Хибридни кафемелачки Versalab/Titus/Honne

Обсъждане на всички видове кафемелачки

Модератори: glatzial, Gaggia

Аватар
glatzial
Кафе дегустатор
Мнения: 463
Регистриран на: 07 Мар 2019 17:52
Град: София
Приготвям кафе с: VBM Domobar Junior HX / Hedone Honne
Gaggia Classic PID / Ceado E5P
Wacaco Nanopresso / Lido 3

Мнение

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Първи впечатления:
- тежи - 20кг. Само желязо, много стабилна и компактна. Мий само куките за портафилтъра са пластмасови.
- мели изключително бързо
- смляното кафе е много пухкаво, без бучки, сравнително добре разпределено. Няма нужда от WDT и RDT, но все пак го минавам с игления дистрибутор, за съвсем равномерно разпределение
- смляното кафе изглежда хомогенно
- почти не задържа - м/у 0 и 0.2 гр
- вади страшен звук - много по-шумна е от Ceado-то, но звукът ми харесва - малко е като изтребител/ракетна печка
- с 3Д принтираното капаче, което баршейкър дават безплатно, но не е част от оригиналния комплект няма никакви пуканки. Ще ми се да в дървено или метално - ще видя за в бъдеще дали може да се ъпгрейдне
- скалата на смилане е добре настроена - реалната 0 наистина се пада около 0та на скалата. Като малък минус - скалата е просто лепенка лепната отгоре. Стрелката за текущото положение - също. Бих предпочел да са гравирани
- интересно - пише, че когато се сменя едрината на смилането машината не трябва да работи
- с наличните ми кафета ристрето рейнджа е м/у 2 и 4. Еспресото е 3-5.

И сега най-важният въпрос: Има ли разлика с 64мм Ceado?
За сега съм направил само един сляп тест с Дъбов Камбата. Температура, преинфузия, време на изтичане, грамаж и получена екстракция са аналогични (точност ~1гр. в чашата, ~2 сек, ~0.5С). Пробвах ги на температура в чашата 42С (оставих по-топлото на балкона, за да изстине по-бързо). Резултатът е много близък, ако не ги пиех успоредно надали щях да направя разлика. НО разлика има. Познах коя е новата мелачка (с облекчение :D ). Като плътност, наситеност на вкус са почти еднакви. Разликата е, че Хедонът изкарва някакви допълнителни вкусове. Не са натрапчиви, може да се пропуснат, особено в ристрето, но са там - бих казал че има поне 2-3 допълнителни нюанса спрямо Ceado-то. Вторият фактор, по който се различават са фините частици. Ceado-то прави осезаемо повече утайка. При Хедона почти липсва.

В заключение на този етап - харесва ми. Най-определено не прави 2 пъти по-добро кафе от Ceado-то (колкото е приблизително разликата в цената). Но облекчава процеса, има разлика в положителна посока и за мен е по-красива :)

Sometimes the same is different, but mostly... it's the same.
Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 2108
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Vesuvius/Honne/Ceado SD

Мнение

Имах възможността да я видя и тествам на живо и ми направи добро впечатление, масивна, компактна, прилична изработка, еспресото след нея е добро, при всички положения си струва инвестицията, за разлика от многото надценено кафе екзотично оборудване на пазара. На празен ход не се чува че работи, вече при смилане си има звука, което е нормално, като че смила доста равномерно защото зърната влизат лесно в коничните ножове. Бих я ползвал с удоволствие.
кафемашина :coffee::romance-ballandchain:
Аватар
glatzial
Кафе дегустатор
Мнения: 463
Регистриран на: 07 Мар 2019 17:52
Град: София
Приготвям кафе с: VBM Domobar Junior HX / Hedone Honne
Gaggia Classic PID / Ceado E5P
Wacaco Nanopresso / Lido 3

Мнение

@Gaggia

дойде ли? Или се отказа?

Sometimes the same is different, but mostly... it's the same.
Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 2108
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Vesuvius/Honne/Ceado SD

Мнение

Вече известно време ползвам Hedone Honne и мога да кажа че това е най-добрата мелачка за еспресо, която съм имал досега, екстракциите с бездънна ръкохватка са равномерни и лъскави, вкусовете отчетливи, сравнена с Mazzer Royal e определено една идея по-добре, а сравнена с Niche доста по-добре.
кафемашина :coffee::romance-ballandchain:
Аватар
glatzial
Кафе дегустатор
Мнения: 463
Регистриран на: 07 Мар 2019 17:52
Град: София
Приготвям кафе с: VBM Domobar Junior HX / Hedone Honne
Gaggia Classic PID / Ceado E5P
Wacaco Nanopresso / Lido 3

Мнение

Като имаш време ще е интересно едно сравнение под микроскоп. Разбъркваш ли с Казака?
Sometimes the same is different, but mostly... it's the same.
Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 2108
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Vesuvius/Honne/Ceado SD

Мнение

Каквото и да ползвам казашкия инструмент винаги е в действие, най-ползваната джаджа. Ще направя снимки с микроскоп. Без 3D фунията си е малко неудобно поставянето на зърната, аз ползвам малка чашка за Узо. Копчето за включване/активиране на мотора също не ми е много удобно, предпочитам да е високо като на Versalab-a.
кафемашина :coffee::romance-ballandchain:
Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 2108
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Vesuvius/Honne/Ceado SD

Мнение

Вече има официални надстройки в дизайна на Hedone Honne, настройка едрината на смилане с микрометричен винт и електронен модул който обръща посоката на въртене на мотора след като приключим със смилането, за намаляване на остатъчното кафе между ножовете.
Изображение


Източник Espressoman.ro
кафемашина :coffee::romance-ballandchain:
Аватар
glatzial
Кафе дегустатор
Мнения: 463
Регистриран на: 07 Мар 2019 17:52
Град: София
Приготвям кафе с: VBM Domobar Junior HX / Hedone Honne
Gaggia Classic PID / Ceado E5P
Wacaco Nanopresso / Lido 3

Мнение

@Gaggia

до колкото разбирам на нашите мелачки може да се поръча като ъпгрейд:
100 евро за електронния модул, обръщаш движението
150 евро за микрометричния винт
200 евро за двете неща
Не може сами да си направим ъпгрейда - трябва да се прати до Букурещ.

Sometimes the same is different, but mostly... it's the same.
Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 2108
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Vesuvius/Honne/Ceado SD

Мнение

Ами засега нещо не ми се занимава на мен, и в този си вид ми върши идеално работа, може би в бъдеще време.
кафемашина :coffee::romance-ballandchain:
Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 2108
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Vesuvius/Honne/Ceado SD

Мнение

Малко снимки на смляно кафе с Honne и DRM дискове. На мен ми се виждат доста равномерни парченцата кафе.

P1011222.JPG
PIC001.JPG
PIC002.JPG
PIC003.JPG
PIC004.JPG

Тук може да направите сравнение с Niche и Ceado 37S, при Ниш ясно се виждат големите разлики в частиците в смляно кафе.
viewtopic.php?f=8&t=115&start=10

Само регистрираните потребители могат да преглеждат прикачените файлове.
кафемашина :coffee::romance-ballandchain: