Магазини за чай

Видове чай, начини на приготвяне и оборудване

Модератори: Svetlin, Gaggia

Аватар
кафепитек
Светло изпечен
Мнения: 80
Регистриран на: 11 Окт 2021 19:44
Град: София
Приготвям кафе с: Chemex, V60, Wilfa Uniform

Мнение

Заради недобър опит, от години не съм ползвал български източник. Не мога да си спомня дали съм взимал от ocha.bg. Исках да си създам мнение и за малко да поръчам, но не се наложи. Отблъсна ме, че топ-продуктът (ценово) се нарича "Тъмнозелен чай сенча" без данни за производител, произход, сезон(и) на бране, съдържащи се сорт(ове), обработка, и т.н. Смущават ме и транслитерациите (търговец на чай не би трябвало да пише "хоУджича", "Шизуока", и т.н.). Опитах се да се ориентирам каква е надценката. За съжаление не чета японски и ми е трудно, но например:

200g Genmaicha “Hanafubuki”
  • в ocha.bg е 46.80 лв. виж тук
  • в maikotea.jp е 12.29 лв. (810¥) виж тук (изберете грамаж 200g, за да видите правилната цена и точно същия цвят опаковка)
… сложи му ДДС, транспортирай го по EMS... освен ако не си купуваш по два чая на пратка, няма как да догониш цената на ocha.bg. От Maikotea впечатленията ми са, че са скромни, ефикасни и изпращат мигновено, чаят е изключително свеж (виж този пост). Съмненията към складиране и транспорт принципно не са ми в полза на българските търговци. Други продукти също би било добре да се сравнят, но от ocha.bg услужливо не включват данни за производител и продуктови имена в оригинал (за тези от нас, които не четем японски). Оставам с впечатлението, че е целен ефект.

Ако надценката е подобна за другите продукти, човек може да пробва сенча за €15 или €25/100g, мислейки си, че купува средно ниво продукт, докато всъщност пробва чай от клас "супермаркет" за €4-6. Ако има и залежаване/грешки в складирането, се опасявам, че човек може да си създаде съвсем грешно впечатление. Личното ми мнение е, че е добре да се започне със собствен внос на висококачествен продукт, за да може да си прецени човек "това харесва ли ми / интригува ли ме или не". Ако да, вече може да се потърси най-доброто съотношение цена/качество, вкл. да се пробват местни търговци, но вече с по-добро разбиране на типа чай. Ако не, човек поне знае, че е пробвал истинското, и може да отмине спокойно да търси други интересни напитки.
Аватар
кафепитек
Светло изпечен
Мнения: 80
Регистриран на: 11 Окт 2021 19:44
Град: София
Приготвям кафе с: Chemex, V60, Wilfa Uniform

Мнение

Продължавайки горния пост за ocha.bg, също толкова отчайващо е съотношението при тази матча:

Matcha Yugen (又玄) 20g кен От Sazen, с вкл. ДДС и доставка FedEx DDP (DDP = брокерска услуга с предплатено ДДС/мито, идва без занимавка с митници и без допълнителни разходи), 4 броя излизат 114.56 лв (с DHL DDP: 115.56 лв). 4 бройки от ocha.bg са 220.80 лв (с -10% отстъпка при покупка над 200 лв с промо код: 198.72 лв.)

(ЗАБЕЛЕЖКА: коригирах поста, бях грешно сравнил 40 грама от японските доставчици с 20 грама от ocha.bg, и пак излизаше по-евтино от Япония 4x40g отколкото 4x20g от БГ)
Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 4328
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: София
Приготвям кафе с: Monolith and paper filters

Мнение

И все пак е добре, че има някакви варианти в България, ако искаш да пробваш, варианта с куриер от Япония ми се вижда силно оптимистичен, вече ако се оформиш като фен и познавач стана ясно, че ще внасяш.
Всички кафета са ми кафе на месеца :coffee:
Аватар
кафепитек
Светло изпечен
Мнения: 80
Регистриран на: 11 Окт 2021 19:44
Град: София
Приготвям кафе с: Chemex, V60, Wilfa Uniform

Мнение

Изображение Изображение Изображение

Дойде ми поръчката от Taiwan Tea Crafts. Както и тази от Sazen, пристигна директно до вратата без занимавка с митници, използвайки брокерската услуга на DHL (TTC всъщност само така доставят до страни от ЕС). Докато пробвам неколкократно всички чайове ще мине време, но няколко неща мога да споделя.

