Ръчни кафемелачки Hario

Обсъждане на всички видове кафемелачки

Модератори: Gaggia, glatzial

regned
Нов потребител
Мнения: 8
Регистриран на: 29 Сеп 2020 09:31
Град: Sofia
Приготвям кафе с: Gaggia classic
Hario Skerton

Мнение

Моята версия е Plus, ако не се лъжа - има си някаква стабилизираща метална пластина, макар че не е като тази, която си показал. Бих я добавил и нея, но налична излиза само в сащ на стойност 10-12 долара, за щастие с опция доставка към БГ на някаква ниска цена, но е нещо което ще се случи много натам във времето.
По-скоро за мен по-належащия проблем е, че самия долен нож не е центриран добре поради накриво завита гайка (макар че от изгледаните клипове и горния нож ще трябва да се центрира). А за да опитам да го центрирам трябва да отвия гайката която закрепя burr-a към оста, а не мога да измисля начин да я отвия - просто е много навътре и отстрани е много тясно.
Ако веднъж успея, ще й подложа шайба/и за да е изпъкнала и да позволява по-лесен монтаж/демонтаж.
ulf
Светло изпечен
Мнения: 142
Регистриран на: 02 Юли 2020 17:44
Град: Горна Оряховица
Приготвям кафе с: Gaggia Classic + Mazzer Major

Мнение

Привет @regned . Има тънкостенни камъни за такива тесни отвори ;) Успех!
Memento Mori
Аватар
alex3d
Светло изпечен
Мнения: 67
Регистриран на: 28 Яну 2020 12:33
Град: Пловдив
Приготвям кафе с: Lelit MaraX/Niche Zero

Мнение

Или с островърхи клещи като в това видео...

regned
Нов потребител
Мнения: 8
Регистриран на: 29 Сеп 2020 09:31
Град: Sofia
Приготвям кафе с: Gaggia classic
Hario Skerton

Мнение

Блягодаря! Гледал съм повечето от видеата за скъртъна, но неприятното е че гайката е много навътре в дупката и клещи като тези от клипчето по никакъв начин не могат да я достигнат. Ще потърся тънкостен камък, макар че и там сигурно ще е на кантар работата. Един приятел има шмиргел, прежалил съм един камък 10ка и ще се опитам да го пилна на макс. Ако има успех ще споделя.
П.с. като купувах стоп гайки бяха 10 в пакетчето, ако някой от софия му притрябва... :)
Аватар
batkovan
Младши бариста
Мнения: 747
Регистриран на: 13 Ное 2018 22:22
Град: Варна
Приготвям кафе с: Bezzera Unica PID, kinu m47, ceado e8d

Мнение

Сега ми хрумна, но може и да не е добра идея :) . Нали оста с долния нож(burr) са захванати с тази трудно достижима гайка. Ако ги изкараш и хванеш внимателно долния нож на менгеме и по някакъв начин успееш да сложиш нещо тънко стоманено в пролуката между гайката и долния нож, като по този начин блокираш въртенето на гайката и след това развъртиш самата ос.
ulf
Светло изпечен
Мнения: 142
Регистриран на: 02 Юли 2020 17:44
Град: Горна Оряховица
Приготвям кафе с: Gaggia Classic + Mazzer Major

Мнение

Тези

също са тънки, а и лесно ще ги пилнеш на шмиргела, ако се наложи.

Memento Mori
Аватар
GeorgiD
Зелено кафе
Мнения: 33
Регистриран на: 06 Апр 2020 23:58
Град: София
Приготвям кафе с: Gaggia Classic 2019
Gaggia MDF v2

Мнение

Евентуално може да се пробва да се залепи втора гайка върху тази и така да се отвие. Нещо като епоксидна смола. Частите, които не трябва да залеват трябва да бъдат намазнени с нещо (масло например). Като цяло е доста пипкава и мръсна работа, но ако се вложи малко търпение и старание, може да се направи добре.
Поздрави!
toro
Кафе трафикант
Мнения: 590
Регистриран на: 13 Яну 2019 15:10
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia+Auber pid и Mazzer Major

Мнение

Ще се развие лесно с гаечен ключ изпилен на шмиргел за да е тънък.
regned
Нов потребител
Мнения: 8
Регистриран на: 29 Сеп 2020 09:31
Град: Sofia
Приготвям кафе с: Gaggia classic
Hario Skerton

Мнение

Здравейте, благодаря на всички за предложенията. Ще ги карам наред по сложност за мен, но първо с пиленето на камък на шмиргел, което предполагам че ще се случи днес.
Но имам друг проблем - бъркам някъде, но къде...
Бездънна ръкохватка, двойна цедка с 18 грама. Със скертона при по фино смилане, тампериране леко към умерено кафето изтича 35-40 мл за минута от 9-10 секунда, меко на вкус с приемлива горчивина. При лекостепенно увеличаване едрината чрез стоп гайка, умерено тампериране, изтича за 30 секунди 35 мл, почва да тече около 5-6 секунда, но е много кисело. Къде е проблема? Неравномерните частици на по-едрото смилане?
Моля за съвети!
regned
Нов потребител
Мнения: 8
Регистриран на: 29 Сеп 2020 09:31
Град: Sofia
Приготвям кафе с: Gaggia classic
Hario Skerton

Мнение

Здравейте, споделям развитието с подобренията - развиването на гайката стана с пиленето на гаечен ключ на шмиргел, както предложи @toro .
Смених наличните пластмасови шайби с метални. Предполагам децентрирането е поради изкривяване на пластмасовите шайби при натягането им. За момента единствено ме притеснява, че поставените метални шайби са с кръгли отвори, а не елипсовидни с гладки страници на дългата страна.
След ъпгрейда и лек центраж, ножовете на мелницата се движат в доста до ра, почти перфектна на око ос.
Тази сутрин смлях 3 дози кафе и всички бяха много хомогенни, което преди това не беше така. В таблетката се виждаха доста едри парчета.
В общи линии не разбирам защо заради 2 пластмасови шайби осакатяват магазинното състояние на мелачката. Предвид, че плюс моделите имат вече допълнителна стабилизираща метална пластина.
Общо взето за мен, мелачката Харио скертон плюс в магазинното състояние, без модификация е негодна.
Ползвах 12 мм шайби с шйрок отвор за замяна под стоп гайката на долния нож, а от горната страна на ножа пак 12 мм гайка, но с по-тесен отвор, който допълнително пилих, за да влезе по-стаблино в основата на оста нод ножа.
Прилагам снимка на пластмасовите шайби и изпиления гаечен ключ.
Ако някой му потрябва ключ, готов съм да услужа.
Още веднъж благодаря на всички за напътствията.

20201018_213034.jpg
Само регистрираните потребители могат да преглеждат прикачените файлове.