Ръчни кафемелачки 1Zpresso

Обсъждане на всички видове кафемелачки

Модератори: Svetlin, Gaggia

Basstoon
Зелено кафе
Мнения: 22
Регистриран на: 03 Авг 2021 09:31
Град: Sofia
Приготвям кафе с: Rancillio Silvia v3 и 1Zpresso J-MAX

Мнение

Здравейте,

Купих си J-Max от Barshaker. В момента това е мелачката с най-малка стъпка на 1Zpresso (8.8 микрона на клик мисля). Та, въпросът ми е, кое приемате за нула при калибриране?
При мен нулата е точно когато ножовете почват леко да се докосват. Върти се без проблем, само че се чува "пъп-пъп, пъп-пъп...". След доълнително затягане, секторът в който ножовете се докосват почва да се увеличава и стърженето е по-сериозно и неприятно. Имам поне 15 клика (в смисъл 15 под нулата), докато ножовете се блокират, или 132 микрона.

Да се притеснявам ли, че моята е дефектна?
Не ми харесва идеята ножовете да се докосват. Предполагам титаниевото покритие ще падне на това място. Или е нормално да има неразномерности и те се изтриват бързо при мелене?

Как е при вас доближаването до "нулата"?
disign
Светло изпечен
Мнения: 146
Регистриран на: 19 Окт 2020 14:41

Мнение

Нулата е имагинерна точка, аз лично я определям като затегна с умерена сила, но не си и помислям да движа ръчката при това положение. Единствената цел на занятието е да фиксираш нещо което ти служи за нула за да си споделяш резултатите, което е напълно безмислено занимание, но всеки от нас го прави. При нова мелничка нулата ще се премести след известно време и кафе, това е напълно нормално. При мен на JX-Pro разликата между затегната нула и първите звуци е около 3 големи клика или грубо 150 микрона, което реално съвпада с твоето наблюдение.
След тези три клика имам поне още 150 микрона в които меля без никакъв звук, но резултата е неравномерен, въпреки че уж меля по-ситно кафето не тече по-бавно. Това може и да е проблем при мен и прецизната цедка и техниката. Използваемият ми еспресо прозорец започва някъде около 6 пълни клика или 300 микрона отместване от нулата. От там имам още 3-4 големи клика в които обикновено се случва еспресото. В тези 4 големи клика, или 200 микрона аз имам 16 степени, ти би трябвало да имаш 22-23.
Не виждам никаква причина да се притесняваш и всичко ми звучи в ред. Доста е вероятно еспресо прозореца ти да е по-отдалечен от нулата от моя, по-новите версии са така. Донякъде ще зависи и от това колко бърза цедка използваш и с какво кафе работиш.
Съвета ми е да не въртиш мелницата когато се чува триене на метал, абсолютно ненужно е, не можеш да изкараш читаво мелене близо до тази точка. А и е абсолютно ненужно. При конусните ножове нямаш това допиране което се случва на ръба както при дисковете.
Basstoon
Зелено кафе
Мнения: 22
Регистриран на: 03 Авг 2021 09:31
Град: Sofia
Приготвям кафе с: Rancillio Silvia v3 и 1Zpresso J-MAX

Мнение

Аз съм съвсем в началото на моето приключение с еспресото и реално далеч от пълен контрол. Иначе имам повече от достатъчен интервал за еспресо. В момента настройката ми е оборот и половина след това леко докосване, което е около 130 клика. Така че стъпки повече от необходимо. Моето притеснение е по-скоро теоретично. Ако има ексцентричност, това означава, че меленето е неравномерно.

За настройката съдя по начина по който изтича кафето. За съжаление дозирането ми е доста неточно. Точната везната я чакам следващата седмица. Сега меря с обикновенна кухненска, с точност 1гр, което според мен прави поне 2 грама грешка. Правя кафе със Silvia. Налягането съм го настроил на около 8.5 бара и потока ми се струва ОК (1:2 за 30-тина секунди). Използвам 14гр цедка неоригинална (5лв от Комбинабар), с около 17гр кафе. Като я пълня по-малко получавам ченълинг и пръска здраво. Та кафето което пия е изненада всеки път. Количестовото в цедката е приблизително, температурата е горе-долу и представа си нямам какъв вкус трябва да постигна. Забавление. :coffee:

Благодаря за отзива. Вече съм спокоен, че не съм изтеглил Черния Петър. :music-rockon:
Аватар
Rotor
Тъмно изпечен
Мнения: 428
Регистриран на: 07 Авг 2020 21:57

Мнение

Това е ново видео и въпреки че е първият резултат в Google, бих искал да обърна внимание към него. Освен че видеото е актуално към момента е и доста добре направено. От графиките се вижда (в зелено), че топ моделите на 1Zpresso (К серията) макар и малко, мелят по-консистентно от Comandante.


Относно Comandante - из Internet пространството, популярността му започва леко да повяхва, което е типична клопка за всеки продукт, който прекалено дългов време е бил на върха без конкуренция - съответно не се променял и подобрява значително (струва ми се Niche Zero са в подобна ситуация). Направи ми впечатление, че хората масово се оплакват от прекалено многото пластмаса използвана в Comandante. Въпреки че се опитват да гледат прагматично на нещата им е трудно да приемат толкова пластмаса при ценовия клас, в който Comandante е позициониран.
Аватар
bojidar.dimitrov
Нов потребител
Мнения: 13
Регистриран на: 28 Дек 2021 15:54

Мнение

Здравейте.

Днес реших да почистя моето jx-pro и в бързината успях да изгубя горния лагер на оста, която върти ножа. Местих хладилник, шкафове, маса - без късмет. Надявам се, че все пак ще излезне, но за всеки случай искам да има и план Б. Някой с идея как/къде бих могъл да намеря подобен лагер или да даде размерите, за да потърся в железарии? Писах и на съпорта им, но не ми се иска да чакам доставла за 5$ от Тайван, пък и на сайта им пише, че точно тази част я нямат налична..

Бладарен съм за всякакви предложения.
Аватар
GeorgiD
Светло изпечен
Мнения: 122
Регистриран на: 06 Апр 2020 23:58
Град: София
Приготвям кафе с: Gaggia Classic 2019
1Zpresso JX-Pro
Gaggia MDF v2

Мнение

@bojidar.dimitrov Размер на лагера при дръжката горе :
външен диаметър - 14mm
диаметър на централен отвор - 8mm
дебелина на лагера - 4mm

Този MR 148 ZZ изглежда подходящ.