Супер тема, мога да споделя че родителите ми и включително и аз стига да съм си в родния дом пием само кафе на джезве с наслада. Разбирасе кафето е класика Нова бразилия за джезве.
Но важното е спомена за кафето и домашния уют.
Кафе на джезве или така нареченото по нашите земи турско кафе
-
- Зелено кафе
- Мнения: 16
- Регистриран на: 14 Авг 2021 12:45
- Град: София
-
- Светло изпечен
- Мнения: 60
- Регистриран на: 03 Дек 2020 13:11
- Град: София
- Приготвям кафе с: Gaggia Classic, V60, Aeropress, Френска преса
Comandante C40 MK3
Скоро вечерях в един сравнително нов турски ресторант в София и там ми се кълняха, че имат страхотен уред за турско кафе на пясък и по думите им го правили "феноменално", но не беше време за кафе. Ще мина някой път да пробвам. Понеже гледам в други теми че се пишат имена на заведения и пекарни, дано не нарушавам правилата ако го кажа - Mezza Grill на Гладстон и Ангел Кънчев. Ако някой има път от там и желание да пробва. Иначе интересно са направили интериора, закачили са джезвета по стената.
-
- Средно изпечен
- Мнения: 167
- Регистриран на: 11 Мар 2019 19:11
- Град: Blagoevgrad
- Приготвям кафе с: Gaggia Classic, Kinu M 47, Eureka Oro SD, Lelit Victoria
Това лято посетих Жеравна и там пих турско кафе на пясък, направено на такъв уред. Много добро беше. Мисля, че и уреда и кафето бяха на “Мехмед Ефенди”. Принципно тази марка кафе за мен е най-доброто за джезве.
Ride on
-
- Светло изпечен
- Мнения: 60
- Регистриран на: 03 Дек 2020 13:11
- Град: София
- Приготвям кафе с: Gaggia Classic, V60, Aeropress, Френска преса
Comandante C40 MK3
Има едно кафене/пекарна From Barista в София на ъгъла на ул. Екзарх Йосиф и ул. Бачо Киро - там правят турско кафе със спешълти кафе и прясно смляно. Вчера пих, но не мога да кажа, че е по моя вкус. Иначе преди 3 седмици пих в Кърджали в някакъв турски ресторант от ширпотреба смляно кафе и си беше доста горчиво (пия без захар). В пекарната там не беше горчиво, имаше приятен вкус, но не е моето.
-
- Нов потребител
- Мнения: 12
- Регистриран на: 31 Окт 2022 12:55
- Град: София
- Приготвям кафе с: Ранчилио Силвия, Лелит Бианка V3, Бараца сете 270.
За турско кафе или кафе на джезве е много подходящо Йеменска мока от Домани. Аз лично преди да сипя водата съвсем леко го затоплям на сухо на котлона и след това добавям водата. Цялото приготвяне отнема 15- 20 минути.