Ръчни кафемелачки 1Zpresso

Обсъждане на всички видове кафемелачки

Модератори: glatzial , Svetlin , Gaggia 

Аватар
Gaggia 
Coffee scientist
Мнения: 3783
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: София
Приготвям кафе с: Monolith and paper filters

Мнение

Здравейте,

Нека тази тема бъде посветена на ръчните кафемелачки на тайванската фирма 1Zpresso. Фирмата е нова в сферата на кафе оборудването или по-специално на ръчни кафемелачки, завода се намира в Китай. Ще започна с представянето на флагмана към момента или K-PLUS . Искам да благодаря на @BarShaker.Ro за предотставената мостра, която да разгледам и да Ви представя подробно. Първите ми впечатления от кафемелачката е добрият комплект в който се предлага с богат набор от аксесоари и приставки, събрани в компактна кутия в стил несесер :). Самата кафемелачка е масивна и стои стабилно в ръката, усилието необходимо за смилане в различите режими също е в рамките на нормалното, ножовете са италиански на фирмата italmill (48мм) и са умерено агресивни според мои тестове с подобни кафемелачки. С първата публикация ще се фокусирам върху самата конструкция на мелачката, а впоследствие ще прибавя реални тестове и сравнение с други премиум ръчни кафемелачки . Интересното на конструкцията е че регулировъчната резба е изнесена извън основния вал с вътрешния нож, като всеки клик измества двата ножа един спрямо друг с 22 микрона. Настройката е абсолютно достатъчна или дори бих казал предостатъчна за използването и в еспресо режим, като ми се налагаше винаги да местя с няколко клика за да променя едрината на смилане. В уреда са използвани цели 4 сачмени лагера от неръждаема стомана, на тях единствено откривам надписа Сингапур, но ми изглеждат доста качествени. Три са на оста и един е на ръкохватката за въртене. Допълнителния трети лагер, който е поставен на оста е много добра идея, като то фиксира съвсем близо отклоненията в точката в която прилагаме усилие с ръкохватката. Самата кафемелачка се разглобява на съвсем малки съставни части като на пръв поглед устройството и изглежда малко усложнено и объркващо, но всички части се наместват интуитивно от човек с нормални технически познания. Внимавайте при разглобяване да не загубите някой компонент. Пълното почистване вкл. и на контейнера за кафе е лесно. Кафемелачката покрива целия диапазон на смилане от талк за турско кафе до едро за френска преса. Големите и остри ножове помагат това да става бързо и качествено. Не мога да забележа никакво изместване от центъра на оста и вътрешния нож спрямо външния също.
Качвам детайлни снимки за да придобиете представа за инженерната мисъл с която е изработена кафемелачката, използваните материали са алуминий, неръждаема стомана и елементи от дърво.
P1013480.JPG
P1013528.jpg
Това е разбата с коята става регулирането
P1013505.JPG
Само регистрираните потребители могат да преглеждат прикачените файлове.
Форум за информация, взаимопомощ и всичко свързано с кафето :coffee:
Аватар
Tsanislav 
Средно изпечен
Мнения: 215
Регистриран на: 03 Авг 2019 10:53
Град: Варна
Приготвям кафе с: ECM Classika PID - Gaggia Factory G106 - Mazzer Major - Comandante C40

Мнение

Найстина изглежда доста добре сглобена! А в сравнение с Kinu и Comandante как се справя? Коя би избрал за еспресо? Питам защото се замислям да взема една "мобилна" ръчна мелачка като се пътува.
www.tsanislavhristov.com
Аватар
Gaggia 
Coffee scientist
Мнения: 3783
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: София
Приготвям кафе с: Monolith and paper filters

Мнение

Абсолютно достойно се справя, ще направя видео с трите и ръчна кафемашина La Pavoni, пробвам я за еспресо и вкусовете са много приятни.
Форум за информация, взаимопомощ и всичко свързано с кафето :coffee:
Аватар
BarShaker.Ro
Supporter
Мнения: 154
Регистриран на: 10 Май 2019 19:55
Град: Oradea

Мнение

Известно време имах вкъщи Comandante, Kinu M47 classic и това 1ZPresso у дома. Всички са страхотни.
Между Kinu и 1ZPresso изобщо не усещам никаква разлика. Когато тествах 1Zpresso и Comandante в този случай, можех да усетя разлики, но това е нормално, тъй като стъпките са по-големи при Comandante (нямаше надстройка на Red Clix) и геометрията на бурите е различна. Команданте е страхотна мелница, но предназначена за варене, но също така можете да смилате добре за еспресо. Например Kinu не е наред за варенето и поради това те например разполагат със специален комплект, създаден за алтернативното кафе ..
@Gaggia има собствена мелница и ще запазя само 1Zpresso за себе си, останалото ще бъде върнато в шоурума. Харесва ми "пълната концепция", защото ако получите пакет от полезни неща в пакета ..
Only God Can Judge Me
Dimi
Средно изпечен
Мнения: 295
Регистриран на: 20 Май 2020 00:18

Мнение

Tsanislav написа: 06 Юли 2020 10:47 Коя би избрал за еспресо?


