Съвет за избор на кафемашина и още нещо

Форум за обсъждане на кафемашини

Модератори: glatzial, Gaggia

astrabg
Нов потребител
Мнения: 8
Регистриран на: 09 Фев 2020 11:00
Град: sofia
Приготвям кафе с: LELIT Anna PID
EUREKA MINGNON SPECIALIZED 17NX - CHROME

Мнение

Здравейте,

Също като вас съм ценител на хубавото кафе, но старата ми Gaggia издаде багажа и трябва да я сменя с нещо ново хубаво и изгодно.
Спрял съм се на две машини: Anna PE41TEM и Mara PL62 на Lelit.
Разликата в цената е почти три пъти. Въпроса ми е малко провокативен: дали Mara PL62 е три пъти по добра от PE41TEM? И с какво?
По принцип мога да си позволя и по скъпата машина, но съм от хората които си правят сметката, така че преди да взема решение ще съм ви много благодарен за съвети и коментари по така поставения въпрос
Аватар
glatzial
Кафе дегустатор
Мнения: 521
Регистриран на: 07 Мар 2019 17:52
Град: София
Приготвям кафе с: VBM Domobar Junior HX / Hedone Honne
Gaggia Classic PID / Ceado E5P
Wacaco Nanopresso / Lido 3

Мнение

Здрасти! Освен очевидната разлика в дизайна:
Мара е с НХ - тоест Heathexchanger - грубо казано имаш много голям бойлер за пара, през който минава малка тръба с водата за еспресо, която се нагрява от парата. Класическо решение още от патента на Фаема, което позволява едновременно приготвяне на еспресо и
на мляко. Ако ще правиш много млечни, или няколко еспресота едно след друго е по-доброто решение (най-добре двубойлерна, но там цената се качва още). Има и минус - водата за еспресо често прегрява при продължително неползване - обикновено трябва да се направи охлаждащ флъш, преди самата напитка. Аз съм с подобна машина - свиква се. Анна е способна машина, но ползва един бойлер и за еспресо и за пара - няма как да стане едновременно, трябва да се чака да загрее от 90С на 130С. Бойлерът 250мл е сравнително малък и може да поеме до 2-3 последователни кафета (зависи от дължината). Иначе температурата почва да пада.
Съответно Анна ще загрява по-бързо и ще е готова за ползване по-скоро от Мара (примерно 15-20мин с/у 35-40)
Мара е с Е61 група - голям, тежък къс месинг (ако не се лъжа), който веднъж като загрее поддържа добра температурна стабилност. Анна пък има ПИД и би трябвало също да се справя. Трипътният винтил на Е61 се запушва много трудно, но при нормална хигиена това не е чак такъв фактор.
Мара е с 58мм глава, Анна с 57. 58мм е за предпочитане, защото е стандарт и има адски много аксесоари от всякакви производители. Вече има и бая неща за 57мм, така че и това може да не ти е фактор.
Мара харчи повече ток и е по-голяма.
И с двете ще правиш страхотно кафе. Ако идваш от Гаджия Класик, Анната е по-близо. Мара е по-пинизчийска машина, която ще си иска свикване, трябва да ѝ сложиш термометър в главата, но ще се чувстваш като истински бариста.
Sometimes the same is different, but mostly... it's the same.
astrabg
Нов потребител
Мнения: 8
Регистриран на: 09 Фев 2020 11:00
Град: sofia
Приготвям кафе с: LELIT Anna PID
EUREKA MINGNON SPECIALIZED 17NX - CHROME

Мнение

Благодаря на @glatzial за изчерпателния отговор.
Между другото какво е предимството на машина с Е61 - предварителната преварка?
Това значи ли че при Анна няма предварителна преварка?
Има ли възможност за регулиране на налягането и при двете?
Мисля че след изясняване на горното, до голяма степен ще мога да взема решение.
Ще правя максимум две кафета последователно, също диаметъра на главата не мисля че е фактор при мен.
Аватар
glatzial
Кафе дегустатор
Мнения: 521
Регистриран на: 07 Мар 2019 17:52
Град: София
Приготвям кафе с: VBM Domobar Junior HX / Hedone Honne
Gaggia Classic PID / Ceado E5P
Wacaco Nanopresso / Lido 3

