Кафе на джезве или така нареченото по нашите земи турско кафе

Кафе напитки, начини и техники на приготвянето им и всичко свързано с това

Модератори: Svetlin, Gaggia

Nikolayykirilov
Зелено кафе
Мнения: 16
Регистриран на: 14 Авг 2021 12:45
Град: София

Мнение

Супер тема, мога да споделя че родителите ми и включително и аз стига да съм си в родния дом пием само кафе на джезве с наслада. Разбирасе кафето е класика Нова бразилия за джезве.

Но важното е спомена за кафето и домашния уют.
mishobehar
Светло изпечен
Мнения: 60
Регистриран на: 03 Дек 2020 13:11
Град: София
Приготвям кафе с: Gaggia Classic, V60, Aeropress, Френска преса

Comandante C40 MK3

Мнение

Скоро вечерях в един сравнително нов турски ресторант в София и там ми се кълняха, че имат страхотен уред за турско кафе на пясък и по думите им го правили "феноменално", но не беше време за кафе. Ще мина някой път да пробвам. Понеже гледам в други теми че се пишат имена на заведения и пекарни, дано не нарушавам правилата ако го кажа - Mezza Grill на Гладстон и Ангел Кънчев. Ако някой има път от там и желание да пробва. Иначе интересно са направили интериора, закачили са джезвета по стената.
Bereta
Средно изпечен
Мнения: 167
Регистриран на: 11 Мар 2019 19:11
Град: Blagoevgrad
Приготвям кафе с: Gaggia Classic, Kinu M 47, Eureka Oro SD, Lelit Victoria

Мнение

Това лято посетих Жеравна и там пих турско кафе на пясък, направено на такъв уред. Много добро беше. Мисля, че и уреда и кафето бяха на “Мехмед Ефенди”. Принципно тази марка кафе за мен е най-доброто за джезве.
Ride on
mishobehar
Светло изпечен
Мнения: 60
Регистриран на: 03 Дек 2020 13:11
Град: София
Приготвям кафе с: Gaggia Classic, V60, Aeropress, Френска преса

Comandante C40 MK3

Мнение

Има едно кафене/пекарна From Barista в София на ъгъла на ул. Екзарх Йосиф и ул. Бачо Киро - там правят турско кафе със спешълти кафе и прясно смляно. Вчера пих, но не мога да кажа, че е по моя вкус. Иначе преди 3 седмици пих в Кърджали в някакъв турски ресторант от ширпотреба смляно кафе и си беше доста горчиво (пия без захар). В пекарната там не беше горчиво, имаше приятен вкус, но не е моето.
Albert_
Нов потребител
Мнения: 12
Регистриран на: 31 Окт 2022 12:55
Град: София
Приготвям кафе с: Ранчилио Силвия, Лелит Бианка V3, Бараца сете 270.

Мнение

За турско кафе или кафе на джезве е много подходящо Йеменска мока от Домани. Аз лично преди да сипя водата съвсем леко го затоплям на сухо на котлона и след това добавям водата. Цялото приготвяне отнема 15- 20 минути.

Обратно към “Кафе напитки, начини и техники на приготвяне”