Проблеми с включването - Mara X

Тук споделяме за проблеми с кафе оборудването и начините за тяхното решаване

Модератори: Svetlin, Gaggia

Аватар
quovadis
Зелено кафе
Мнения: 40
Регистриран на: 03 Мар 2021 09:31
Град: София
Приготвям кафе с: Lelit Mara X
EUREKA MIGNON SPECIALITA'
Comandante C40 Mk4 + Wacaco Picopresso

Мнение

Здравейте,

В последните 2 месеца ми се случва за втори път Mara-та да се включи сутринта и да "изпомпи" водата без да се включи да подгрява. Днес е третия път и нещата отиват на майстор сякаш. Проблема е буквално този - .

Предните пъти с малко заигравка - смяна на стендбай режима и задържане на бутона за включване продължително време - започваше процеса за подгряване. От темата за Мара Х прочетох, че е възможно, ако се забрави лоста в затворена позиция - за съжаление това не е моя случай, защото правя по 1-2 еспресо напитки на ден и винаги е затворен в долното положение.

Та директно на въпроса - съвети за домашно майсторене (не съм най-сръчния човек, но мога да опитам нещо със средна трудност), нямам мултицет (ако се включва в домашното майсторене) или директно - препоръчайте някого в София да я погледне и отремонтира, ако се налага? Машината е купувана от Barshaker (реално машината, която Gaggia е тествал в темата) преди близо 2 години.

Благодаря предварително!
Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 4388
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: София
Приготвям кафе с: Monolith and paper filters

Мнение

Точно както е показано в клипа трябва да се провери соленоида за допълване с вода. Първо бобината, ако е наред, трябва да се свали самия клапан от линията, да се пробва с почистване или замяна. Питай все пак за гаранционна намеса от BS, могат да ти пратят нов соленоид, ако не друго. Доколкото виждам из нета е нерядко срещан дефект.
Нека обменяме знания за любимото ни :coffee:
Аватар
quovadis
Зелено кафе
Мнения: 40
Регистриран на: 03 Мар 2021 09:31
Град: София
Приготвям кафе с: Lelit Mara X
EUREKA MIGNON SPECIALITA'
Comandante C40 Mk4 + Wacaco Picopresso

Мнение

Благодаря, @Gaggia , за съвета, послушах го.

Развитието - машината все още не се включва, баршейкър отговориха с леко закъснение от 2 дни. Попитаха за номера на соленоида, защото явно има 2 вида, та разглобих шасито, видях, че е 3-пътен соленоид (LEL9700061), но лекото разочарование дойде след споменаването, че ще отнеме месец докато пристигне при тях и ще ми струва 41€. Та...след бърз Гугъл заръчах соленоид + DHL Express доставка до утре...за 48€.

Та на следващия въпрос - имате ли предложения за сервиз, който сравнително бързо да отремонтира с моя част (когато пристигне). На догадките защо го бързам толкова много...предстои ми напускане на България и ми се искаше да взема машината с мен, та затова искам да я отремонтирам бързо, за да може фирмата, която ще ми пренася багажа да я вземе.

Едит: От Баршейкър не разбрали, че е гаранционна, въпреки, че в описанието на проблема казвам, че преди по-малко от 2 години е закупена. Но пък времето за доставка си остава същото. Испанците направиха вече товарителница с DHL.

Обратно към “Технически неизправности и начини за отстраняването им”