Чаят ми днес — снимки и видео

Видове чай, начини на приготвяне и оборудване

Модератори: Svetlin, Gaggia

Аватар
кафепитек
Светло изпечен
Мнения: 80
Регистриран на: 11 Окт 2021 19:44
Град: София
Приготвям кафе с: Chemex, V60, Wilfa Uniform

Мнение

Изображение Изображение

Гореспоменатият улонг Dong Ding Ying Xiang от Sazen. Изсушените завити топчици се превръщат в прекрасни листа и стъбълца. Благороден, цветен аромат; фантастичен, леко пиперлив вкус. Досега мислих по-зелените улонзи за благоуханни, но малко безвкусни, но мнението ми се промени. За разлика от умамито на сенчата, тук водещ е един сладък букет, който ми напомня свежа тайландска супа с кокосово мляко, лимонена трева и джинджифил. Предпочитам го доста по-силен от предложението на продавача (което е 30 сек. 3g/100ml, бледо жълта напитка). Двуминутната запарка дава по-наситен цвят и, според мен, още по-приятни нотки. Пакетът привърши и, поне засега, е време за сбогом. Ще се завърна към този чай, когато натрупам още малко опит с тайвански улонзи (каквито има най-различни: печени, високопланински, хапани от насекоми, баоджонг/baozhong и др.), но той ще си остане този, вдъхновил изследванията ми в тази насока.
Аватар
кафепитек
Светло изпечен
Мнения: 80
Регистриран на: 11 Окт 2021 19:44
Град: София
Приготвям кафе с: Chemex, V60, Wilfa Uniform

Мнение

Тайпин Хоукуй от село Хоукен (провинция Анхуей) в чаши Кемекс. Невероятно красив и нежен чай, без нагарчане при заливане с вряща вода и изчакване да изстине до питейна температура (не загрявам чашите предварително и не наливам директно в листата). Ароматът малко прилича на тайвански планински улонг, но само най-фините високи нотки, които обаче се развиват комплексно и деликатно. Няма много умами и без идея за трева, сено и т.н. Нищо общо с японските.

Изображение Изображение Изображение

Обратно към “Чай и всичко свързано с него”