Gaggia Classic 2018/2019 RI9480/11

Форум за обсъждане на кафемашини

Модератори: Gaggia, glatzial

GeorgiD
Нов потребител
Мнения: 13
Регистриран на: 06 Апр 2020 23:58
Град: София
Приготвям кафе с: Туристическо алуминиево канче

Мнение

@REPLAY

, благодаря за подсказката да махна кошницата! Естествено, че подлива под нея. Измерих налягането успешно и се върти между 13- 13.5 атм.
Все още се чудя за месингово OPV. Безспорно е по-удобно за настройване от рязането на пружината на пластмасовия. Само цената не ми харесва :D В крайна сметка ще решавам в движение. Допълнително, сега се боря и с една кафемелачка MDF, която взех на старо. Дано ми свърши работа за машината.
Поздрави!

Аватар
REPLAY
Светло изпечен
Мнения: 102
Регистриран на: 29 Мар 2020 23:13
Град: София
Приготвям кафе с: GAGGIA CLASSIC

Мнение

Безспорно ще свърши. Ако е на старо и със захабени ножове, след смяна ще има огромна разлика. Месингово OPV е най-добре. Аз още незнам как да се отблагодаря на колегата Gaggia че ми подари входящ щуцер за бойлера, който е за тефлоново съединение и се получи супер с един клапан за помпа за 20 лева от един сайт. Клапана е същия по конструкция като на стария класик, само където захвата му е за помпата а не както е на стария класик - за главата. Този на стария класик можеби поради това, че е само за тези модели на Гаджия е безумно скъп, от порядъка на 40 евра. Този е същия, но си трябва такъв щуцер, който си е предимно за Гаджия. Ако си намериш от някоя донорска машина... иначе този от Комбина би свършил работа, само незнам скобата от оранжевия маркуч как се откопчава и после дали може да се закопчае наново или ще трябва нова скоба да се кербова. Ако е като на пералните, там са на едни зъбчета и с клещи става да се разкачи и пак да се щракне. Утре ще видя как е, че съм сложил оранжевия маркуч в един куфар в мазето. Иначе има и друг вариант. По форумите гледах с клапан който се монтира на мястото на изхода на пластмасовия. Той май е по-евтин.

http://www.combinabar.bg/bg-bg/category ... 687598792/

Ето това май е въпросния клапан, само незнам дали като развиеш това месинговото щуцерче от пластмасовият клапан, резбата ще е същата (1/4) или ще е 1/8 можеш да го развиеш и да замериш, като в нета напишеш колко милиметра е 1/4 и сравниш. Има таблици с цоловите размери, кое на колко е равно. Ето тук млжеш да видиш такова изпълнение:

https://yirga.pl/adjustable-opv-gaggia-classic

@GeorgiD

Сега се загледах в статията и там до колко съм в час с енглиша го дават 1/8. Трябва клапан 1/8.
Въпреки всичко мисля, че с преход ще стане. Примерно този:
http://www.combinabar.bg/bg-bg/category ... 687597095/
Клапана е на 1/4 и с прехода минава на 1/8 към пластмасовото OPV. Има начини... това са ибщо взето вариантите. Бих се спрял на последния. Вярно, че клапана е 40 лева, но в комбина някои неща са по-скъпи. Моят клапан където го има в комбина за 38 лева, го намерих за 20. Някои неща пък са по-евтини от други търговци. Търсене му е мамата. Ще погледна за този клапан да го намерим по-евтино, ако си решил да го правиш.


Едно питане към колегите, ако го забележат. Иска ми се да сложа силиконово уплътнение на класика. В Комбина нямат за класик. Имат едно за Faema, което е 73 х 57 х 8.5 а оригиналното на Гаджия е 72 х 56 х 8.5 Ще стане ли или ако не, от къде мога да закупя за класик силиконово. Не, че сега ще го сменям, защото е още ново това на групата, но предполагам след 6-7 месеца ще е хубаво да го сменя. Има ли смисъл от силиконовото или да си карам със стандартните?
:teasing-neener:
Norad
Нов потребител
Мнения: 11
Регистриран на: 10 Мар 2020 23:44
Град: София

Мнение

Има ли логика с времето, завиването на портафилтъра да става по-трудно? Моята от чисто нова много трудно и малко се завиваше портафилтъра. Така до момента в който започна да се отвива при налягане. Чистих редовно групата с четка и сляпа цедка, От сервиза на Енко Вендинг ми казаха - “ръкохватката трябва да се стяга зверски, иначе влиза кафе под уплътнението”. След като ми казаха, че това не се покривало от гаранцията, ще ми струва 50++лв и да чакам 1 месец събрах смелост.
Развих цедката на душа и самия душ. Измих ги и ги почистих. Уплътнението изглеждаше равномерно и на място. Не успях лесно да го извадя, и за да не го нараня, защото нямам резервно го оставих. Върнах компонентите на душа, и о изненада - ръкохватката взе да затяга перфектно! И така до след 20тина кафета с които затягането пак започна да става трудно...повторих упражнението и подобрение отново е факт...
На какво се дължи това според вас?
Аватар
REPLAY
Светло изпечен
Мнения: 102
Регистриран на: 29 Мар 2020 23:13
Град: София
Приготвям кафе с: GAGGIA CLASSIC

