Модернизиране на Astoria Argenta Junior

Споделяме опит с подобренията и модификациите, които сме направили на нашата техника или изработката на нови и интересни проекти свързани с кафето

Модератори: Gaggia, glatzial

solar_sea
Нов потребител
Мнения: 9
Регистриран на: 25 Яну 2020 19:31
Град: Банкя
Приготвям кафе с: Astoria Argenta Junior, Eureka Mignon Silenzio

Мнение

Скоро ще стане една година откакто ползвам въпросната машина у дома и ми се иска да ѝ приложа някои подобрения - моля за мнения и съвети :)

Текущото състояние - топлообменник (HX) с пет литров бойлер, една група, ротационна помпа вързана към водопровода. Управлението е чрез пресостат и датчик за ниво, които контролират релета на бойлера и автоматичното пълнене. Някога е имала и електронен блок с водомер, отдавна премахнат. В момента се ползва с двоен ключ - първата позиция отваря водата от водопровода, втората включва помпата. Ако човек иска преинфузия първо натиска едното, а след това и другото :)

Неща които искам да подобря:

- Да заменя механичното реле с електронно. Механичното щтрака шумно и ме притеснява, че може да се повреди, засядайки в позиция на включено.
- Да изолирам бойлера. Бойлерът изглежда е меден и грее порядъчно. Вярно, топли чашите отгоре, но има видимо отражение върху сметката ми за ток.

В допълнение ми се иска да разкарам и пресостата да мина на цифров температурен контрол - имам on/off термо-контролер с хистерезис, с които успешно управлявах стария си хладилник преди да го изхвърля :) Въпросът е къде би било подходящо да монтирам термо-сондата - ако я монтирам по-напред в групата има шанс машината да прегрява при студен старт. Мислех и за ПИД, но машината има толкова голяма термична маса, че и с обикновен bang-bang контрол от пресостата работи добре :) Целта на упражнението тук е повишена надежност - престатът все пак е механичен компонент.

Та така, някой правил ли е такива магарии и може ли да препоръча реле, изолация и евентуално място за монтаж на термо-сондата ?

Поздрави