Кафемелачка Eureka Olympus 75e HS

Обсъждане на всички видове кафемелачки

Модератори: Gaggia, glatzial

observer
Светло изпечен
Мнения: 72
Регистриран на: 06 Фев 2020 20:41
Град: София
Приготвям кафе с: Gaggia Classic + Mazzer Major

Мнение

Тоя бункер с ф-я за издухване ли е? Бях го гледал на сайта им и се чудя има ли как да го приспособя за мазера. Тия тиквеници какво се ослушват, ами не направят и те...
Чакаме отзиви, изглежда ми като добра идея. Дано работи добре! :handgestures-thumbupright:
Аватар
rotvailerbg
Светло изпечен
Мнения: 75
Регистриран на: 15 Юни 2020 15:03
Град: Стара Загора
Приготвям кафе с: Lelit Elizabeth PL92T
Eureka Olympus 75e HS

Мнение

Доста време мина но ангажименти и проблеми.Смених и подравних ножовете до колкото мога, защото за пръв път правя такова нещо мисля, че добре се получи голямо разглабяне даже се скъса единият болт и него вадих към 4 часа отне процедурата.С тези ножове бучките почти изчезнаха кафето излиза много пухкаво, за разлика във вкуса имам усещането, че вкусовете са по ясни и плътни.Интересното е, че доста ми се измести еспресо настройката с тези ножове на по-висока стойност меля отколкото със старите.Бункетър е супер особено ако се мъчи човек да я направи за single dose около 0.5гр. падат след натискане естествено имаше малко тунинг с изолир защото доста от въздуха се губи по луфтове но това го избегнах.Хубавото при бункера е, че излиза почти всичкото кафе и няма да има смесване със старо кафе при следващото кафе защото в домашни условия това е много важно при заведенията този проблем го няма.https://youtu.be/dDBgGM3mFrw Направих клип с резултата кажете си мнението защото ми е сефте да правя такова нещо.
Само регистрираните потребители могат да преглеждат прикачените файлове.
Dimi
Светло изпечен
Мнения: 102
Регистриран на: 20 Май 2020 00:18

Мнение

Здр.

Само едно вмъкване! По-принцип темата alignment е важна (и то най-вече при големите ХХL шайби!!). Методът с фулмастер също съм го практикувал често, но както изглежда (добре е, че човек се учи цял живот ;) ) ефектът му е само за грубо центриране и всъщност не показва как са центровани ножовете когато мели зърна и от там колко те са хомогенно смляни! Смият Хан-Сунг-Лий от SSP го отрича! А и доколкото знам и Денис от Кафатек го оспорва! Той излиза дори и с една друга теория - всички компоненти по механиката имат "толернасна грешка" иначе няма да могат да се въртят. Когато зърната са между шайбите и се мелят, автоматично натискат долната шайба на долу и гоната на горе. По този начин се (казано просто на български) се "обира луфтът" и един вид шайбите сами се alignment-ват. Т.е тестът с фулмастер го правиш без зърна и това не отговаря на процеса на мелене. До някъде логично! Дали тази теза и вярна - всеки може за себе си да отговори.
Ако искаш малко по-прецизни резултати ти трябва 0,01 dial gauge.
Има статичен и динамичен alignment, тъй че ако си доволен с резултатите в чашата....забрави тая работа!
(и SSP си заслужава на прецизни малачки от по-висок клас, иначе е леко безмисленно)
;) enjoy!
Последно промяна от Dimi на 19 Окт 2020 15:53, променено общо 1 път.
Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 2636
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Vesuvius/Monolith

Мнение

Денис е абсолютно прав, при натоварване всички допуски се сумират, обаче от една точност нагоре е все тая, поне на практика, иначе ако те гони манията може да се стигне до 0.001мм.
главен редактор
Аватар
rotvailerbg
Светло изпечен
Мнения: 75
Регистриран на: 15 Юни 2020 15:03
Град: Стара Загора
Приготвям кафе с: Lelit Elizabeth PL92T
Eureka Olympus 75e HS

Мнение

Dimi написа:
19 Окт 2020 15:42
Здр.

Само едно вмъкване! По-принцип темата alignment е важна (и то най-вече при големите ХХL шайби!!). Методът с фулмастер също съм го практикувал често, но както изглежда (добре е, че човек се учи цял живот ;) ) ефектът му е само за грубо центриране и всъщност не показва как са центровани ножовете когато мели зърна и от там колко те са хомогенно смляни! Смият Хан-Сунг-Лий от SSP го отрича! А и доколкото знам и Денис от Кафатек го оспорва! Той излиза дори и с една друга теория - всички компоненти по механиката имат "толернасна грешка" иначе няма да могат да се въртят. Когато зърната са между шайбите и се мелят, автоматично натискат долната шайба на долу и гоната на горе. По този начин се (казано просто на български) се "обира луфтът" и един вид шайбите сами се alignment-ват. Т.е тестът с фулмастер го правиш без зърна и това не отговаря на процеса на мелене. До някъде логично! Дали тази теза и вярна - всеки може за себе си да отговори.
Ако искаш малко по-прецизни резултати ти трябва 0,01 dial gauge.
Има статичен и динамичен alignment, тъй че ако си доволен с резултатите в чашата....забрави тая работа!
(и SSP си заслужава на прецизни малачки от по-висок клас, иначе е леко безмисленно)
;) enjoy!

Благодаря за информацията! При мен след това подравняване бучките след смилане изчезнаха и има ли човек възможност му препоръчвам да си вземе SSP разлика има.