Lelit Anita PLO42EM

Форум за обсъждане на кафемашини

Модератори: Gaggia, glatzial

Аватар
Tsanislav
Светло изпечен
Мнения: 140
Регистриран на: 03 Авг 2019 10:53
Град: Varna
Приготвям кафе с: Gaggia Classic - Gaggia Factory G106 - Comandante C40

Мнение

Добре дошъл!
Раздела който виждаш в момента е за пекари и търговци, след още няколко мнения ще видиш базара.

Аз лично не съм виждал проекти за поставяне на PID при Lelit( едва ли е невъзможно) Пид-а няма да ти помогне с млякото, той е по-скоро за по прецизна температура при кафето. За млякото трябва да внимаваш с температурата на самото мляко, защото иначе ще го "прегориш"
А за аксесоарите, виж в https://barshaker.ro/ имат -10% за членове на форума, малко е на Румънски целият сайт, ама не е трудно ориентирането.

Единак написа:
02 Яну 2021 19:25
Здравейте, колеги и честита нова 2021 година! :)
Да сте много здрави и успешни и нека кафето ви носи още по-голяма наслада!! Благодаря за приема в този форум, който може да не е това, което очаквах (заради странното хрумване на създателите да обособят раздела "Купи, Продай, Размени" като платен?!), но от който определено можеш да научиш нещо ново! :idea::coffee:

С две думи от тази Коледа насам имаме семейна кафемашина Lelit Anitttta PL042em във версията й с манометър и вградена кафемелачка. Ако знаех, че съществува и версия с PID контролер може би щях да поръчам на Дядо Коледа от нея, но ето, че тази е без ПИД и с 300 лв. надолу от цената. :D:D Поръчах я от "Професионално оборудване", един варненски магазин за прилични пари, т.к. до Коледа оставаше седмица и не можех да разчитам да поръчвам от чужбина на по-изгодна цена.

Тъй като съм начинаещ кафеджия ще ви помоля за помощ.
Първо лесно ли е да се добави ПИК контролер към термостата? Не ми е толкова за екранчето с цифрички и лампички, а понеже аз и новото ми гадже сме почитатели на кафе шейковете с мляко, а там е важно да следя температурите, осолбено при Макиатото. :) Бихте ли ме упътили какво трябва да си закупя за този модел и къде да дам машината за надграждане?

Друг въпрос е проблема с поддръжката и се обръщам към автора на темата и другите притежатели на същия модел. От къде си закупихте цедките за промивка (сляпа, глуха и т.н.), четките, печата и стойката за печата (наречено тампер на индукитайски и веднага взаимствано в горкия ни език) и останалите консумативи? Има ли по-изгодно място за поръчка на консумативи, понеже един печат струва 70 лв., толкова е и стойката му? Какъв разтвор използвате за почистването на филтърните групи и какъв за кафемелачката и на колко време? Много ви благодаря за помощта!
Вероятно ще има доуточняващи и нови въпроси, но засега това е!

Скоро ще прикача снимки с новата ни придобивка. :handgestures-thumbupright:
www.tsanislavhristov.com
Единак
Нов потребител
Мнения: 3
Регистриран на: 02 Яну 2021 17:53
Град: София
Приготвям кафе с: Горди собственици на Lelit Anittta PL042em

Мнение

Tsanislav написа:
02 Яну 2021 20:26
Добре дошъл!

Много ти благодаря за топлото посрещане, Цаниславе, бъди много здрав през настоящата година! Позволи ми обаче да те поправя.
PID контролера служи не толкова за определяне на t* на еспрессото, а най-вече за кафе шейковете.. При приготвяне на Латте Макиатто, което е трислойно, най-ниския слой е млякото, приготвено на t* до 65*. Следва средния слой, който е на силното, добре сгорещено еспрессо, приготвено на 93*-94*, което е над млякото заради по-високата си температура (и по-малка плътност, разбира се) и накрая, 3-тия слой е пяната. Когато нагрявам/разбивам млякото през парната дюза, температурата на машината е над 130* за да излезе пара от котлето. После обаче трябва да изчакам температурата в котлето да падне на 93*, за да приготвя еспрессото. И т.н., Тоест термостата служи много повече за прецизното приготвяне на кафе шейковете, а не на еспрессото, за чиято температура може да се информираш по изгасването на индикаторната лампичка на термостата, определяща, че 93t* е достигната. :):)
Благодаря ти за отговора, очаквам отново да ми помагаш

Така че моля, ако някой е правил такова надгражване с ПИД да сподели...

