Eureka Mignon - всичко за модела

Обсъждане на всички видове кафемелачки

Модератори: glatzial , Gaggia 

Аватар
acronym
Средно изпечен
Мнения: 154
Регистриран на: 05 Ное 2020 08:25
Град: Бургас
Приготвям кафе с: Lelit PL41TEM
G-IOTA Titanium
JX-PRO

Мнение

Какви са тези пълни обороти? :)
Аз меля между 1,8 и 2,5. Като ножовете опират малко преди 0,5.
Ако врътна към 3 тече бързо, камо ли да подмина един пълен оборот. Това със средно изпечените кафета на Дъбов.
Kama
Светло изпечен
Мнения: 52
Регистриран на: 29 Яну 2021 10:29
Град: Sofia
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia

Мнение

acronym написа: 21 Фев 2021 22:09 Какви са тези пълни обороти? :)
Аз меля между 1,8 и 2,5. Като ножовете опират малко преди 0,5.
Ако врътна към 3 тече бързо, камо ли да подмина един пълен оборот. Това със средно изпечените кафета на Дъбов.

Понеже, докато тествам настройките си мислех, че като завтртя ще има някакъв лимит на начало и край, но се поизгубих от заводската настройка и завъртях по часовниковата стрелка няколко пъти на 360 градуса, после за да разбера къде е средата реших да завивам докато може, в един момент след 3 пъти по 360 вече стига края и не може да се завива повече, та от крайно завито положение до крайно развито са ми 6 пъти по 360 градуса (това наричам по горе пълни обороти, предполагам, че това не играе някаква роля.
Аватар
sasso
Средно изпечен
Мнения: 150
Регистриран на: 04 Дек 2018 14:38
Град: София
Приготвям кафе с: Gaggia Classic 2019+Eureka Specialita

Мнение

Kama написа: 21 Фев 2021 23:40
acronym написа: 21 Фев 2021 22:09 Какви са тези пълни обороти? :)
Аз меля между 1,8 и 2,5. Като ножовете опират малко преди 0,5.
Ако врътна към 3 тече бързо, камо ли да подмина един пълен оборот. Това със средно изпечените кафета на Дъбов.

Понеже, докато тествам настройките си мислех, че като завтртя ще има някакъв лимит на начало и край, но се поизгубих от заводската настройка и завъртях по часовниковата стрелка няколко пъти на 360 градуса, после за да разбера къде е средата реших да завивам докато може, в един момент след 3 пъти по 360 вече стига края и не може да се завива повече, та от крайно завито положение до крайно развито са ми 6 пъти по 360 градуса (това наричам по горе пълни обороти, предполагам, че това не играе някаква роля.
Все пак настойките зависят и от цедките. Аз ползвам IMS цедки и тая позиция на мелене ме устройва. Понякога според кафето отивам и до нулата.
regned
Зелено кафе
Мнения: 26
Регистриран на: 29 Сеп 2020 09:31
Град: Sofia
Приготвям кафе с: Gaggia classic
Eureka Mignon Mk2
Feld 47

Мнение

Здравейте колеги,
Обмислям покупка на EUREKA MIGNON XL 65, като се чудя на цена около 1100-1200лв дали имам някаква по-добра алтернатива като сингъл дозинг. Правим по 3-4 кафета на ден в къщи, като сегашната мелачка е миньон мк2. Една от причините за желание за смяна е буците, както и задръжката. Също ми се ще да я ползвам на принципа single dosing, предвид че с жената пием различни кафета - аз по плодовите, тя шоколадовите.
Ако я поръчвам, ще бъде от баршейкър, където е на преордър за месец април. Благодаря предварително на включилите се в дискусията!
Dimi
Средно изпечен
Мнения: 273
Регистриран на: 20 Май 2020 00:18

Мнение

Здр.

