Първи опити с Sage Barista Express

Представете себе си и се запознайте с другите потребители на форума

Модератори: Svetlin, Gaggia

istoyanov
Нов потребител
Мнения: 6
Регистриран на: 07 Авг 2022 20:14

Мнение

Важно е да си наясно, какви резултати очакваш. Благодаря!
Ivan
Нов потребител
Мнения: 13
Регистриран на: 25 Апр 2022 13:46
Град: София
Приготвям кафе с: Sage Barista Express

Мнение

istoyanov написа: 23 Авг 2022 22:25 Важно е да си наясно, какви резултати очакваш. Благодаря!
Очаквам и постигам кафе, като в малко софийски барове. И най-вече гоня рецепта 14-15 грама зърна = 30-35мл кафе за 25-30 секунди. Това е вкусът, който ми харесва и който много малко барове могат да ми предложат.
Ivan
Нов потребител
Мнения: 13
Регистриран на: 25 Апр 2022 13:46
Град: София
Приготвям кафе с: Sage Barista Express

Мнение

Хора, помагайте, щото съм в криза! :D
Значи, пих кафе във Варна в :coffee: - това е най-доброто еспресо, което съм пил някога.. А съм пил доста из Европата и най-вече из така обичаната Италия.
Купих си специално от техния бленд, а не от тези, които предлагат на рафтовете.
Една седмица се опитвам да направя хубаво кафе вкъщи - и нищо - излиза кафе, което пия във всеки друг бар.
Казаха ми даже рецептата: 18гр зърна - 27 грама еспресо - 27 секунди - 92 градуса.
Моята цедка е по-малка.. 14гр се води по спек.
Пробвах всякак - 14 грама зърна на супер ситно, 15 грама зърна на ситно, 17-18 грама на едро.. всякак - за 25 секунди шот, за 27, 30..., 10 секунди преинфузия, 15 секунди преинфузия, 92,93,94,95 градуса - кафето излиза все едно и също.
Кафето на :coffee: има брутална сладост. Не ми се вярваше, че може да е толкова сладко, след като леко изстине. Имаше и невероятна консистенция.. лепнеше направо.
Моето - ок.. балансирано, но никаква сладост и никаква консистенция.

Моят анализ ми подсказва, че с машина за 1400лв (с интегрирана мелачка) - хубаво еспресо не става.
И не само това, ами аз защо да купувам спешълти кафе, като не мога да му изкарам вкуса и на 50%. То всичкото все едно става.
А да не кажа, че кафетата от супермаркета се получават и по-добре!
Ужас!
Има и вариант да си крият тайните и да не са ми дали от тяхното кафе.
идеи?
dta
Средно изпечен
Мнения: 163
Регистриран на: 12 Окт 2021 22:30
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia

Мнение

В рецептата която са Ви дали няма никаква тайна, това е стандартна рецепта за Ристрето. При стокова цедка от 14 гр. би трябвало да гоните като резултат 14 гр. кафе - 21 гр. Ристрето за 27 сек. при температура 92 гр.
При спазване на тези условия би следвало да получите сходни резултати.
Да ама не! Къде е уловката?
1 Вие мелите на конусна мелачка с малък конус, те най вероятно на дискова с голям диск или конусна с голям конус.
2 Вие ползвате машинка с вибрационна помпа а те такава с ротационна.
3 Термостабилноста на тяхната машина е значително по добра от тази на Вашата.
4 Разлика в цедките - (при две 18 гр прецизни цедки от два различни производителя, при еднакви останали условия, получавам еспресо с доста различен вкус).
Най лесно е да се каже с техника за 1 400 лв. няма как да се получат резултати като с техника за 14 000 лв. Това хем е вярно хем не.
Как да доближим резултатите между двете техники?
1 Настройте си рецепта 14 гр. кафе - 21 гр. Ристрето при темп 93 гр. (да компенсираме термостабилноста) и при време за приготвяне 27 сек+ времето за вдигане на налягане от вибр помпа на машината Ви (предполагам около 4-6 сек и следователно крайно време около 32 сек)
2 Обърнете внимание на приготвяне на таблетката - разбиване на бучките, подравняване, тампиране.
2 Машината да е загряла на макс, като преди истрела направете флъш (1-2 сек), за изчистване на парата и евентуало прегрята вода.
3 При възможност се снабдете с прецизна цедка.
При спазване на тези условия (ако са ви продали от същото кафе) би трябвало да получите близки резултати, ако искате да доближите още резултатите ще Ви трябва мелачка от класа на Ниш зеро или нещо с плоски дискове поне 64 мм., но това е допълнителна инвестиция от близо още 1000 +лв.
Надявам се да Ви бях полезен.

