Какво кафе изпекох днес в снимки и коментари

Пекарни, техники и съвети за процеса на изпичане на кафето

Модератори: Svetlin, Gaggia

akazandzhiev
Зелено кафе
Мнения: 22
Регистриран на: 18 Юни 2022 23:41
Приготвям кафе с: ентусиазъм

Мнение

Аз като гледам ще трябва да свалям мощността след първо пукане за да стигна 20%, сегашните експерименти стигат до към 17%, което предполагам обяснява защо ми убягва прословутата "сладост".
Аватар
gpetrov
Светло изпечен
Мнения: 101
Регистриран на: 09 Сеп 2020 12:12
Град: Пловдив
Приготвям кафе с: Profitec Pro 600 Flow Control, Lagom P64 HU, 1Zpresso JX-Pro, Origami, Kaffelogic Nano 7E

Мнение

Преди няколко дни направих грешката да объркам комбинацията от бутни на Kaffelogic-a и вместо да маркирам First Crack спрях печенето :lol: :shifty:

Аватар
NikolayStoyanov
Тъмно изпечен
Мнения: 359
Регистриран на: 27 Окт 2020 11:47
Приготвям кафе с: Rancilio Nancy
Hario Skerton +
La San Marco SM 90/A

Мнение

gpetrov написа: 24 Яну 2023 12:41 Преди няколко дни направих грешката да объркам комбинацията от бутни на Kaffelogic-a и вместо да маркирам First Crack спрях печенето :lol: :shifty:

На това май му казват бяло кафе "white coffee roast". Ако ти е интересно изчакай го и го пробвай. Има изписано в нета. Вкуса ясно, че ще е доста различен, трудно за мелачката и най-интересното, което прочетох Кофеин х5 пъти повече :D
Един бариста в Япония е казал - "おいしいエスプレッソは、美味しくて適切に焙煎されたコーヒーから作られています...テクノロジーが役立ちます" и е много прав :coffee:
Wlado
Тъмно изпечен
Мнения: 401
Регистриран на: 09 Авг 2019 19:13
Приготвям кафе с: ACS MINIMA, Eureka Drogheria, Lelit pl041tem, Gene CBR 101 coffee roaster

Мнение

NikolayStoyanov написа: 23 Яну 2023 21:12 Като каза дтр - ето едно калкулаторче по темата.
https://codepen.io/caleb_a_copeland/full/XWKpzpd
До скоро не бях обръщал внимание точно на процентното съотношение между първото пукане, времето за развитие и общата продължителност на печенето в този му вид, но ми стана интересно и попрочетох.
Излиза, че съм пекъл и пека в широки граници експериментирайки между 18-27 % според различчните кафета и това което ми харесва.
Това излиза, че е почти ОК според последните "модни" тенденции 20-25 "DTR" :coffee: :D :D :D
На мен ми протича така печенетп - подгрявам - слагам кафето и го чакам на максимална температура до първия крак, след което следва намаляване и развитие - но ако на 9:30 минути ми е първи крак кафето го спирам на 10,20 (приблизтиелно и излиза тоя ДТР 7,14 ;)
Trex
Светло изпечен
Мнения: 108
Регистриран на: 11 Май 2022 20:58
Приготвям кафе с: Gaggia Classic Pro

Мнение

NikolayStoyanov написа: 26 Яну 2023 08:02
gpetrov написа: 24 Яну 2023 12:41 Преди няколко дни направих грешката да объркам комбинацията от бутни на Kaffelogic-a и вместо да маркирам First Crack спрях печенето :lol: :shifty:

На това май му казват бяло кафе "white coffee roast". Ако ти е интересно изчакай го и го пробвай. Има изписано в нета. Вкуса ясно, че ще е доста различен, трудно за мелачката и най-интересното, което прочетох Кофеин х5 пъти повече :D
Логично изглежда да има повече кофеин, но на практика не е така :-)



На кратко най-много кофеин може да ексстракнеш от тъмно изпечено кафе, но разликата е около 20% не повече.
Изгледайте целия клип, има доста изненадващи (неинтуитивни резултати :-) )