Арабика или Робуста

Място където може да обсъждате различните видове кафе, сортове, начин на изпичане и всичко свързано с това

Модератори: Gaggia, glatzial

Аватар
rockets
Nordic roast
Мнения: 112
Регистриран на: 06 Фев 2019 23:41
Приготвям кафе с: Guatemala SB 73mm RS SSP / Cafelat Robot

Мнение

На снимките ясно се вижда че е арабика ,а и мириса на робуста за мен е отличителен,дори и няколкото процента да е, мирише на "евтино".
If your coffee tastes like coffee, then it's baked!
r12324
Зелено кафе
Мнения: 36
Регистриран на: 17 Ное 2019 13:13
Град: Sofia
Приготвям кафе с: Lelit VICTORIA PL 91T
Lelit William PL2

Мнение

@rockets

По кои точно морфологични белези разбра че е Арабика?

laik
Пекарна
Мнения: 41
Регистриран на: 18 Окт 2019 08:59
Град: Малък
Приготвям кафе с: настроение

Мнение

rockets написа:
10 Фев 2020 19:39
На снимките ясно се вижда че е арабика ,а и мириса на робуста за мен е отличителен,дори и няколкото процента да е, мирише на "евтино".

Извинете ме за лаишкото възражение, но категоризирането на робустата като нещо евтино и некачествено не бива да се абсолютизира. За сведение може да сравните цените и качеството на робуста INDIA MONSOONED MALABAR AA (не че може да се намери на пазара последните 2 сезона поради неблагоприятните метереологични условия) и робуста INDIA KAAPI ROYAL SCR.18 WASHED (30% ръст в цената за последната реколта по същите причини), които бият по цена преобладаващата част от масовите арабики - SANTOS NATURAL, COLOMBIA EXELSO, ETHIOPIA DJIMMAH NATURAL GR5, NICARAGUA MATAGALPA и редица други. Дори не коментирам сравнение с RIO MINAS, колкото и спорно да е дали е арабика или робуста.
Въпреки това не ме набеждавайте за защитник на едно или друго кафе, просто е добре да не се изпада в крайности или опити да се злепоставят колеги от малки пекарни, които очевидно се справят много добре с наличния ресурс.

r12324
Зелено кафе
Мнения: 36
Регистриран на: 17 Ное 2019 13:13
Град: Sofia
Приготвям кафе с: Lelit VICTORIA PL 91T
Lelit William PL2

Мнение

Пак повтарям не упреквам никого.... Това че дадох пример с тях е по простата причина че последно си купих от тях... Аз също купувам от Cofferro... Само че там смениха Бразилията и сегашната не ме кефи.
Това да ли една Арабика е декларирана окато такава, а всъщност не е... Е друга тема!
Относно цената и мнението на @laik ... Аз лично, Арабика по ефтина от Робуста не съм виждал.

Темата е как обикновен човек без познания и лаборатория на гърба си може да разпознае едно кафе дали е Арабика или Робуста.
Оказва се има само един начин за доказване с анализ на едни специфични мазнини, което скоро ще разберем колко струва.

Ще се радвам ако някой сподели подобно знание, което би могло да го обогати лично ако го сподели с повече хора. Иначе знанието е безполезно!

НИЩО ЛИЧНО КЪМ НИКОЯ ПЕКАРНА!
Аватар
blazarov
Тъмно изпечен
Мнения: 352
Регистриран на: 29 Окт 2018 13:51
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia v5 + Eureka Mignon
Brasilia Lady + Mazzer Super Jolly

