Mоля за съдействие с избор на кафемашина

Съвети при покупка или надграждане на кафе оборудване

Модератори: Svetlin, Gaggia

svetlozaragoranova
Нов потребител
Мнения: 6
Регистриран на: 22 Яну 2023 22:57
Град: София

Мнение

Здравейте на всички,

Поздравления за прекрасната общност, която сте създали тук.

Изчетох доста неща "инкогнито", преди да се регистрирам, но реших да пусна тема, защото имам нужда от съвет при избора на машина и мелачка.

Накратко, с моя приятел започнахме да пием спешълти кафе преди няколко години и сякаш моментът да изберем оборудване за дома, дойде.

Ще опиша накратко какво харесваме и търсим, надявам се на конкретни предложения.

- в момента сме просто любители, които пият хубаво кафе навън, но имаме време и желание да се научим да приготвяме добра напитка и вкъщи с всичките специфики на този процес (в тази връзка по-дългото време за загряване не е проблем);

- както споменах, пием само спешълти кафе и смятаме да взимаме само такова, с предпочитание към по-светло/ средно изпечени кафета;

- пием главно капучино, но държим машината да прави добро еспресо, тъй като бихме искали да експериментираме и с тази напитка;

- търсим далновидно решение - не бихме искали да правим инвестиция в "среднодобра" машина, която ще искаме да надградим след 1-2 години;

- нужна ни е и мелачка, като е важно да се има предвид, че ще е по-удачно да е за единични дози, защото ще сменяме кафето доста често (видях, че често обръщате внимание на това);

- ще ни се да има загряване на чашите, в идеалния случай - и двоен бойлер, таймер, да е Е61 (не са написани по степен на важност :D );

- доколкото разбираме, помпата не е от съществено значение за вкуса?

- разглеждахме ECM (Classica), , Lelit (Mara X), Rocket, Profitec, Bezerra

- бюджет: към 3-3.5 хиляди с мелачката

Май се сещам само за това сега... Благодаря ви предварително! Надяваме се да намерим най-добрият вариант, така че хем да не се "изхвърляме" с много скъпа техника, бидейки още просто ентусиасти, хем и да не започваме с техника, която би изисквала надграждане в съвсем близко бъдеще.
Аватар
ShottegeN
Тъмно изпечен
Мнения: 398
Регистриран на: 04 Фев 2021 19:30
Град: Бургас
Приготвям кафе с: Gaggia Classic 2019 PID
G-Iota Titanium
Wacaco Picopresso
1Zpresso JX-PRO
Hario V60
CAFEMASY-SCR 305

Мнение

Здравей. Според мен Mara(X) с ПИД и G-Iota/Eureka ORO SD. За мелачката може да търсите такава с по-големи ножове (май само G-IOTA имат такъв вариант) , а Lelit си е класика, качествена е и мисля, че при нея няма нужда да доработвате нещо след закупуването. Vibiemme също са добри машини, там по спомен има повечко електроника, различни профили и т.н., ако искате разгледайте и тях. :)
Други допълнителни аксесоари, които ще ви трябват са везна, която да тегли и под 1 гр (0.0), тампер (с метална основа), нещо за разбъркване и дистрибуция на смеленото кафе, за да няма бучки в него и шишенце с пулвелизатор, за да пръскате кафето преди смилане с цел да се намали статичното електричество и да не залепва толкова кафе по мелачката.
Аз лично си ползвам заравнител, но той не е задължителен.
Има ли желание, има и начин! Няма ли желание, намираме oправдание. ;)
Аватар
Бармалей
Зелено кафе
Мнения: 32
Регистриран на: 23 Ное 2022 13:18
Град: София
Приготвям кафе с: чудесни недостатъци!

Мнение

Добро утро! :coffee: На основата на личния си опит през последните няколко месеца, ще си позволя да направя едно нестандартно предложение, което ще ви даде възможност да се запознаете отблизо с целия процес на извличане на вкус от кафето и да натрупате собствени знания и опит, които ще ви останат завинаги.