ПП Масово предлаганото в Италия еспресо е между лошо и отвратително.
Последно промяна от dta на 14 Сеп 2022 09:58, променено общо 1 път.
Wlado
Тъмно изпечен
Мнения: 359
Регистриран на: 09 Авг 2019 19:13
Приготвям кафе с: ACS MINIMA, Eureka Drogheria, Lelit pl041tem, Gene CBR 101 coffee roaster

Мнение

Ivan написа: 14 Сеп 2022 07:50 Хора, помагайте, щото съм в криза! :D
Значи, пих кафе във Варна в :coffee: - това е най-доброто еспресо, което съм пил някога.. А съм пил доста из Европата и най-вече из така обичаната Италия.
Купих си специално от техния бленд, а не от тези, които предлагат на рафтовете.
Една седмица се опитвам да направя хубаво кафе вкъщи - и нищо - излиза кафе, което пия във всеки друг бар.
Казаха ми даже рецептата: 18гр зърна - 27 грама еспресо - 27 секунди - 92 градуса.
Моята цедка е по-малка.. 14гр се води по спек.
Пробвах всякак - 14 грама зърна на супер ситно, 15 грама зърна на ситно, 17-18 грама на едро.. всякак - за 25 секунди шот, за 27, 30..., 10 секунди преинфузия, 15 секунди преинфузия, 92,93,94,95 градуса - кафето излиза все едно и също.
Кафето на :coffee: има брутална сладост. Не ми се вярваше, че може да е толкова сладко, след като леко изстине. Имаше и невероятна консистенция.. лепнеше направо.
Моето - ок.. балансирано, но никаква сладост и никаква консистенция.

Моят анализ ми подсказва, че с машина за 1400лв (с интегрирана мелачка) - хубаво еспресо не става.
И не само това, ами аз защо да купувам спешълти кафе, като не мога да му изкарам вкуса и на 50%. То всичкото все едно става.
А да не кажа, че кафетата от супермаркета се получават и по-добре!
Ужас!
Има и вариант да си крият тайните и да не са ми дали от тяхното кафе.
идеи?
Не смея да кажа много, не съм баба Вамга, но с хубава мелачка и евтина кафемашина (лелита от описанието ми) изкарвам кафета близки до повечето специални кафенета...
Ivan
Нов потребител
Мнения: 13
Регистриран на: 25 Апр 2022 13:46
Град: София
Приготвям кафе с: Sage Barista Express

Мнение

Благодаря, dta и Wlado,
някои точки вече ги спазвам (за таблетката).
Наистина би следвало да спазя рецептата за 14 грама, както каза. Ще тествам :)
Може би по-добра цедка е най-приемливата инвестиция за момента.
В бъдеще няма проблем да инвестирам 1000 за мелачка + 1000 за машина, ако успея да разкарам тази, че няма да ги правя на компот.
dta
Средно изпечен
Мнения: 163
Регистриран на: 12 Окт 2021 22:30
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia

Мнение

"В бъдеще няма проблем да инвестирам 1000 за мелачка + 1000 за машина, ако успея да разкарам тази, че няма да ги правя на компот."

Не бързайте с допълнителни инвестиции по подмяна на съществуващата техника. Първо изкарайте пълните възможности на наличната техника, а в последствие (ако все още мислите, че имате нужда от допълнително подобрение), можете да започнете с мелачката. Съществено по термостабилна нова машина за под 2000 е доста нереално очакване.

Обратно към “Новорегистрирани кафе любители”