Ако пиеш по-светли зърна, Команданте С40 с РедКликс оста рокт много яко!
Четох, че по вкус (при по-светли зърна) доста се доближавала до Лагом Р64 с унимодалните шайби.
Аватар
Gaggia 
Coffee scientist
Мнения: 3783
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: София
Приготвям кафе с: Monolith and paper filters

Мнение

Ето теста на премиум ръчните кафемелачки за еспресо с 47-48 мм ножове, които имам за проба, дано ви е полезно и не твърде отегчително, че отиде на 26 минути, но всичко е в реално време и без монтажи :)
Искам да благодаря на BarShaker за 1Zpresso K-PLUS, което ми предотстави за тестове, всички други кафемелачки са си мои. Мисля че няма да мога да спя тази нощ в името на експериментите.
Kunu vs. Comandante vs. 1Zpresso K-Plus vs. Feld47
Форум за информация, взаимопомощ и всичко свързано с кафето :coffee:
Аватар
Tsanislav 
Средно изпечен
Мнения: 215
Регистриран на: 03 Авг 2019 10:53
Град: Варна
Приготвям кафе с: ECM Classika PID - Gaggia Factory G106 - Mazzer Major - Comandante C40

Мнение

Страхотно ревю! Много благодаря, доста полезно и изчерпателно инфо.
www.tsanislavhristov.com
Аватар
Gaggia 
Coffee scientist
Мнения: 3783
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: София
Приготвям кафе с: Monolith and paper filters

Мнение

Да обърнем и малко специално внимание на контейнера за смляно кафе, който е със сменяемо дъно, първия вариант, класически, е просто дъно, а другата опция представлява фуния с клапа за дистрибутиране направо в портафилтъра, всичко това е включено в комплекта K-PLUS.
P1013562.JPG
P1013565.JPG
P1013570.JPG
Само регистрираните потребители могат да преглеждат прикачените файлове.
Форум за информация, взаимопомощ и всичко свързано с кафето :coffee:
Аватар
Rotor
Тъмно изпечен
Мнения: 352
Регистриран на: 07 Авг 2020 21:57

Мнение

Здравейте!
Аз имам 1Zpresso E-Pro и единствено мога да кажа, че е много прецизно изработена. Нямам база за сравнение и за съжаление не мога да дам особено полезна информация. Лично аз не пия кафе и я ползвам на едрина 4 (по-подходяща за pour over) за приготвяне на нещо, като френска преса (малко съм модифицирал метода).

Имам въпрос към @Gaggia, който може да изглеждат, като off topic, но съм сигурен, че отговора би бил полезен и на другите съфорумци.
Предстои ми покупката на еспресо машина за родителите ми (Може би Gaggia Classic или Lelit Victoria PL91T) и се чудех коя кафемелачка да избера. Предпочитам кафемелачка даваща възможноста за приготвяне не само на espresso, но и на pour over и френска преса.

Спрял съм се на:
Niche Zero
1Zpresso K-Plus - Удобен ли е контейнера за смляното кафе за пресипване в 58 мм ръкохватка?
1Zpresso E-Pro - Предимството е, че по-лесно се върти заради по-малкият диаметър на burr-a, а това е от значение за малко по-възрастни хора. Не знам дали по-малкия burr се отразява на качеството на смилане...

Gaggia може ли да съпоставиш първите две (мисля че си ползвал и двете) и евентуално коментар за третата?

ПП:
Не знам дали К серията е флагманската, но мисля, че Е серията е една идея по-солидно изработена (въпреки, че е с по-ниско тегло). Е серията не може ръчно да се разглаби на съставните си части (поне не толкова лесно), но е предвидена да може да се използва с електрически винтоверт - шестостена на вала е стандартен (мисля че при всички мелачки) и съответства на размера, който се използва при битовете за отверки. Изображение Прецизните лагери и трилъчевата опори на вала в корпуса допускат по-малки отклонения от оста, което на теория води до по-консистентно смилане (новите модели на K серията също са с трилъчева опора на вала в корпуса).
Що се отнася до употребата на винтоверт: Както споменах по-горе, по-малкият диаметър на burr-a, намалява необходимият въртящ момент, което от своя страна води до по-лесно въртене на ръкохватката и дава възможност за използване на евтини нискомощни винтоверти и дори електрически отверки. От support-а на 1Zpresso (много са добри - отговарят бързо и точно) ми казаха, че лично те ползват евтини винтоверти от Ikea. Аз пробвах с моя син Bosch, който е с доста висока мощност и и се оказа, че изобщо не е толкова удобно колкото си мислех, така че си меля ръчно. Относно смяната на Burr-a, при E серията не съм сигурен дали може да стане лесно в домашни условия, но доколкото си спомням, могат да се смелят 200 кг. преди да се наложи подмяна.

Тази таблица за мен е малко объркваща в часта си за brewing method, но като цяло е полезна.
Изображение
Аватар
Gaggia 
Coffee scientist
Мнения: 3783
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: София
Приготвям кафе с: Monolith and paper filters

Мнение

38мм кафемелачки на 1ZPresso не стават за еспресо, ножовете са с геометрия за филтърни методи и не могат да мелят достатъчно фино. Ако бюджета и чакането позволяват, Niche е добър вариант.
Форум за информация, взаимопомощ и всичко свързано с кафето :coffee: