Ъпгрейд на delonghi dedica EC685

Представете себе си и се запознайте с другите потребители на форума

Модератори: Svetlin, Gaggia

tenga
Зелено кафе
Град: Шумен

Мнение

Да, това ми е вече ясно, но по-точно въпросът ми беше дали има значение спрямо грамажа. Например ако ползвам crema filter да използвам 14+ гр. кафе и ако използвам non-pressurized ще се промени ли грамажата който трябва да използвам?
Wlado
Тъмно изпечен
Приготвям кафе с: ACS MINIMA, Eureka Drogheria, Lelit pl041tem, Gene CBR 101 coffee roaster

Мнение

Ако използваш крема филтъра трябва да сложиш малко количество кафе от пакет мляно кафе. Какво точно количество е загадка - ако е тъмно печено ще е по-малко ако е светло печено ще е повече... Когато имах делонги преди около 6-7 години слагах на око, и всеки път резултата беше както дойде. Ако ползваш кантарче ще знаеш поне за даденото кафе колко побира филтъра. Но с всяко различо изпичане количестото ще е различно...
Wlado
Тъмно изпечен
Приготвям кафе с: ACS MINIMA, Eureka Drogheria, Lelit pl041tem, Gene CBR 101 coffee roaster

Мнение

tenga написа: 24 Ное 2022 14:56 Да, това ми е вече ясно, но по-точно въпросът ми беше дали има значение спрямо грамажа. Например ако ползвам crema filter да използвам 14+ гр. кафе и ако използвам non-pressurized ще се промени ли грамажата който трябва да използвам?
Понеже и бачкам докато пиша, та не осмислям много - всичко зависи от смилането. Ако е финно смляно, колкото и да сложиш, филтъра едвам ще пропуска течност. Ако е едро мляно ще е воднисто кафето и няма да има вкус. За уеднаквяване на резултатите е нужна мелачка и кантарче. Така ше знаеш на каква степен мелиш и колко кафе слагаш, колко течност изтича ( и двете ги мериш в грамове). Така всеки път ще пиеш кафе с еднакви вкусови качества (не всеки път водно/кисело/горичо/гъсто).
tenga
Зелено кафе

Мнение

Благодаря за коментарите. В крайна сметка слагам толкова, колкото да ми хареса кафето на вкус. Като намеря колко ситно трябва да смеля кафето за да постигна нужните ми вкусови качества, тогава вече всичко става константа.
Wlado
Тъмно изпечен

Мнение

tenga написа: 25 Ное 2022 12:39 Благодаря за коментарите. В крайна сметка слагам толкова, колкото да ми хареса кафето на вкус. Като намеря колко ситно трябва да смеля кафето за да постигна нужните ми вкусови качества, тогава вече всичко става константа.
Трябва ти все пак някакъв начин за квантификация - да знаеш колко горе долу влиза/излиза. Така ще имаш повтопряесмот на резултата...
Аватар
Cocoline
Нов потребител
Град: София
Приготвям кафе с: DeLonghi Dedica Style EC 685

Мнение

Здравейте,

Наскоро взехме Delonghi Dedica за вкъщи, която постепенно имаме желание да си ъпгрейднем.
От тази тема ми стана ясно, че няма да минем без кафемелачка и искам не искам, започвам да се оглеждам. :-)
Ще съм благодарна, ако можете да ми предложите откъде да поръчам подходящ портафилтър и продават ли се в България ?

Благодаря !
Аватар
Rambo
Светло изпечен
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia и Eureka Mignon
Saeco Poemia и HARIO Skerton Plus

Мнение

Здрасти,
направих проучване в Гоогле за 1 мин. и резултата е, че има бездънна ръкохватка за делонги в "Barshaker", "Алиекспрес" или "Blue Star Coffee" - 51мм., препоръчвам ти Румънците от Barshaker (членовете на форума имат и отстъпка към тях и доставката е бърза).

Поздрави,
unrealizable
Зелено кафе
Град: Варна
Приготвям кафе с: Gaggia Classic Gold edition + G-Iota DF64

Мнение

Cocoline написа: 26 Ное 2022 12:34 Здравейте,

Наскоро взехме Delonghi Dedica за вкъщи, която постепенно имаме желание да си ъпгрейднем.
От тази тема ми стана ясно, че няма да минем без кафемелачка и искам не искам, започвам да се оглеждам. :-)
Ще съм благодарна, ако можете да ми предложите откъде да поръчам подходящ портафилтър и продават ли се в България ?

Благодаря !
Здравей,аз също имам дедика и всички аксесоари.които съм купил са били от алиекспрес и пасват идеално,ботъмлес портафилтър,тампер,дистрибутор,везна и т.н а и цените са добри.
tenga
Зелено кафе

Мнение

Здравей. Аз съм с EC685 и наскоро си закупих ботомлес портафилтър и ръчна кафемелачка Chestnut C3. (линкове долу)
След 20 кафета нещата взеха да се получават доста добре. Портафилтъра пасва идеално, дори се затяга по-лесно от оригиналният. Единственото което не ми харесва е, че си поръчах тампер на делонги оригинален, а не пасва на портафилтъра. Оригиналният пластмасов тампер пасва обаче идеално (но е пластмасов....).

Обратно към “Новорегистрирани кафе любители”