Справя се отлично със всякакъв грамаж над 10гр, както ти бях казал - просто тампера не влиза по-надоло заради ръбчето на цедката, но за 14гр шот няма да имаш грижи, просто се иска да махнеш фунията и да тампираш без нея, което за човек работещ с ръчна кафемашина това няма да е особен проблем.
Wacaco Picopresso
- ShottegeN
- Тъмно изпечен
- Мнения: 401
- Регистриран на: 04 Фев 2021 19:30
- Град: Бургас
- Приготвям кафе с: Gaggia Classic 2019 PID
G-Iota Titanium
Wacaco Picopresso
1Zpresso JX-PRO
Hario V60
CAFEMASY-SCR 305
Има ли желание, има и начин! Няма ли желание, намираме oправдание. 




Супер! Значи само трябва да го видя из бг пазарите и да отделя пари

- ShottegeN
- Тъмно изпечен
- Мнения: 401
- Регистриран на: 04 Фев 2021 19:30
- Град: Бургас
- Приготвям кафе с: Gaggia Classic 2019 PID
G-Iota Titanium
Wacaco Picopresso
1Zpresso JX-PRO
Hario V60
CAFEMASY-SCR 305
Виж във фейсбук страницата на Wacaco имаше някаква томбола май за коледа, който иска да се пробва. Ако спечеля, ще излезне обява в раздела за продажби на форума



Има ли желание, има и начин! Няма ли желание, намираме oправдание. 

- glatzial
- Кафе дегустатор
- Мнения: 883
- Регистриран на: 07 Мар 2019 17:52
- Град: София
- Приготвям кафе с: VBM Domobar Junior HX / Hedone Honne
Wacaco Picopresso / Comandante
И аз си го взех преди 4 дни и съм във възторг от тая машинка. Нанопресото на нейн фон изглежда като 3д принитиран прототип. Изработката е отлична към луксозна и най-определено е мислено сериозно за удобство на потребителя. Пикопресо е вече буквално преносима еспресо машина с отворен бойлер - има си истинска метална цедка с отворен портафилтър, истински метален душ, истински тампер. Направих 10 тина шота с 15-16гр и всичките станаха отлични от раз. Препоръчват вряла вода, но ако пресата е загрята, вряла вода е твърде гореща - около 92-93С е идеална. Почистването м/у шотове е още по-лесно спрямо нанопресото - като на голямата машина.
Ако някой се колебае м/у Нанопресо и това - при положение че за Нано-то трябва и Бариста кит, категорично препоръчвам това. Разбира се ако се намери изгодно Нано-то също върши работа. Просто Пико-то е удоволствие да се използва.
Ако някой се колебае м/у Нанопресо и това - при положение че за Нано-то трябва и Бариста кит, категорично препоръчвам това. Разбира се ако се намери изгодно Нано-то също върши работа. Просто Пико-то е удоволствие да се използва.
Теоретично няма разлика м/у теория и практика. Практически - има.
- glatzial
- Кафе дегустатор
- Мнения: 883
- Регистриран на: 07 Мар 2019 17:52
- Град: София
- Приготвям кафе с: VBM Domobar Junior HX / Hedone Honne
Wacaco Picopresso / Comandante
След още млако позлване се замислих, че са направили хитро подобрение за термостабилността.
Нанопресото е разделено на 3 сегмента:
1. резервоар за горещата вода,
2. под него отделение, където се създава налягане
3. отделение за цедка и кафе
Съответно 2. е доста малко отделение, което е обкръжено от много пластмаса. И се губи топлина когато водата преминава от 1. в 2.
В Пикопресото са сляли 1. и 2. - отделнието за налягане е вече потопено в резервоара за гореща вода. Така първо се пести място, второ се създава нещо като своеобразна "наситена" група. Отлично решение.
Нанопресото е разделено на 3 сегмента:
1. резервоар за горещата вода,
2. под него отделение, където се създава налягане
3. отделение за цедка и кафе
Съответно 2. е доста малко отделение, което е обкръжено от много пластмаса. И се губи топлина когато водата преминава от 1. в 2.
В Пикопресото са сляли 1. и 2. - отделнието за налягане е вече потопено в резервоара за гореща вода. Така първо се пести място, второ се създава нещо като своеобразна "наситена" група. Отлично решение.
Теоретично няма разлика м/у теория и практика. Практически - има.
Единственият му проблем е, че трябва да сложиш минимум 14гр кафе. Не става за единични дози. Иначе машинката е супер.
- ShottegeN
- Тъмно изпечен
- Мнения: 401
- Регистриран на: 04 Фев 2021 19:30
- Град: Бургас
- Приготвям кафе с: Gaggia Classic 2019 PID
G-Iota Titanium
Wacaco Picopresso
1Zpresso JX-PRO
Hario V60
CAFEMASY-SCR 305
@karan4o , с риск да се повторя от предния път, ако сложиш друга 51мм кошница или вземеш малко по-малка основа за тампер от оригиналната на пикопресото ще стане и с по-малък грамаж кафе, просто оригиналната цедка е стеснена в долната си част и затова оригиналния тампер не натиска добре, когато е малко кафето, защото дефакто не може да достигне до него заради ръбчето на цедката. Предимството пред ел.машина в случая за мен е, че тук налягането зависи от моето помпене и дори да е по-малко кафето, ако е достатъчно ситно смелено и помпя малко по-бавно и леко няма да пробие от едно място водата.
Има ли желание, има и начин! Няма ли желание, намираме oправдание. 

- ShottegeN
- Тъмно изпечен
- Мнения: 401
- Регистриран на: 04 Фев 2021 19:30
- Град: Бургас
- Приготвям кафе с: Gaggia Classic 2019 PID
G-Iota Titanium
Wacaco Picopresso
1Zpresso JX-PRO
Hario V60
CAFEMASY-SCR 305
Сега виждам, че от Wacaco са пуснали два нови аксесоара към picopresso-то.
Цедка 12г - https://www.wacaco.com/collections/pico ... 12g-basket
Кожен протектор при захвата - https://www.wacaco.com/collections/pico ... -sleeves-1
Цедка 12г - https://www.wacaco.com/collections/pico ... 12g-basket
Кожен протектор при захвата - https://www.wacaco.com/collections/pico ... -sleeves-1
Има ли желание, има и начин! Няма ли желание, намираме oправдание. 

-
- Зелено кафе
- Мнения: 32
- Регистриран на: 18 Юни 2022 23:41
- Приготвям кафе с: ентусиазъм
Здравейте, за 17-18гр. шот само през фунията ли тампирате? Оставам с усещането, че е недостатъчно, ако я махна успявам да сваля таблетката с още ~2мм (на око разбира се), но ми се вижда доста рехаво без допълнително тампиране.
При подходящо смилане, При мен се получават най-добри резултати като тампирам през фунията.akazandzhiev написа: ↑13 Авг 2022 14:37 Здравейте, за 17-18гр. шот само през фунията ли тампирате? Оставам с усещането, че е недостатъчно, ако я махна успявам да сваля таблетката с още ~2мм (на око разбира се), но ми се вижда доста рехаво без допълнително тампиране.