Опит за покушение Brasilia club

Тук споделяме за проблеми с кафе оборудването и начините за тяхното решаване

Модератори: glatzial , Svetlin , Gaggia 

Аватар
Jope
Нов потребител
Мнения: 3
Регистриран на: 22 Сеп 2021 07:41
Град: София
Приготвям кафе с: Grimac Mia Pul

Мнение

Здравейте на всички! Вчера имах сериозен инцидент с любимата Brasilia club.Включих машинката да загрее,както всеки ден.Обикновено изчаквам около 20-30 мин.преди да пусна кафето,но този път се отплеснах и отиде около час.Изведнъж от кухнята се чу съскане за около 2-3 сек.след,което ужасен трясък.Притичах веднага и открих ръкохватката на около 2 метра от машината.Виждал съм и друг път избили цедки,но чак да изкриви металната решетка като че ли е от вестник и да счупи ваничката за отпадна вода на две ??? такова чудо не бях виждал.Видимо машината работи и в момента,подгрява,пуска си вода и пара,предполагам,че и кафе ще направи,но не смея да я оставя да загрее достатъчно.Някакви идеи каква може да е причината за това бедствие.Също така забелязах,че има теч от гайките на нагревателя,когато се повиши налягането,тоест като натисна бутона за подаване на вода без да е отворен клапана за пара.Дали има някакви уплътнения там или пак съм за смяна на нагревател?Предварително благодаря на всички отзовали се.
Само регистрираните потребители могат да преглеждат прикачените файлове.
laik 
Пекарна
Мнения: 84
Регистриран на: 18 Окт 2019 08:59
Град: Малък
Приготвям кафе с: настроение

Мнение

Колега хвърли едно око на термо датчиците (кликсони), обикновено единия изключва на около 105-110, втория около 140, преди да се насочиш към нагревателя.
Успех!
A New Power Is Rising !
Аватар
Jope
Нов потребител
Мнения: 3
Регистриран на: 22 Сеп 2021 07:41
Град: София
Приготвям кафе с: Grimac Mia Pul

Мнение

Благодаря за бързия отговор.Теча е от гайките на нагревателя.Сега видях,че продават уплътнения за тях,ама не съм сигурен дали ще се справя с такова разглобяване в домашни условия.
Аватар
GeorgiD 
Светло изпечен
Мнения: 95
Регистриран на: 06 Апр 2020 23:58
Град: София
Приготвям кафе с: Gaggia Classic 2019
1Zpresso JX-Pro
Gaggia MDF v2

Мнение

Аз не разбирам как е избила тази цедка..Нали е била завъртяна в машината. Едва ли е изкъртила байонетната сглобка...

Течът около нагревателя е проблем, който трябва да се реши задължително, но той не е причината да се вдигне налягането в бойлера от кипящата вода.
Вероятно е да имате и проблем с терморелетата, както Ви насочи колегата.

Поздрави!
Аватар
Jope
Нов потребител
Мнения: 3
Регистриран на: 22 Сеп 2021 07:41
Град: София
Приготвям кафе с: Grimac Mia Pul

Мнение

Престраших се да включа машината и да я оставя да загрее,защото не се сетих за друг начин да тествам терморегулатора и проблема,както правилно ме насочиха колегите,явно е от него.За 30-тина минути не изключи нито веднъж.Слава Богу,този път не гръмна.Струва ми се обаче,че сега загрява доста по-бавно.Тъй като машинката е доста стара (само аз я ползвам 10-тина години,а я взех втора употреба вероятно тормозена в заведение)Въпроса е струва ли си усилията да се възстанови?Кликсони,нова вана,решетката я поизправих,ще стане въпреки,че не е идеална,уплътнения на нагревателя и всичко това трябва да се случи в сервиз,защото прецених,че нямам добри инструменти и условия в къщи.Дали не е по-добре да се насоча към някоя Gaggia classic втора ръка и там да хвърля някой лев за да стане кукла?
Аватар
Gaggia 
Coffee scientist
Мнения: 3681
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: София
Приготвям кафе с: Monolith and paper filters

Мнение

Пиши и нагревателя в сметката, за 30 мин, ако е наред ще взриви 10пъти машината при положение, че не се регулира/изкл, най-вероятно е и офазена в момента, не я ползвай, дано горната част на бойлера не е крива също така.
Форум за информация, взаимопомощ и всичко свързано с кафето :coffee:
Niki
Нов потребител
Мнения: 12
Регистриран на: 29 Мар 2019 19:49
Град: София
Приготвям кафе с: Gaggia

Мнение

Gaggia написа: 23 Сеп 2021 20:27 Пиши и нагревателя в сметката, за 30 мин, ако е наред ще взриви 10пъти машината при положение, че не се регулира/изкл, най-вероятно е и офазена в момента, не я ползвай, дано горната част на бойлера не е крива също така.
Възможно да е пробил нагревателя към корпус 2-3 минути преди взрива. Ако след това е завъртял щепсела, видимо ще работи.. но не точно. Определено е опасно да се ползва.