Мнение

@astrabg

мението ми е на база подобен тип машини, не мога да говоря за конкретните модели. Също е малко или много обща култура - ако греша нещо моля някой да ме поправи :)
Е61 имат два вида преинфузия (поне това разбирам под предварителна преварка - ако имаш нещо друго предвид моля поясни ;) )
1. Вариант на преинфузия с вибрационна помпа (Мара-та е с такава) - вибрационната помпа не прави истинска преинфузия. В Е61 групата има малко отделение, което се пълни с вода и действа малко като преливник. Което значи, че помпата тръгва с 7-9 бара, но до кафето стигат 4. Така се прави преинфузия на 4 бара за около 5-6 секунди и после качва на 8-9. Има още един пиниз, който горе-долу действа на НХ машини - с опиране на лосчето в бутона на помпата, без да се пуска помпата. Така може да се получи лимитирано намокряне на таблетката с вода на около 1 бар (един вид се създава налягане от парата, която изблъсква водата). Тази "псевдо" преинфузия не е много ефикасна и рискуваш да изгориш кафето, но за някои по-светли кафета върши работа. Аз лично преди я ползвах, вече не.
2. Вариант с преинфузия с ротационна помпа и машина вързана към водопровод - ротационната помпа позволява да се създаде налягане от самия водопровод - можеш да си правиш колкото искаш дълга преинфузия на 1 бар. С ротационна помпа са обикновено по-скъпи и двубойлерни машини. Може да се ъпгрейдне и Мара-та, но няма да е съвсем евтино и тривиално. Отделно има варианти при ротационната помпа за смяна на налягането по време на самата екстракция - ако ги искаш вградени - пак отиваме на по-висок клас машина. Има и вариант (Lelit Bianca) с контролиране на дебита на водата.

Аната би трябвало директно да удря с максималното налягане.

Също съм забравил да напиша, че би трябвало Мара-та да е с по-висок клас компоненти вътре в корпуса, но се съмнявам за домашно позлване, която и да е от двете да ти направи проблем.

Налягането може да се регулира чрез OPV клапан - би трябвало и на двете да може, на Мара-та със сигурност. Но това е да го докараш до 8-9 бара (ако е фабрично на повече) - не може лесно да го пипаш по време на самата екстракция.

Sometimes the same is different, but mostly... it's the same.
Аватар
batkovan
Младши бариста
Мнения: 716
Регистриран на: 13 Ное 2018 22:22
Град: Варна
Приготвям кафе с: Bezzera Unica PID, kinu m47, ceado e8d

Мнение

astrabg написа:
10 Фев 2020 15:00
Благодаря на @glatzial за изчерпателния отговор.
Между другото какво е предимството на машина с Е61 - предварителната преварка?
Това значи ли че при Анна няма предварителна преварка?
Има ли възможност за регулиране на налягането и при двете?
Мисля че след изясняване на горното, до голяма степен ще мога да взема решение.
Ще правя максимум две кафета последователно, също диаметъра на главата не мисля че е фактор при мен.

Предмството на е61 е много добрата температурна стабилност по време на шота и доказал се във времето дизайн. Самата група е от месинг и тежи около 4 кг.
За преинфузия трябва да може да се контролира налягането на водата, е61 няма такава функция по подразбиране, тоест не може да очакваме, само защото имаме е61, да можем да контролираме налягането на водата. Някаква форма на накисване да, чрез пускане, спиране в междинно положение и изчакване, но това може и с машина без е61 да се постигне. На гаджиа класик примерно(а и всички машини с единичен бойлер) при пускане на шота може едновременно да се отвори в някакво положение крана за пара, за да се постигне накисване или преинфузия на някакво по-малко налягане.(@glatzial в горният пост още по детайлно го е обяснил, така че тук няма какво да добавя :) )
Има възможност за регулиране на налягането и на двете, НО трябва да се отвори машината, което би довело до нарушаване на гаранцията - ако може мястото където купувате да ги помолите те да го настроят на 9 бара е най-добре >>