Мисля че си на много грешна пътека, ако се вземат на предвид твоите предпочитания. Мелачката нито е сингъл дозър, нито може да се справя еднакво добре с "плодови" и и шоколадови зърна. ;)
regned
Зелено кафе
Мнения: 26
Регистриран на: 29 Сеп 2020 09:31
Град: Sofia
Приготвям кафе с: Gaggia classic
Eureka Mignon Mk2
Feld 47

Мнение

Здр. Супер "отговор", ако съм на грешна пътека, поне да беше опитал да насочиш за правия път... ;)
Наясно съм, че не е сингъл дозър, по-скоро идеята е дали би била удачна да се ползва като така...
Защо да не се справя добре с плодовите и шоколадови? По-големите ножове не би ли трябвало да са предпоставка за това?
Питах, защото не съм много наясно, ако е забранено питането, нека модератор да ми изтрие "тъпото" мнение! ;)
Buna_tetu
Светло изпечен
Мнения: 87
Регистриран на: 13 Фев 2019 15:48
Град: София
Приготвям кафе с: Lelit MaraX/Aero Press/V60
Kinu M47, BJ 71mm

Мнение

regned написа: 20 Мар 2021 18:18 Здр. Супер "отговор", ако съм на грешна пътека, поне да беше опитал да насочиш за правия път... ;)
Наясно съм, че не е сингъл дозър, по-скоро идеята е дали би била удачна да се ползва като така...
Защо да не се справя добре с плодовите и шоколадови? По-големите ножове не би ли трябвало да са предпоставка за това?
Питах, защото не съм много наясно, ако е забранено питането, нека модератор да ми изтрие "тъпото" мнение! ;)
Привет, понеже и аз съм в подобна ситуация /най-сетне се реших да си взема електрическа мелачка :D /, защо не погледнеш и G-IOTA/SOLO/DF64 и евентуално за около 100 лева повече от Миньона едно Ceado e6p или е5p?Има тема и за двете мелачки във форума, за G-IOTA нещата също отиват на април-май обаче. При нея SD е готов, няма нужда от допълнителни заигравки.
За XL според малкото налични мнения в чуждите форуми, първите впечатления са добри - за SD обаче си иска модовете от предишния модел . Ако не държиш на "чист" single dosing, задръжката в on-demand режим - както си е предвидено от фабриката - с пълен хопър си била в много разумни норми.
Dimi
Средно изпечен
Мнения: 273
Регистриран на: 20 Май 2020 00:18

Мнение

Здр.

Съжалявам, ако отговорът ми не те е задоволил.. и че попадна под кавички.
Какво не му достига на твоя мигньон в момента и защо не е сингъл дозър? Бучките са съвсем друга тема (и се оправят с WDT) ;)

Плодов вкус = светли (твърди) зърна заредени с киселинност.
Шоколадови = по-тъмни зърна отделящи при мелене повече fines.

Незнам как дефинираш полодово,но ако мислиш да мелиш светли зърна, няма да имаш хубав перформънс. Тук не става въпрос само за големина на ножовите,а за геометрия.. ;)
RobertDeMiro 
Средно изпечен
Мнения: 175
Регистриран на: 30 Май 2019 21:16
Град: София
Приготвям кафе с: Ecm classika pid + Eureka Mingnon

Мнение

Аз също съм с Миньон 2 ген. и не виждам проблем при смилането на различно изпечени кафета. Единствената нещо за смяна на мелачката е шума-поради тази причина ще сменям с Атом или ХL.
Dimi
Средно изпечен
Мнения: 273
Регистриран на: 20 Май 2020 00:18

Мнение

RobertDeMiro написа: 21 Мар 2021 11:34 Аз също съм с Миньон 2 ген. и не виждам проблем при смилането на различно изпечени кафета. Единствената нещо за смяна на мелачката е шума-поради тази причина ще сменям с Атом или ХL.
Супер! И ако т.н плодови шотове са ти вкусни, значи няма проблем ;)