Lelit PL82T и регулиране на мелачката

Форум за обсъждане на кафемашини

Модератори: glatzial, Gaggia

Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 1906
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: 19bar

Re: Lelit PL82T и регулиране на мелачката

Мнение от Gaggia »

Дисплея е да си настроиш желаната температура, този модел няма живи данни. Ето тук се вижда колко е термостабилна бойлер/група 58мм на Lelit. Ако имаш възможност е върни, няма смисъл от тези мъки.
кафемашина :romance-ballandchain:
bstT
Зелено кафе
Мнения: 16
Регистриран на: 04 Фев 2020 17:08
Град: София

Re: Lelit PL82T и регулиране на мелачката

Мнение от bstT »

Пускам едно клипче по повод каймакаи неговата липса за да потвърдя отново значението на кафето. Разбира се никой няма да изненадам с това, но аз не можех да повярвам, че разликата може да бъде толкова фрапираща. Дори не съм подбирал този пример като добър резултат, просто един от бързите опити, които направих с малко кафе, което ми дадоха за проба.
Въпросното кафе дори не е скъпо (от италианската седмица на Лидл) но аз бях погледнал на него пренебрежително заради ниската цена а щеше да е перфектно за пробите, вместо боклуците, които използвам в момента. Явно техниката ми до момента не е била причина за кофти резултатите тъй като с кафето от Лидл дори със затворени очи се постигат по-добри резултати от всичко, което правих до момента.
За информация прегорелия отпадък Tchibo Sicilia, който основно използвах беше пакетиран само преди 3 месеца и не би трябвало да се води изветрял.

По повод клипчето някой има ли идея какво е това пищене, което се появява в края на преинфузията и после отново но по-слабо след качването на налягането. В началото мисля, че го нямаше.
toro
Кафе трафикант
Мнения: 421
Регистриран на: 13 Яну 2019 15:10
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia и Lido 2

Re: Lelit PL82T и регулиране на мелачката

Мнение от toro »

Това, че едно кафе прави много каймак не го прави автоматично много хубаво. Тези с най-много каймак обикновено да си чисти робусти от по 10-15лв/кг
Иван Вълков
Средно изпечен
Мнения: 251
Регистриран на: 08 Яну 2019 13:46
Град: Димитровград
Приготвям кафе с: Gaggia Old Baby with PID, Gaggia MDF v.2 - stepless mod

Re: Lelit PL82T и регулиране на мелачката

Мнение от Иван Вълков »

Чибото не е това което беше когато го пуснаха в началото аз затова и ти предложих да смениш кафето с някое прясно от пекарна. За писукането според мен е от ОПв клапана, напоследък и при мен от време на време просвирва.
batkovan
Младши бариста
Мнения: 589
Регистриран на: 13 Ное 2018 22:22
Град: Варна
Приготвям кафе с: Bezzera Unica PID, kinu m47

Re: Lelit PL82T и регулиране на мелачката

Мнение от batkovan »

bstT написа:
11 Мар 2020 01:48
По повод клипчето някой има ли идея какво е това пищене, което се появява в края на преинфузията и после отново но по-слабо след качването на налягането. В началото мисля, че го нямаше.

И аз съм като @Иван Вълков за OPVто, почти 100% съм сигурен, защото моята, макар и друга марка, и тя беше така >>



За този тип ОПВта като моето съм сигурен че свирят >>

Изображение
Изображение


Аз и сложих допълнително по-стабилно, че е дразнещ този шум.

Изображение

Nor
Светло изпечен
Мнения: 67
Регистриран на: 12 Мар 2019 23:27
Приготвям кафе с: Rocket Mozzafiato Type V и Rocket Fausto/Niche Zero

Re: Lelit PL82T и регулиране на мелачката

Мнение от Nor »

А опасно ли е това свирене, че и при мен започна да се чува?
Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 1906
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: 19bar

Re: Lelit PL82T и регулиране на мелачката

Мнение от Gaggia »

Не е опасно, някои клапани при определено налягане свирят, други не, получава се вид резонанс. Имал съм два Лелита, на които намалих налягането до нужното според мен и мълчат и двата. OPV в Лелит е доста малко, малките са по-предразположени към звуци.
кафемашина :romance-ballandchain:
Иван Вълков
Средно изпечен
Мнения: 251
Регистриран на: 08 Яну 2019 13:46
Град: Димитровград
Приготвям кафе с: Gaggia Old Baby with PID, Gaggia MDF v.2 - stepless mod

Re: Lelit PL82T и регулиране на мелачката

Мнение от Иван Вълков »

bstT написа:
11 Мар 2020 01:48
Пускам едно клипче по повод каймакаи неговата липса за да потвърдя отново значението на кафето. Разбира се никой няма да изненадам с това, но аз не можех да повярвам, че разликата може да бъде толкова фрапираща. Дори не съм подбирал този пример като добър резултат, просто един от бързите опити, които направих с малко кафе, което ми дадоха за проба.
Въпросното кафе дори не е скъпо (от италианската седмица на Лидл) но аз бях погледнал на него пренебрежително заради ниската цена а щеше да е перфектно за пробите, вместо боклуците, които използвам в момента. Явно техниката ми до момента не е била причина за кофти резултатите тъй като с кафето от Лидл дори със затворени очи се постигат по-добри резултати от всичко, което правих до момента.
За информация прегорелия отпадък Tchibo Sicilia, който основно използвах беше пакетиран само преди 3 месеца и не би трябвало да се води изветрял.

По повод клипчето някой има ли идея какво е това пищене, което се появява в края на преинфузията и после отново но по-слабо след качването на налягането. В началото мисля, че го нямаше.

Колега в крайна сметка "разбрахте" ли се с машината? Остава ли при теб?