Аватар
glatzial
Кафе дегустатор
Мнения: 521
Регистриран на: 07 Мар 2019 17:52
Град: София
Приготвям кафе с: VBM Domobar Junior HX / Hedone Honne
Gaggia Classic PID / Ceado E5P
Wacaco Nanopresso / Lido 3

Мнение

Само да добавя, че преинфузията на 4 бара върши работа в почти всички случаи да не се прецака таблетката и да се получи равномерно намокряне :) Все пак това си е разлика м/у Е61 НХ и нормална тип Ана. А спирането и пускането на помпата не е добре като вариант през лоста - при всяко спиране се задейства трипътния винтил и таблетката се отлепя от леглото. Ако спираш през тока (дърпаш шалтера ще стане, но това вече е извратено)

Много добра преинфузия става и ако ти свърши водата докато правиш кафето :D Тогава трипътния винтил не се задейства и като долееш директно си потича - пак в сферата на шегата :)
Sometimes the same is different, but mostly... it's the same.
Аватар
batkovan
Младши бариста
Мнения: 716
Регистриран на: 13 Ное 2018 22:22
Град: Варна
Приготвям кафе с: Bezzera Unica PID, kinu m47, ceado e8d

Мнение

glatzial написа:
10 Фев 2020 16:49
А спирането и пускането на помпата не е добре като вариант през лоста - при всяко спиране се задейства трипътния винтил и таблетката се отлепя от леглото.

При е61 на междинно положение(лостчето е по средата между карйно долу и горе) помпата спира и не се задейства трипътния, а пътят на водата е отворен към кафето - поне аз по такъв начин правя нещо като по-дълго от обичайното накисване. Процедурата може и да се повтаря, тоест пускаме си шот и при качване на 4 бара връщаме в междинното положение, изчакваме примерно няколко секунди и пак вдигаме лостчето(помпата пак тръгва), стига 4 бара и пак в междинно.. и така колкото цикъла си искаме. Едва ли някой ще тръгне да си пуска така шотовете, но при много по-фино мелене(когато въобще не тръгва да тече кафето), няколко такива цикъла на накисване помагат, а може и просто да се направи за експеримента. Екстракциите така са повече от минута.

astrabg
Нов потребител
Мнения: 8
Регистриран на: 09 Фев 2020 11:00
Град: sofia
Приготвям кафе с: LELIT Anna PID
EUREKA MINGNON SPECIALIZED 17NX - CHROME

Мнение

glatzial написа:
10 Фев 2020 16:04

Аната би трябвало директно да удря с максималното налягане.

При Анна има ли въобще някаква преинфузия?
Или изкуствено трябва да се предизвиква, като изключване на помпата за момент, преди да пусне струйката?

astrabg
Нов потребител
Мнения: 8
Регистриран на: 09 Фев 2020 11:00
Град: sofia
Приготвям кафе с: LELIT Anna PID
EUREKA MINGNON SPECIALIZED 17NX - CHROME

Мнение

15814901595707526728499890356827 (2).jpg
Само регистрираните потребители могат да преглеждат прикачените файлове.
Wlado
Светло изпечен
Мнения: 80
Регистриран на: 09 Авг 2019 19:13
Приготвям кафе с: Gaggia naviglio

Мнение

Lelit PL041TEM прави превъзходно кафе. Не виждам с нещо да чак толкова голяма разликата освен единия милиметър в кошничките, с една дума не може да пробваш разни гъзарийки като reneka microsieve, ims the single и т.н. Аз съм със същата вече няколко месеца и нямам никакви проблеми - само не ми харесва бездънния портфафилтър - малко е неточен диамтъра май и иска по-яко затягане.