Безкофеиново кафе

Място където може да обсъждате различните видове кафе, сортове, начин на изпичане и всичко свързано с това

Модератори: Svetlin, Gaggia

Trex
Светло изпечен
Мнения: 55
Регистриран на: 11 Май 2022 20:58
Приготвям кафе с: Gaggia Classic Pro

Мнение

dta написа: 28 Авг 2022 18:52 Точно защото графиката не е линейна - при преминаване през по едро смляно кафе, спрямо по ситно смляно (за да се запази едно и също време за екстракция), се извлича по малко кофеин от едно и също количество вода, практически няма разлика дали през 10 гр кафе, за 25 секунди, ще преминат 15, 20 или 25 гр вода.
Разликата е в концентрацията на вкуса и усвояването на кофеина от организма.
Твърдението ми е "при едни и същи други условия" т.е. едрина на смилане, температура и т.н., ако почнем да сменяме едрината и температурата, неизвестните стават много.
dta
Средно изпечен
Мнения: 163
Регистриран на: 12 Окт 2021 22:30
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia

Мнение

Класическата рецепта предполага едно и също време за екстракция (25-30 сек) и едно и също количество кафе в кошницата. Променливата която променя съотношението кафе-еспресо (дали да е ристрето 1:1-1.5; еспресо 1:2 или лунго 1:2.5-3) е едрината на смилане.