Предплатеното ДДС:

1) начисляват само 9% за чая (не мисля, че временно намалената ДДС-ставка важи за този род поръчки, но не протестирам)
2) начисляват над 20% за керамични изделия (не знам защо; в крайна сметка платих няколко долара по-малко ДДС, отколкото трябваше, за шест чая и една чаша)

Качеството:

Вътре в пакета миришеше специфично, не ужасно, но неприятно. Оказа се, че е от единия вид вакуумна опаковка (горните три на снимката), като слава богу мирише само напечатаната външна част. Принципно неголям проблем, но не говори добре точно за доставчик на висококачествени чайове с фини аромати.

Засега пробвах само Lishan 88K High Mountain Spring, който е почти два пъти по-скъп от другите в поръчката ми. Получиха се три приятни запарки (3g/100ml; 2мин/2:45мин/над 4 мин, все с вряща вода), третата особено ме изненада с приятна сладост и развитие на аромата. Малко като борова гора през лятото, която се отваря към поляна с билки. Чаят не е точно същия тип тайвански улонг, и може би не трябва да сравнявам, но на вид (както листа, така и отвара, която е особено красива в стъклен съд) определено е по-впечатляващ от този, който пробвах на Sazen. Но не и на вкус—поне в първите запарки: този от Sazen е доста по-гъст и ароматен. Като съпоставим и цените:
  • TTC: Lishan 88K High Mountain Spring Oolong Tea, Lot 1035
    25g пробна опаковка @ $0.92/g (250g опаковка: @ $0.74/g)
  • Sazen: Dong Ding Oolong Ying Xiang
    30g пробна опаковка @ $0.47/g (100g опаковка: @ $0.42/g)
оставам с впечатлението, че Sazen са добро място за поръчка и проба на два вида чай едновременно: японски и тайвански (от китайските им предложения не съм пробвал).
caponetsv
Нов потребител
Мнения: 5
Регистриран на: 04 Яну 2022 13:51
Град: София
Приготвям кафе с: Кафеварка, френска преса, кафемашина.

Мнение

Здравейте,
Имате ли наблюдение за този чай - https://www.chaimalko.com/
Аватар
Rotor
Тъмно изпечен
Мнения: 442
Регистриран на: 07 Авг 2020 21:57

Мнение

caponetsv написа: 10 Авг 2022 13:03 Здравейте,
Имате ли наблюдение за този чай - https://www.chaimalko.com/
Пробвал съм ги преди години на изложения за чай (в София два пъти се провеждаха). Не мога да дам съвет обаче, нищо не си спомням, а и да си спомням за толкова време може много неща да са се променили.
Правят ми впечатление няколко неща:
1) Чая е доста скъп (далеч по-високи цени са нормални, имам в предвид, че не съм сигурен дали цената съответства на качеството).
2) Няма разнообразие (не голямо, въобще няма), което донякъде е нормално за чаен магазин в България.
3) Няма конкретен регион и от коя реколта е чая (само за един е дадена 2019 година).
4) 2019 е доста отдавна. Мисля, че не е толкова фатално за черен чай, но това са 3 години.
Лично аз не бих си поръчал, но това не значи, че не може да нацелиш нещо интересно. В крайна сметка, не е важно някой да ти каже, че нещо е хубаво, а на теб да ти хареса.
grillz
Нов потребител
Мнения: 1
Регистриран на: 02 Ное 2022 18:14
Град: София

Мнение

Здравейте! Идвам с малко странно запитване: понеже затвориха Халите в София, а предимно оттам си взимах насипен чай за всеки ден - някой може ли да препоръча чайна в града, където все пак да има избор и опция за проба?

Интересуват ме най-вече черни чайове, нямам наистина претенции за допълнителни добавки но предпочитам Великобритански блендове като вкус.

Относно темата за магазините, мога да добавя detailor на Гарибалди в София. Въпреки липсата на разнообразие, или функционален сайт, продават Mariage Freres на нормални цени (почти еквивалент на тези във Франция).

Обратно към “Чай и всичко свързано с него”