Wacaco Picopresso

Ревюта от потребители на форума относно определени модели кафемашини и кафемелачки, както и различни видове оборудване свързано с кафето

Модератори: Svetlin, Gaggia

Аватар
ShottegeN
Тъмно изпечен
Мнения: 401
Регистриран на: 04 Фев 2021 19:30
Град: Бургас
Приготвям кафе с: Gaggia Classic 2019 PID
G-Iota Titanium
Wacaco Picopresso
1Zpresso JX-PRO
Hario V60
CAFEMASY-SCR 305

Мнение

karan4o написа: 12 Ное 2021 16:14 Пробвай някой път, при удбно за теб време, как се справя и дали въобще се справя с 14гр шот.
Справя се отлично със всякакъв грамаж над 10гр, както ти бях казал - просто тампера не влиза по-надоло заради ръбчето на цедката, но за 14гр шот няма да имаш грижи, просто се иска да махнеш фунията и да тампираш без нея, което за човек работещ с ръчна кафемашина това няма да е особен проблем.
Има ли желание, има и начин! Няма ли желание, намираме oправдание. ;)
karan4o
Средно изпечен
Мнения: 287
Регистриран на: 06 Дек 2019 17:11
Град: София

Мнение

:clap: :clap: :clap:
Супер! Значи само трябва да го видя из бг пазарите и да отделя пари :D
Аватар
ShottegeN
Тъмно изпечен
Мнения: 401
Регистриран на: 04 Фев 2021 19:30
Град: Бургас
Приготвям кафе с: Gaggia Classic 2019 PID
G-Iota Titanium
Wacaco Picopresso
1Zpresso JX-PRO
Hario V60
CAFEMASY-SCR 305

Мнение

karan4o написа: 12 Ное 2021 16:56 :clap: :clap: :clap:
Супер! Значи само трябва да го видя из бг пазарите и да отделя пари :D
Виж във фейсбук страницата на Wacaco имаше някаква томбола май за коледа, който иска да се пробва. Ако спечеля, ще излезне обява в раздела за продажби на форума :D :D :D
Има ли желание, има и начин! Няма ли желание, намираме oправдание. ;)
Аватар
glatzial
Кафе дегустатор
Мнения: 883
Регистриран на: 07 Мар 2019 17:52
Град: София
Приготвям кафе с: VBM Domobar Junior HX / Hedone Honne
Wacaco Picopresso / Comandante

Мнение

И аз си го взех преди 4 дни и съм във възторг от тая машинка. Нанопресото на нейн фон изглежда като 3д принитиран прототип. Изработката е отлична към луксозна и най-определено е мислено сериозно за удобство на потребителя. Пикопресо е вече буквално преносима еспресо машина с отворен бойлер - има си истинска метална цедка с отворен портафилтър, истински метален душ, истински тампер. Направих 10 тина шота с 15-16гр и всичките станаха отлични от раз. Препоръчват вряла вода, но ако пресата е загрята, вряла вода е твърде гореща - около 92-93С е идеална. Почистването м/у шотове е още по-лесно спрямо нанопресото - като на голямата машина.
Ако някой се колебае м/у Нанопресо и това - при положение че за Нано-то трябва и Бариста кит, категорично препоръчвам това. Разбира се ако се намери изгодно Нано-то също върши работа. Просто Пико-то е удоволствие да се използва.
Теоретично няма разлика м/у теория и практика. Практически - има.
Аватар
glatzial
Кафе дегустатор
Мнения: 883
Регистриран на: 07 Мар 2019 17:52
Град: София
Приготвям кафе с: VBM Domobar Junior HX / Hedone Honne
Wacaco Picopresso / Comandante

Мнение

След още млако позлване се замислих, че са направили хитро подобрение за термостабилността.
Нанопресото е разделено на 3 сегмента:
1. резервоар за горещата вода,
2. под него отделение, където се създава налягане
3. отделение за цедка и кафе
Съответно 2. е доста малко отделение, което е обкръжено от много пластмаса. И се губи топлина когато водата преминава от 1. в 2.

В Пикопресото са сляли 1. и 2. - отделнието за налягане е вече потопено в резервоара за гореща вода. Така първо се пести място, второ се създава нещо като своеобразна "наситена" група. Отлично решение.
Теоретично няма разлика м/у теория и практика. Практически - има.
karan4o
Средно изпечен
Мнения: 287
Регистриран на: 06 Дек 2019 17:11
Град: София

Мнение

Единственият му проблем е, че трябва да сложиш минимум 14гр кафе. Не става за единични дози. Иначе машинката е супер.
Аватар
ShottegeN
Тъмно изпечен
Мнения: 401
Регистриран на: 04 Фев 2021 19:30
Град: Бургас
Приготвям кафе с: Gaggia Classic 2019 PID
G-Iota Titanium
Wacaco Picopresso
1Zpresso JX-PRO
Hario V60
CAFEMASY-SCR 305

Мнение

@karan4o , с риск да се повторя от предния път, ако сложиш друга 51мм кошница или вземеш малко по-малка основа за тампер от оригиналната на пикопресото ще стане и с по-малък грамаж кафе, просто оригиналната цедка е стеснена в долната си част и затова оригиналния тампер не натиска добре, когато е малко кафето, защото дефакто не може да достигне до него заради ръбчето на цедката. Предимството пред ел.машина в случая за мен е, че тук налягането зависи от моето помпене и дори да е по-малко кафето, ако е достатъчно ситно смелено и помпя малко по-бавно и леко няма да пробие от едно място водата.
Има ли желание, има и начин! Няма ли желание, намираме oправдание. ;)
Аватар
ShottegeN
Тъмно изпечен
Мнения: 401
Регистриран на: 04 Фев 2021 19:30
Град: Бургас
Приготвям кафе с: Gaggia Classic 2019 PID
G-Iota Titanium
Wacaco Picopresso
1Zpresso JX-PRO
Hario V60
CAFEMASY-SCR 305

Мнение

Сега виждам, че от Wacaco са пуснали два нови аксесоара към picopresso-то.
Цедка 12г - https://www.wacaco.com/collections/pico ... 12g-basket
Кожен протектор при захвата - https://www.wacaco.com/collections/pico ... -sleeves-1
Има ли желание, има и начин! Няма ли желание, намираме oправдание. ;)
akazandzhiev
Зелено кафе
Мнения: 32
Регистриран на: 18 Юни 2022 23:41
Приготвям кафе с: ентусиазъм

Мнение

Здравейте, за 17-18гр. шот само през фунията ли тампирате? Оставам с усещането, че е недостатъчно, ако я махна успявам да сваля таблетката с още ~2мм (на око разбира се), но ми се вижда доста рехаво без допълнително тампиране.
Аватар
TitoS
Зелено кафе
Мнения: 17
Регистриран на: 05 Окт 2020 08:36

Мнение

akazandzhiev написа: 13 Авг 2022 14:37 Здравейте, за 17-18гр. шот само през фунията ли тампирате? Оставам с усещането, че е недостатъчно, ако я махна успявам да сваля таблетката с още ~2мм (на око разбира се), но ми се вижда доста рехаво без допълнително тампиране.
При подходящо смилане, При мен се получават най-добри резултати като тампирам през фунията.

Обратно към “Ревюта на кафе оборудване”