Влияе ли се времето на екстракция от това кога е отворено кафето?

Кафе напитки, начини и техники на приготвянето им и всичко свързано с това

Модератори: Svetlin, Gaggia

kstavrov
Нов потребител
Мнения: 14
Регистриран на: 16 Юли 2022 22:33
Град: София

Мнение

Здравейте, колеги. Наблюдавам един “феномен”, който не мога да си обясня и ми нарушава насладата. Приготвям си кафе вкъщи с Lelit Victoria и Eurika Mignon Specialita. Вземам си 250 грама средно изпечено кафе на зърна, което изпивам за около 15 дни. Правя кафето при едни и същи условия - 16,5 грама кафе, една и съща степен на смилане, при която постигам 32-33 гр. еспресо за 25-27 секунди. При втора опаковка кафе обаче наблюдавам, че 7-10 дни след отварянето на кафето времето за екстракция при същите условия се скъсява на 16-17 секунди, което нарушава вкусовите му качества. Чудя се каква е причината, при положение, че използвам същия грамаж кафе и същите параметри на смилане на машината? Дори и в тампирането смятам, че съм относително постоянен. Има ли значение от колко време е отворено кафето, макар и да се съхранява с сух и тъмен шкаф, в метални кутии? Или пък причината е необходимост от почистване на мелачка/машина?

Поздрави!
Аватар
Skala
Светло изпечен
Мнения: 83
Регистриран на: 05 Яну 2019 09:45
Приготвям кафе с: Gaggia Classic
Eureka Mignon XL/Comandante Red Clix

Мнение

Разбира се, че се влияе, това е основна закономерност. С остаряването и изветряването на кафето е необходимо или по-фино смилане, или увеличаване на дозата, за да се постигне същата екстракция. Но при всички положения вкусът няма да е същият. Някои колеги пробват съхранение в хладилник, други в специални вакуумни кутии - има някакъв положителен ефект, но и той е до време.
dta
Средно изпечен
Мнения: 163
Регистриран на: 12 Окт 2021 22:30
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia

Мнение

Всичко влияе, както времето след изпичането, така и времето след отваряне на пакета, така и рязката промяна на влажноста в помещението, така и рязката промяна на температурата в помещението.
В кафетериите държащи на качеството, рецептата за приготвяне се калибрира сутрин преди започване на работа, в ранния следобед и след всяко отваряне на нов пакет. В домашни условия (където се правят едно - две кафета дневно), е по сложно, но при промяна на времето за екстракция (както е написал колегата в предния пост), следва да се коригира или едрината на смилане или дозата. Коригирането на двете едновременно също е възможно, но води до две променливи в уравнението и е доста по трудно.
varna2005
Зелено кафе
Мнения: 37
Регистриран на: 02 Дек 2020 23:44
Град: Варна
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia w. Mr. Light PID/Mazzer Major

Мнение

kstavrov написа: 24 Авг 2022 09:53 Здравейте, колеги. Наблюдавам един “феномен”, който не мога да си обясня и ми нарушава насладата. Приготвям си кафе вкъщи с Lelit Victoria и Eurika Mignon Specialita. Вземам си 250 грама средно изпечено кафе на зърна, което изпивам за около 15 дни. Правя кафето при едни и същи условия - 16,5 грама кафе, една и съща степен на смилане, при която постигам 32-33 гр. еспресо за 25-27 секунди. При втора опаковка кафе обаче наблюдавам, че 7-10 дни след отварянето на кафето времето за екстракция при същите условия се скъсява на 16-17 секунди, което нарушава вкусовите му качества. Чудя се каква е причината, при положение, че използвам същия грамаж кафе и същите параметри на смилане на машината? Дори и в тампирането смятам, че съм относително постоянен. Има ли значение от колко време е отворено кафето, макар и да се съхранява с сух и тъмен шкаф, в метални кутии? Или пък причината е необходимост от почистване на мелачка/машина?

