Развиване на чучура от портафилтъра

Споделяме опит с подобренията и модификациите, които сме направили на нашата техника или изработката на нови и интересни проекти свързани с кафето

Модератори: Svetlin, Gaggia

Basstoon
Зелено кафе
Мнения: 22
Регистриран на: 03 Авг 2021 09:31
Град: Sofia
Приготвям кафе с: Rancillio Silvia v3 и 1Zpresso J-MAX

Мнение

Реших да си направя портафилтър с манометър, но не мога да развия чучура на моя. Да не би да имам такъв, който не може да се маха?
Портафилтъра го получих със Сивия втора ръка. Не знам дали е оригинален.

Дайте съвет как да го раздвижа ако се е опекъл. WD40, нагряване/охлаждане? Опитах с тръбен ключ и гума -- не мърда, гада.

Ако не става, бих бил много благодарен ако някой може да ми услужи със свободен манометър за уикенда в София или да ми продаде такъв.

Изображение
Изображение
Trex
Зелено кафе
Мнения: 17
Регистриран на: 11 Май 2022 20:58
Приготвям кафе с: Gaggia Classic Pro

Мнение

Basstoon написа: 27 Май 2022 16:35 Реших да си направя портафилтър с манометър, но не мога да развия чучура на моя. Да не би да имам такъв, който не може да се маха?
Портафилтъра го получих със Сивия втора ръка. Не знам дали е оригинален.

Дайте съвет как да го раздвижа ако се е опекъл. WD40, нагряване/охлаждане? Опитах с тръбен ключ и гума -- не мърда, гада.

Ако не става, бих бил много благодарен ако някой може да ми услужи със свободен манометър за уикенда в София или да ми продаде такъв.

Изображение
Изображение
Пробвай да го накиснеш в някакъв кухненски обезмаслител и топла вода за през ноща и пак пробвай. Лично аз ползвам френски ключ а не тръбен (по лесно ми е). Като развивах моя, понеже имаше нещо като лепило за резби, отначало не мърдаше, но като задържах натиска за 2-3 секунди започна леко да поддава.
Basstoon
Зелено кафе
Мнения: 22
Регистриран на: 03 Авг 2021 09:31
Град: Sofia
Приготвям кафе с: Rancillio Silvia v3 и 1Zpresso J-MAX

Мнение

Обезмаслител? Това ми се струва напълно контраинтуитивно. Няма ли да го спече допълнително?
Аватар
ShottegeN
Тъмно изпечен
Мнения: 359
Регистриран на: 04 Фев 2021 19:30
Град: Бургас
Приготвям кафе с: Gaggia Classic 2019 PID
G-Iota Titanium
Wacaco Picopresso
1Zpresso JX-PRO
Hario V60
CAFEMASY-SCR 305

Мнение

Basstoon написа: 27 Май 2022 22:23 Обезмаслител? Това ми се струва напълно контраинтуитивно. Няма ли да го спече допълнително?
По-скоро ако е запечен от някакви насложени мазнини може да се разградят и да се отпусне, но според мен ще е някакъв варовик и с нагряване и някакво WD-40 до колкото може да пръснеш там ще се получи по-добре. Така или иначе идеи могат доста да ти хрумнат, нямаш какво толкова да губиш от няколко проби, тръгвай от най-леката и евтина такава и дано резултата бъде по-скорошен и задоволителен.
Има ли желание, има и начин! Няма ли желание, намираме oправдание. ;)
Trex
Зелено кафе
Мнения: 17
Регистриран на: 11 Май 2022 20:58
Приготвям кафе с: Gaggia Classic Pro

Мнение

ShottegeN написа: 28 Май 2022 12:31
Basstoon написа: 27 Май 2022 22:23 Обезмаслител? Това ми се струва напълно контраинтуитивно. Няма ли да го спече допълнително?
По-скоро ако е запечен от някакви насложени мазнини може да се разградят и да се отпусне, но според мен ще е някакъв варовик и с нагряване и някакво WD-40 до колкото може да пръснеш там ще се получи по-добре. Така или иначе идеи могат доста да ти хрумнат, нямаш какво толкова да губиш от няколко проби, тръгвай от най-леката и евтина такава и дано резултата бъде по-скорошен и задоволителен.
За WD-40 се носят някакви легенди че е панацея за всичко, но не е съвсем така, основното му приложение е за смазване и има добро проникване, за това върши добра работа за ръждясали резби например, като е добре да се знае че не бива да се прилага където има гумени/силиконови уплътнения - може да ги повреди.
Ако ще се бори варовик, ти трябва нещо леко киселинно, оцет, лимонена киселина, кока кола (ПХ на колата е около 2-3).
Последно промяна от Trex на 28 Май 2022 13:11, променено общо 1 път.
Аватар
bojidar.dimitrov
Нов потребител
Мнения: 13
Регистриран на: 28 Дек 2021 15:54

Мнение

Имах същия проблем - пробвай с Балистол ако имаш наличен. При мен свърши работа, а също така е приложим в кулинарията за разлика от Wd-40.
Аватар
Rambo
Зелено кафе
Мнения: 20
Регистриран на: 30 Май 2022 08:47
Град: Хасково
Приготвям кафе с: Saeco/Philips

Мнение

Може да пробваш да го сложиш във фризера за няколко часа и след като се свие да пробваш да го развиеш.
Поздрави,
astoimenov
Зелено кафе
Мнения: 24
Регистриран на: 16 Сеп 2021 14:47
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia v3 | Eureka Mignon Specialita

Мнение

И аз имах същия проблем и го развих, като сложих портафилтъра за половин-един час във фризера, а като го извадих потопих само чучура в топла вода
Basstoon
Зелено кафе
Мнения: 22
Регистриран на: 03 Авг 2021 09:31
Град: Sofia
Приготвям кафе с: Rancillio Silvia v3 и 1Zpresso J-MAX

Мнение

Благодаря на всичк за съветите! :handgestures-thumbupright:

Отви се след като се отказах да го пазя с гума. Само навих скоч на челюстите на тръбният ключ. Като резултат очукания вид не се подобри :lol:
Оказа се, че първоначалният съвет беше сърсем точен. В чучура и по резбата имаше отлагяния от кафе, които бяха станали гъсти като асвалт.
За съжаление цялото операция беше като цяло загуба на време и пари, но пък начух маса неща. За съжаление се оказа че чучурът ми е с метрична резба :(

Обратно към “Модификации, проекти, направи си сам”