Мнение

Как да разпознаеш дали например парфюм не е фалшив? Или дреха?
Трудна работа като с кафето.
Като изключим лабораторния анализ :) най-добрия ми шанс е да купувам от пекарна, на която имам доверие. При кафето като рядка природна “гурме” суровина това има и допълнителни предимства:
Предлага ми се предварително подбрана от топ специалисти селекция измежду най-качествените кафета от целия свят. Аз като си пазарувам кафе го правя общо взето с идеята, че избирам от перфектни кафета и със затворени очи да избера най-вероятно пак ще ми хареса. Това за ~2г досега от БГ пекарните само в Дъбов ми се случва.
Допълнително към горната аналогия важи и цената. Скъпите неща струват скъпо и плащането на реалната цена е необходимо, но не достатъчно условие за увереност, че купувам истинска качествена стока.
Иначе скъпи неща на ниска цена обикновенно вървят комплект с история, на която трябва да повярваш (я крадени парфюми, я маркови дрехи на ишлеме..) :-)
Има я и другия тип експлоатация, където пък можеш да дадеш 50лв за 250гр кафе изпечено преди 2-3 месеца ако повярваш на историята, че това е най-доброто кафе от най-добрата пекарна в света и т.н. Това при пича с 10-левовото еспресо :)
laik
Пекарна
Мнения: 41
Регистриран на: 18 Окт 2019 08:59
Град: Малък
Приготвям кафе с: настроение

Мнение

blazarov написа:
11 Фев 2020 06:49
е да купувам от пекарна, на която имам доверие.

Абсолютно адекватен коментар. Същото важи и за доставчиците на зелено кафе. Защото както знаем всички /пекарни/ "купуват директно от ферми", макар и да не знаят къде точно се намират. Има редица порочни практики от търговците от Триест и Хамбург, където се получава разминаване от поръчка до реална доставка пък макар и придружена със пълен комплект сертификати.

r12324
Зелено кафе
Мнения: 36
Регистриран на: 17 Ное 2019 13:13
Град: Sofia
Приготвям кафе с: Lelit VICTORIA PL 91T
Lelit William PL2

Мнение

Сертификат и декларации да искаш... Всеки има по 5 или повече.
@laik има много разлики в българското и западноевропейското законодателство по отношение на храните (включително Македонското, Сръбското и румънското).... Но има едно което е много уместно.
Отговорност за предлагания продукт в България носи ПРОИЗВОДИТЕЛЯ, търговеца бил той на едро или дребно не е задължен да контролира стоката която търгува. Скоро това ще се промени :) Ако ти си имал проблем с търговци от зададена Европа много лесно можеш да ги сбориш - там има правила!

Нека да се върнем в темата за разпознаване на АРАБИКА ОТ РОБУСТА!!
laik
Пекарна
Мнения: 41
Регистриран на: 18 Окт 2019 08:59
Град: Малък
Приготвям кафе с: настроение

Мнение

Условен маркер би могло да е кофеиновото съдържание: арабика - 1,2% / робуста - 2,2%

0CA0CEEB-4713-4AAE-8F8F-934B0564C9F0.jpeg
Само регистрираните потребители могат да преглеждат прикачените файлове.
temp
Светло изпечен
Мнения: 122
Регистриран на: 26 Окт 2018 11:50
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia/meBarista
Chemex, V60, kalita wave

Мнение

В другата тема писах за бутиковите пекари. Преди година две, се печеше кафе . Сега се превърна в бизнес, стана модерно. Цените се вдигнаха двойно,появиха се всякакви , който искат да станат милионери. Цените се вдигнаха , но не се появи качествено кафе. Напротив, някой се опитват да пробутат боклуци, като им добавят аромати. Малко останаха тези който се вълнуват какво пекат, повечето са на принципа - смеси го да го пробутаме.
Мерси. Без мене, не съм по модите, по скоро съм фен. В София (страната) останаха две пекарни.
Много разочарование натрупах, а изненадите и интересните кафета, вече са много редки. За съжаление последното купено от стар пекар, кафе - го изхвърлих. При еспресо нещата могат и да изглеждат добре, но на филтър всичко си личи, два пъти се пробвах търсих какво се случва, защо след цъфтеж аромата изчезва. Направих си експеримент и с кафе от капсули DG, ясно.
r12324
Зелено кафе
Мнения: 36
Регистриран на: 17 Ное 2019 13:13
Град: Sofia
Приготвям кафе с: Lelit VICTORIA PL 91T
Lelit William PL2

Мнение

Здрвейте,
Правим анализа на Метилкафестол, не излиза много скъпо, както си мислех....
Има два метода
Спектроскопия 150 Евро
Течна хроматография 2хмасспектромия 315 евро
Учудвам се колко анализа на кафе се правят. Нещо което консумира с удоволствие може да се окаже и коварено..
То са Охратоксин А, пестициди, акриламид, фурани - все готини работи със сложни формули.