Мнение

Колко пък зверски да се стяга. Аз си я стягам съвсем нормално и нямам ядове. Да си призная, съм си сменил разпръсквача на душа с месингов, но и със стария алуминиев, не съм имал проблем. Това упражнение със свалянето на душа и разпръсквача, гледам да го правя веднъж месечно макар, че машинката ми е още доста нова. 50 лева, да ти сменят уплътнението и да ти изчистят групата са си бая. Това и ти можеш да си го направиш. Този проблем го имах на еволюшъна, когато му мерих налягането на групата, без да се усетя да освободя налягането на ръкохватката от крана за пара, развих ръкохватката, която си беше под 9 бара налягане и явно уплътнението приплъзна и влезна кафе под него и започна доста трудно да се затяга ръкохватката. Свалих го, но колкото и да внимавах, го нараних отстрани, понеже го подхванах с върха на едно ножче. Има една кука за вадене, но и тя го наранява. Ново е няма и два лева в Комбина бар. Имат някакво с канали към 4 лева уж иригинално, ама и това от лев и нещо си върши чудна работа. Оригиналното на класика няма канали. Това което го дават те е явно за голямите машини. Задължително трябва да е 8.5 мм високо. Някой слагат незнайно от къде 9 мм и ебават ма...та на байонета. Предполагам някак си е влезнало кафе под твоето и го е понадигнало леко от някоя страна. На око няма как да го хванеш. Мен ми се искаше да си намеря от някъде силиконово уплътнение, ама за сега ще карам с оригиналното докато не спече и после ще му мисля. Още се чудя само, защо като свалиш душовата цедка и разпръскващият диск и ги измиеш, затягането на ръкохватката се оправя. За мен проблема би трябвало да е от уплътнението. Ако има нещо да надига, ще е от уплътнението а не от душа.
:teasing-neener:
Nachev
Нов потребител
Мнения: 8
Регистриран на: 01 Май 2020 09:03
Град: София
Приготвям кафе с: Saeco Intuita в миналото :) Gaggia Classic 2019 + Eureka Mignon

Мнение

https://youtu.be/GH9u857f3ls
https://youtu.be/JlRm3UScUto

Това е заводското налягане на моята машина. Днес мисля да отида до Комбинабар, за да видя дали има клапан с регулиране.

Norad
Нов потребител
Мнения: 11
Регистриран на: 10 Мар 2020 23:44
Град: София

Мнение

В крайна сметка смених уплътнението на групата със силиконово за Faema от Комбинабара и нещата се оправиха. Използвах възможността да сменя и алуминиевия душов разпръсквач с месингов. Разликата в качеството спрямо алуминиевият е осезаема. Остана да се замени Opv, и настрои налягането, като финална стъпка, но за това ще ми трябва или още познания, или помощ :)
Иван Вълков
Средно изпечен
Мнения: 280
Регистриран на: 08 Яну 2019 13:46
Град: Димитровград
Приготвям кафе с: BABY GAGGIA MILLENIUM with PID XTM7100,
Gaggia MDF v.2 - stepless mod

Мнение

Значи да разбираме че за байонета на Gaggia без проблем пасва силиконово уплътнение от Faema?
Аватар
sasso
Светло изпечен
Мнения: 91
Регистриран на: 04 Дек 2018 14:38
Град: София
Приготвям кафе с: Gaggia Classic 2019+Eureka Specialita

Мнение

Norad написа:
16 Май 2020 14:18
Използвах възможността да сменя и алуминиевия душов разпръсквач с месингов. Разликата в качеството спрямо алуминиевият е осезаема.

Интересесно ми е с месинговата душова плоча вкуса на кафето в каква посока се промени? Колко време е необходимо на машината да загрее с месинговата плоча?

Norad
Нов потребител
Мнения: 11
Регистриран на: 10 Мар 2020 23:44
Град: София

Мнение

sasso написа:
21 Май 2020 15:46
Norad написа:
16 Май 2020 14:18
Използвах възможността да сменя и алуминиевия душов разпръсквач с месингов. Разликата в качеството спрямо алуминиевият е осезаема.
Интересесно ми е с месинговата душова плоча вкуса на кафето в каква посока се промени? Колко време е необходимо на машината да загрее с месинговата плоча?

Не съм забелязал осезаема разлика във вкуса. Каймакът обаче е по-гъст и плътен. Загряването не ми е направило впечатление да е осезаемо по-бавно. Когато не бързам, я оставям добре да загрее, включително и ръкохватката.

Уплътнението за Фаема по спецификация е 1мм по-широко, а когато го слагах даже имаше лека хлабавина. Ръкохватката пасна перфектно и не съм имал никакви ядове за разлика от новото оригинално...