е интересно за всеки който пече. Мортен ползва доста различни машини, съкратена и не адаптирана версия на тази презентация беше качена на канала на RoastRebels в ютуб