Вземете си една Flair 58 и една Comandante или Kinu и се забавлявайте! Ако на някакъв етап ви се стори, че искате да приготвяте кафе (и) с други инструменти, можете да ги добавите - вече ще знаете много по-добре какво, защо и как. A тези със сигурност няма да ви бъдат излишни и в тежест и в бъдеще.
Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 4388
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: София
Приготвям кафе с: Monolith and paper filters

Мнение

И как точно покрива предложението за флеър условието:
"- пием главно капучино, но държим машината да прави добро еспресо, тъй като бихме искали да експериментираме и с тази напитка;"
Нека обменяме знания за любимото ни :coffee:
Аватар
Бармалей
Зелено кафе
Мнения: 32
Регистриран на: 23 Ное 2022 13:18
Град: София
Приготвям кафе с: чудесни недостатъци!

Мнение

Не го покрива, Затова е нестандартно. 8-)
svetlozaragoranova
Нов потребител
Мнения: 6
Регистриран на: 22 Яну 2023 22:57
Град: София

Мнение

Благодаря на всички за отговорите!

Не ни влече алтернативният вариант, т.е. държим си на еспресо машина заради това, което харесваме да пием.

Честно казано, малко ме притеснява Mara X, защото прочетох доста коментари тук, споменаващи и мнения от чуждестранни форуми, вкл. един от днес, за дефект, който се проявява често...

Интересно ми е защо не препоръчвате ECM за напитки с мляко (попаднах на това мнение няколко пъти вече тук)? ECM ми харесват най-много като дизайн.

Друг вариант, който гледахме, е Rancilio Silvia Pro.

Въобще, за какво бихте посъветвали един начинаещ, но далновиден :D , хоби бариста да гледа? E61, вибрационна срещу ротационна помпа, един бойлер срещу 2 бойлера... Всичките технически характеристики са леко объркващи и не става ясно кое е по-важно за крайния резултат като вкус, изключвам мелачката.
Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 4388
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: София
Приготвям кафе с: Monolith and paper filters

Мнение

E61 не е задължителна концепция за хубава домашна еспресо машина. Ето едно предложение от мен за кафемашина Lelit Pl92 Elizabeth, а за кафемелачка DF83, която ще навлезе на европейския пазар през февруари 2023. ECM са страхотни машини, но двубойлерните варианти са ти извън бюджета, пиейки предимно млечни напитки ви трябва или машина с топлообменник или дубойлерна.
Нека обменяме знания за любимото ни :coffee:
svetlozaragoranova
Нов потребител
Мнения: 6
Регистриран на: 22 Яну 2023 22:57
Град: София

Мнение

Благодаря за предложението!

Гледах и Elizabeth, но защо бихте я препоръчали пред Mara? Честно казано, чисто визуално ми допада повече :D

Ако правилно разбирам, двубойлерната машина е важна в нашия случай, за да може едновременно да се приготвят еспресото и млякото? Доскоро мислех, че не би било проблем да се пуснат два шота еспресо и след това да се направи млякото, но сякаш от това, което четох тук вчера, по-скоро не е добра идея заради температурата на еспресото, която ще падне, докато се топли млякото?
Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 4388
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: София
Приготвям кафе с: Monolith and paper filters

Мнение

Имал съм Елизабет и бях доста доволен от преинфузията и температурната стабилност, както и текстурирането на млечна пяна за млечните напитки. Според мен двубойлерната машина ще ви даде повече свобода за експерименти в приготвянето на еспресо. При вашия бюджет бих се ориентирал към двубойлерна машина.
Нека обменяме знания за любимото ни :coffee:
svetlozaragoranova
Нов потребител
Мнения: 6
Регистриран на: 22 Яну 2023 22:57
Град: София

Мнение

Съгласна съм, също предпочитам вариант, който ще ни е от полза когато - надявам се - "напреднем" с това наше хоби, а не просто в сегашния етап на начинаещи.

Между топлообменник и двубойлерна машина, кое бихте препоръчали? Конкретно питам относно Mechanika V Slim на ECM, която намерихме на добра цена на промоция в чужбина.

Разгледах и другите машини на Lelit, но честно казано ми е трудно да се ориентирам защо една би била по-добра от друга (освен, разбира се, от това, което споделяте тук от практиката).

А къде бихте наредили Rancilio Silvia Pro при наличието на Lelit Mara/ Elizabeth в "уравнението"?

Обратно към “Избор на кафе оборудване”