Приятели, за какво служи цедката (филтъра) под налягане, който се поставя в ръкохватката? От пълния комплект цедки за ръкохватка, които са 6, четири са за дози на кафето, една е "сляпата" цедка за почистване, а последната се нарича "цедка под налягане". Тя за какво служи?
Благодаря ви! :coffee:

Последно промяна от Единак на 03 Яну 2021 01:10, променено общо 1 път.
Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 2922
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Vesuvius/Monolith

Мнение

Добре дошъл, за млечните напитки, колкото и слойни да са те PID не е ключов, тоест може и без него , температурата на млякото си я следиш сам в каничката за мляко с помощта на външен термометър или с ръка поставена на дъното и. PID е важен да стабилизира, доколкото е възможно, температурата на водата по време на екстракцията или приготвянето на самото еспресо.
главен редактор
Единак
Нов потребител
Мнения: 3
Регистриран на: 02 Яну 2021 17:53
Град: София
Приготвям кафе с: Горди собственици на Lelit Anittta PL042em

Мнение

Благодаря, Гаджа! :)

За да допринеса и аз нещо за форума ви изпращам кратко клипче (ок. минута), в което една мацка обяснява разликите м/у стандартните цедки за дози в ръкохватката и цедката "под налягане", за която попитах какво значи снощи. :)

https://www.youtube.com/watch?v=vB2bOZ1V99M

Кой може да ми помогне с този ПИД контролер?
ulf
Средно изпечен
Мнения: 297
Регистриран на: 02 Юли 2020 17:44
Град: Велико Търново

Мнение

Тази "цедка под налягане" си е крема диск. Мързеливо кафе ;)
Memento Mori
Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 2922
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Vesuvius/Monolith

Мнение

Ето едно клипче посветено на температурната стабилност на моделите с този бойлер(250мл) и външен соленоид, оказва се че на ПИД-а трябва да се зададе поне 97 градуса, за да имаме долу на главата 92 градуса или разликата от настроената стойност и реалната е около 4-5 градуса, това е заради изнесената водна линия на соленоида. Добрата новина е , че машинката не е толкова нестабилна.

главен редактор
acronym
Светло изпечен
Мнения: 56
Регистриран на: 05 Ное 2020 08:25
Град: Бургас
Приготвям кафе с: Lelit Anna PL41TEM
Eureka Mingnon Specialita

Мнение

Тоя контролер има няколко настройки, включително компонентите на PID регулирането.
Дали с подходяща настройка може да се минимизира тази разлика :eusa-think:

• P (up value): When this value increases, the heating element heats more frequently in the ascent phase, therefore it generates more inertia which means more degrees than the value set by the user. On the contrary, if you decrease this value, the heating element heats less frequently in the ascent phase, therefore it generates less inertia which means less degrees than the value set by the user.
Set value by Lelit – 1
• I (maintenance value): It increases the cycles of activation of the heating element when it’s in stand-by mode.
Set value by Lelit – 0.00
• D (down value): By increasing this value, the PID Controller activates the heating element more frequently when the boiler is in the descent phase. If you increase the value, the heating element impulses more, therefore it decreases a little bit less.
Set value by Lelit – 4
• B: (- value): Compared to the set value within which the PID CONTROLLER works (expressed in °C/°F)
Allowed values – 2 – 20 °C (35 – 68 °F)
Set value by Lelit – around 8 °C
• F04 (correction value): Indicates the correction factor in negative of the temperature.
Allowed values – 0 – 30 °C (32 – 86 °F)
Set value by Lelit – 8
• F.05 (max temp value): Indicates the temperature value,which if reached, will flash on the display, to advise that the coffee temperature is too high.
Allowed values – 100 – 140 °C (212 – 284 °F)
Set value by Lelit – 108 °C
Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 2922
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Vesuvius/Monolith

Мнение

Да, може да се направи точно, но ти трябва ей онази ръкохватка от клипа за да го калибрираш офсета. По скоро е важно че не мени температурата, другото по вкуса се ориентираш.
главен редактор
acronym
Светло изпечен
Мнения: 56
Регистриран на: 05 Ное 2020 08:25
Град: Бургас
Приготвям кафе с: Lelit Anna PL41TEM
Eureka Mingnon Specialita

Мнение

Прави си, не се сетих, че трудно ще вкарам кабела на датчика вътре. :mrgreen: