Запушен steam wand на ECM Classika

Тук споделяме за проблеми с кафе оборудването и начините за тяхното решаване

Модератори: glatzial , Gaggia 

Pstoynov
Нов потребител
Мнения: 6
Регистриран на: 06 Апр 2021 23:43
Град: Sofia
Приготвям кафе с: ECM Classika PID/ Eurika Mignon MK2

Мнение

Здравейте. От няколко дни забелязах, че от едната дупка на пръчката? за фротиране излиза по-малко пара, като тази сутрин беше напълно запушена. Приготвям по едно лате всеки ден за жена ми, като след всяко внимателно избърсвам с мокър парцал пръчката, а после пускам пара и охлаждам машината до изтичане на гореща вода. След като видях проблема се опитах да пусна пара и след това да почистя дупките с тънка игла. След като това нямаше достатъчен ефект накиснах връхчето във лимонов сок и после пак го продухах (идея от интернет). Появи се пара от запушената дупка, но не достатъчно силна, катко от другата. Фротирането в момента се случва по-бавно, сякаш няма достатъчно налягане в steam wand-a. Не мога да намеря в интернет указания или видео как се отваря/развинтва steam wand-a ,за да го почистя изцяло. Някой има ли предложение как се прави това? Имам и препарат за почистване на кафе машини - има ли вариант да се изкара през пръчката ,за да я почисти. Може ли по друга причина да няма достатъчно налягане и как да го отстраня? Останалите части на машината работят без отклонение.
Аватар
Gaggia 
Coffee scientist
Мнения: 3462
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: София
Приготвям кафе с: Vesuvius/Monolith

Мнение

Почти всички накрайници за пара на кафемашините имат демонтиращи се върхове. Отвиваш върха и почистващ отвътре, понякога се събират доста замърсявания и без демонтиране нищо не правиш. Не ти трябват специални препарати, въпреки, че и такива се продават. Ако е заклинила резбата накисни целия накрайник в чаша вода с препарат за миене на съдове за час-два, после намотаваш парцал или ел изолационна лента на върха и развиваш с клещи тип гарга, резбата трябва да е нормална. Като си развил загрей машината на пара и продухай да извади всичко по тръбата.
Тук всички сме аматьори!
Pstoynov
Нов потребител
Мнения: 6
Регистриран на: 06 Апр 2021 23:43
Град: Sofia
Приготвям кафе с: ECM Classika PID/ Eurika Mignon MK2

Мнение

Пиша, понеже не открих подобна препоръка/съвет в интернет. Развиването стана доста лесно след накисване и затопляне с най-обикновен гаечен ключ 12ка. С гаргата макар и с навит парцал успях леко да си травмирам връхчето, така че на по-неопитни като мен не бих го препоръчал.