Температура на водата от групата на Gaggia classic

Тук споделяме за проблеми с кафе оборудването и начините за тяхното решаване

Модератори: Gaggia, glatzial

Аватар
sasso
Светло изпечен
Мнения: 132
Регистриран на: 04 Дек 2018 14:38
Град: София
Приготвям кафе с: Gaggia Classic 2019+Eureka Specialita

Мнение

Здравейте приятели,
от скоро на моята Gaggia Classic започна да ми се струва че кафето в чашата не е достатъчно горещо. Замерих че температурата е 79-80 градуса. Имам някакви спомени че трябваше да е около 93 градуса. Замерването го правя с термосонда на китайски мултицет :) при добре загряла машина като пускам само вода от групата. При вас как е температурата ?
Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 2922
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Vesuvius/Monolith

Мнение

93 градуса е да речем температурата на водата, която излиза от самия изхода на главата, но при контакт с въздуха или чаша пада бързо. Ако температурата на водата, която събираш и мериш в предварително затоплена чаша е 80 градуса е добре. Това са разбира се приближения, но дават ориентир.
главен редактор
Аватар
sasso
Светло изпечен
Мнения: 132
Регистриран на: 04 Дек 2018 14:38
Град: София
Приготвям кафе с: Gaggia Classic 2019+Eureka Specialita

Мнение

Gaggia написа:
13 Яну 2021 09:27
Ако температурата на водата, която събираш и мериш в предварително затоплена чаша е 80 градуса е добре.

Точно така меря. Пускам вода в чашата и там извършвам измерването.

Аватар
Rotor
Средно изпечен
Мнения: 236
Регистриран на: 07 Авг 2020 21:57

Мнение

Най-чисто измерване е със стирофом (styrofoam) чаша. Скоро ще бъдат забранени, но дори при тези чаши има неточност в измерването - водата се охлажда, докато капе вътре. Охлаждането не е пренебрежимо по спомен над 5 градуса, но може и да греша.
Най точно е с термодвойка в портафилтъра, но професионално направените са бая пари.
Scace
Scace 2
Изображение
Изображение
borko1945
Средно изпечен
Мнения: 200
Регистриран на: 24 Май 2020 01:33
Град: София
Приготвям кафе с: Brasilia Club pid / Comandante / Major

Мнение

Друг вариант който съм гледал и съм ползвал е приготвяш си портафилтъра с дозата кафе която си ползваш и слагаш термодатчик отгоре или леко забит в кафето. Правиш си кафето и замерваш. Според мен доста коректен начин на отчитане, изключвайки проблемите когато датика опре в главата.
Аватар
Rotor
Средно изпечен
Мнения: 236
Регистриран на: 07 Авг 2020 21:57

Мнение

borko1945 написа:
13 Яну 2021 13:37
Друг вариант който съм гледал и съм ползвал е приготвяш си портафилтъра с дозата кафе която си ползваш и слагаш термодатчик отгоре или леко забит в кафето. Правиш си кафето и замерваш. Според мен доста коректен начин на отчитане, изключвайки проблемите когато датика опре в главата.

От къде минава кабела за датчика?

ПП:
Иначе, ако мериш реалната температура в центъра на шайбата, това направо си е постижение в квантовата механика :)

borko1945
Средно изпечен
Мнения: 200
Регистриран на: 24 Май 2020 01:33
Град: София
Приготвям кафе с: Brasilia Club pid / Comandante / Major

Мнение

@Rotor

Директно през уплътнението на групата. Жичките са доста тънки пък и да протече леко не е фатално.

Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 2922
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Vesuvius/Monolith

Мнение

Специално за теб снимка, PID на 100 °C, 20 минути подгрев на машината, в чашата водата е 80 °C при няколко направени проби, ползвам двустенна чаша, защото нямам еднократна пластмасова. Забелязъл съм сходна температура и при други машини, вече под 75°C не е добре положението. Портафилтъра е без цедка, и е там колкото да ми държи кабела на сондата.

IMG_20210113_223252.jpg
Само регистрираните потребители могат да преглеждат прикачените файлове.
главен редактор
Аватар
Rotor
Средно изпечен
Мнения: 236
Регистриран на: 07 Авг 2020 21:57

Мнение

Gaggia написа:
13 Яну 2021 22:37
Специално за теб снимка, PID на 100 °C, 20 минути подгрев на машината, в чашата водата е 80 °C при няколко направени проби, ползвам двустенна чаша, защото нямам еднократна пластмасова. Забелязъл съм сходна температура и при други машини, вече под 75°C не е добре положението. Портафилтъра е без цедка, и е там колкото да ми държи кабела на сондата.
IMG_20210113_223252.jpg

Не знам кого имаш в предвид с тази снимка :) На мен ми е изключително интересна точната температура на водата при която се екстрактва еспресото (средно изпечено и надолу). Знаеш, че сега се занимавам с един Cafelat Robot и там много се заигравам именно с температурата (като цяло температурата е лек проблем с тази машинка). Подгрявам всичко - портафилтър, буталото и самата цедка, която играе ролята и на резервоар за вода. Достигам до стабилна температура от 90 - 91 °C, непосредствено над кафето, преди контакт с подгрятото бутало. Въпреки това подготовката си е досадна.
Покрай тези си занимания се зачетох за температурите при стандартните кафе машини и стигнах до два извода. На първия съм по-склонен да вярвам, вторят малко ме изненадва, но няма причина да не вярвам и на него:

  • Това което показва PID контролера е относителна температура - със сигурност екстракцията не става при нея. Всичко зваивиси от това къде е датчика, конструкцията на машината и т.н. Това не е проблем, като достигнеш до правилното показание на PID-a по никакъв начин не ти пука при каква реална температура става екстракцията...
  • Разликата в температурата измерени на една и съща машина с еднакви настройки измервана с метода на стирофом чаша и Scace ръкохватка е 8-9 градуса, което ми се стори страшно много. Тоест и двата методи могат да дават повтаряеми резултати, но втори се доближава повече до реалната температура на екстракция...

Мен лично много ме интересува истинската температура на водата през кафето? Можеш ли да дадеш акъл по този въпрос? Струва ми се, че реалната температура на екстракция на кафето е значително по-ниска от това, което си мислят хората?

Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 2922
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Vesuvius/Monolith

Мнение

Снимката беше за автора на темата и всички собственици на класик, щях да взимам това, но за домашна употреба ми се стори прекалено и надценено и канселирах, с него се вижда всичко, налягане и температура. С робота правят хубави кафета, но и там е пипкава и времеемка работа, както си разбрал.


Изображение
главен редактор