Ръчни кафемелачки 1Zpresso

Обсъждане на всички видове кафемелачки

Модератори: glatzial , Svetlin , Gaggia 

Аватар
NikolayStoyanov
Средно изпечен
Мнения: 161
Регистриран на: 27 Окт 2020 11:47
Приготвям кафе с: Rancilio Nancy
Hario Skerton +
La San Marco SM 90/A

Мнение

Определено повече от Хариото. Хм..
Един бариста в Япония е казал - "おいしいエスプレッソは、美味しくて適切に焙煎されたコーヒーから作られています...テクノロジーが役立ちます" и е много прав :coffee:
Аватар
Gaggia 
Coffee scientist
Мнения: 3783
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: София
Приготвям кафе с: Monolith and paper filters

Мнение

Да така е, но не само задръжката е важна. Хариото е доста назад като качество на смилане и здравина от 1З.
Форум за информация, взаимопомощ и всичко свързано с кафето :coffee:
Manolavra
Светло изпечен
Мнения: 115
Регистриран на: 09 Сеп 2020 10:50
Град: Бургас
Приготвям кафе с: Gaggia Classic
1Zpresso JX

Мнение

Ето как изглежда и моята 1Z JX без почуквания и почиставния, само с едно пръсване вода с пулверизатор. Задръжката е почти нулева при вкарани 16.33гр получени 16.19гр, ако почукам и почистя става 0.


Последно промяна от Manolavra на 14 Апр 2021 11:45, променено общо 1 път.
Аватар
Gaggia 
Coffee scientist
Мнения: 3783
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: София
Приготвям кафе с: Monolith and paper filters

Мнение

С вода е ясно...я пробвай с някое по мазничко кафе и без rdt.
Форум за информация, взаимопомощ и всичко свързано с кафето :coffee:
Manolavra
Светло изпечен
Мнения: 115
Регистриран на: 09 Сеп 2020 10:50
Град: Бургас
Приготвям кафе с: Gaggia Classic
1Zpresso JX

Мнение

Естествено зависи и от кафето, но с някое по мазничко и без вода ще се получи същата свинщина и на която и да е електрическа или ръчна кафемелачка. Затова нека винаги се ползва пулвевризатор , за което научих благодарение на теб тук от форума.
Аватар
Gaggia 
Coffee scientist
Мнения: 3783
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: София
Приготвям кафе с: Monolith and paper filters

Мнение

Затова и писах в една тема, че няма мелачка която не задържа в еспресо обхвата, ако не се полагат грижи.
Форум за информация, взаимопомощ и всичко свързано с кафето :coffee:
georgebg
Светло изпечен
Мнения: 86
Регистриран на: 11 Апр 2021 13:32
Град: София
Приготвям кафе с: VBM Domobar Super Digital
G-IOTA DF64
1Zpresso K-Plus
Hario Drip Pot Wood Neck

Мнение

Прочетох цялата тема - много изчерпателна и полезна.
И накрая все пак остана едно чудене в мен - ако искам модел , който да е максимално универсален (тъй като за момента нямам хубава еспресо машина и ще започна експерименти с V60 и френска преса, но после ще се прави и еспресо) какво да взема, като цената в случая няма значение.
Благодаря на всички споделили опита си в темата .
Dimi
Средно изпечен
Мнения: 295
Регистриран на: 20 Май 2020 00:18

Мнение

georgebg написа: 14 Апр 2021 13:41 Прочетох цялата тема - много изчерпателна и полезна.
И накрая все пак остана едно чудене в мен - ако искам модел , който да е максимално универсален (тъй като за момента нямам хубава еспресо машина и ще започна експерименти с V60 и френска преса, но после ще се прави и еспресо) какво да взема, като цената в случая няма значение.
Благодаря на всички споделили опита си в темата .
Малко :text-offtopic: понеже въпросът ти е за друга тема, но една отворена скоба...
Няма такова универсално нещо поради факта, че филтър и еспересо изискват различни форми на партиклите. Разбира се, че можеш да ползуваш една мелачка и за двете, но с компромиси (за мене лично големи)
Или малко плацебо ефект - въобразяваш ли, че всичко е окей и си свиркаш ;)
georgebg
Светло изпечен
Мнения: 86
Регистриран на: 11 Апр 2021 13:32
Град: София
Приготвям кафе с: VBM Domobar Super Digital
G-IOTA DF64
1Zpresso K-Plus
Hario Drip Pot Wood Neck

Мнение

Dimi написа: 14 Апр 2021 15:29 Малко :text-offtopic: понеже въпросът ти е за друга тема, но една отворена скоба...
Няма такова универсално нещо поради факта, че филтър и еспересо изискват различни форми на партиклите. Разбира се, че можеш да ползуваш една мелачка и за двете, но с компромиси (за мене лично големи)
Или малко плацебо ефект - въобразяваш ли, че всичко е окей и си свиркаш ;)
Е тогава какво предлагаш - взимам 1Z JX за френска преса и подобни, и после когато му дойде времето - 1Z JX-про или пък 1Z Je-plus за еспресо заради italmill ножовете ?

Толкова ли са различни партиклите при положение, че са с конични ножове и сякаш формата на нарезите не е драстично различна ?
Може ли тогава да се твърди , че за еспресо са по-подходящи мелници с плоски ножове ?
Съжелявам, може наистина да не съм в правилната тема, но за 1Z определено има много положителни ревюта, а не вярвам всички да са платени ;) ...
Dimi
Средно изпечен
Мнения: 295
Регистриран на: 20 Май 2020 00:18

Мнение

georgebg написа: 14 Апр 2021 15:51
Dimi написа: 14 Апр 2021 15:29 Малко :text-offtopic: понеже въпросът ти е за друга тема, но една отворена скоба...
Няма такова универсално нещо поради факта, че филтър и еспересо изискват различни форми на партиклите. Разбира се, че можеш да ползуваш една мелачка и за двете, но с компромиси (за мене лично големи)
Или малко плацебо ефект - въобразяваш ли, че всичко е окей и си свиркаш ;)
Е тогава какво предлагаш - взимам 1Z JX за френска преса и подобни, и после когато му дойде времето - 1Z JX-про или пък 1Z Je-plus за еспресо заради italmill ножовете ?

Толкова ли са различни партиклите при положение, че са с конични ножове и сякаш формата на нарезите не е драстично различна ?
Може ли тогава да се твърди , че за еспресо са по-подходящи мелници с плоски ножове ?
Съжелявам, може наистина да не съм в правилната тема, но за 1Z определено има много положителни ревюта, а не вярвам всички да са платени ;) ...

Абсолютно индивидуално решение. Аз лично две 1Z не бих взел, въпреки че едният модел го "пробутват" и за двата метода - филтър и еспресо. (Това се нарича добър маркетинг ;) )

За мене плоските са по-добри, както за еспресо така и за филтър. Разбира се ,за моите вкусови предпочитания и това е лично мое мнение, базиращо се на практическа дейност. ;)