Поздрави!
Точно поради същите неща, които си описал, преди няколко месеца доста порових и за мен този продукт е задължителен за всеки ентусиаст.
Fellow Atmos Vacuum Canister for Coffee Beans, Matte Black Steel
Тестван вече, без забележки. Предлагат се различни вместимости.
Конкертния, от посочения линк, какъвто използвам и аз, събира без проблем 500 грама кафе,
Последно промяна от Gaggia на 24 Авг 2022 21:07, променено общо 2 пъти.
Причина: Използвайте продуктови наименования, вместо поредния линк!!!
Аватар
jordancheto
Зелено кафе
Мнения: 15
Регистриран на: 30 Мар 2022 20:47
Град: София
Приготвям кафе с: Lelit Mara W, DF-64, VST-7, VST-20

Мнение

varna2005 написа: 24 Авг 2022 20:11
kstavrov написа: 24 Авг 2022 09:53 Здравейте, колеги. Наблюдавам един “феномен”, който не мога да си обясня и ми нарушава насладата. Приготвям си кафе вкъщи с Lelit Victoria и Eurika Mignon Specialita. Вземам си 250 грама средно изпечено кафе на зърна, което изпивам за около 15 дни. Правя кафето при едни и същи условия - 16,5 грама кафе, една и съща степен на смилане, при която постигам 32-33 гр. еспресо за 25-27 секунди. При втора опаковка кафе обаче наблюдавам, че 7-10 дни след отварянето на кафето времето за екстракция при същите условия се скъсява на 16-17 секунди, което нарушава вкусовите му качества. Чудя се каква е причината, при положение, че използвам същия грамаж кафе и същите параметри на смилане на машината? Дори и в тампирането смятам, че съм относително постоянен. Има ли значение от колко време е отворено кафето, макар и да се съхранява с сух и тъмен шкаф, в метални кутии? Или пък причината е необходимост от почистване на мелачка/машина?

Поздрави!
Точно поради същите неща, които си описал, преди няколко месеца доста порових и за мен този продукт е задължителен за всеки ентусиаст.
Fellow Atmos Vacuum Canister for Coffee Beans, Matte Black Steel
Тестван вече, без забележки. Предлагат се различни вместимости.
Конкертния, от посочения линк, какъвто използвам и аз, събира без проблем 500 грама кафе,
Този тип съдове са прозрачни или стоманени. Което е минус, според мен. Също така, всяко отваряне провертрява кафето и му доставя пресен кислород за окисляване.
Аз реших да разпределям кафето в стъклени съдове от тъмно виолетово стъкло. Спрял съм се на Miron violet glass. Поръчвам от Германия. Взел съм си съдове с вместимост дневната ми доза кафе, така че да са пълни догоре и всеки ден си отварям ново бурканче. Стъклото е вкусово неутрален материал, за разлика от стомана и пластмаса, а почти непрогледно виолетовия му цвят спира "вредния" спектър светлина.
Така или иначе, каквото и да се прави, процесите на изветряване на кафето си вървят :) Няма открито решение към момента.
Kafe_maybe
Зелено кафе
Мнения: 41
Регистриран на: 11 Сеп 2021 12:24

Мнение

Както казаха и другите потребители, наистина влияние. Реално в зависимост от кафето това влияние може да е по-голямо или по-малко. Има кафета, които ми е трябвало почти всеки ден да им правя някаква калибрация на смилането и други, които общо взето са били доста стабилни перз периода от 2 седмици, за който обикновено свършвам един пакет.
Преди време купих едно кафе от Дрека, на което не догледах датата и се оказа, че е печено преди един месец. Бях доста разочарован, ама не ми се занимаваше да се връщам и да питам за друго и тн. Въпреки това, кафето си беше запазило голяма част от вкусовите качества, но като бонус и беше супер стабилно - за около 2 седмици не направих много много промени при смилането и рецептата и остана хубаво до последната чаша.
На другия полюс се сещам за кафета, които буквално единият ден изтичат за 30 секунди, а на другия с 5 секунди повече. Всичко го има в зара като вариант....но със сигурност времето е от най-сериозните фактори за кафето и особено за еспресото.

Обратно към “Кафе напитки, начини и техники на приготвяне”