Coffero (Коферо) Етиопия - ревю

Място където може да обсъждате различните видове кафе, сортове, начин на изпичане и всичко свързано с това

Модератори: Gaggia, glatzial

Аватар
glatzial
Кафе дегустатор
Мнения: 501
Регистриран на: 07 Мар 2019 17:52
Град: София
Приготвям кафе с: VBM Domobar Junior HX / Hedone Honne
Gaggia Classic PID / Ceado E5P
Wacaco Nanopresso / Lido 3

Мнение

Коферо Етиопия - 250гр. за 21лв. (84 лв/кг)

Не можах да намеря линк за него в сайта на Коферо - там единствената Етиопия е Иргачеф, но това не е Иргачеф - това е от Некемте, което е бая по на север.

Опаковката е хартиена отвън, с фолио отвътре. Има клапа и многократно затваряне. Това е стандартна за Коферо опаковка, която ползват за всички кафета. На нея лепят стикер с конкретния вид. Информацията на стикера е изчерпателна:
Страна - Етиопия
Регион - Некемте, Валага (град и провинция, среща се и като Велега)
Ферма?/Подрегион - Хена Форест (по-скоро е нещо като местност, не намерих конкретна ферма, която се казва така)
Аромати - ягода, праскова, карамел
Вкусове - кайсия, праскова, ягода и намек за ананас
Изпичане - средно (3/5 за Коферо)
Аромат - 4/5
Тяло - 4/5
Сила - 3/5
Оценка - 88/100, Клас 1, Органично
Вид - Арабика, Хейлрум
Процес - немит (предполагам натурален, характерен за Етиопия)
Височина - 2000м.
Изображение

Задната страна не съм я снимал - там е дата на изпичане, грамаж, вид смилане и контактна информация.

Зърната са разнородни, средни към дребни на размер, с леки разлики в изпичането. Повечето са изпечени средно-светло и средно. Единични бройки са средно-тъмно. Трудно се чупят с ръка. Много ароматно кафе, с наситен плодов мирис - малко е като плодов чай. Просто обожавам тия плодови етиопии. На мирис това не е кафе, а плодова салата.
Изображение

Изображение

Иска много фино смилане и се получава консистентна, бухнала пудра със светъл цвят. Отключват се по-характерни аромати и бих могъл да кажа, че разпознавам праскова или кайсия.
Изображение

Това кафе е истинско удоволствие да се извлича. Въпреки финото смилане, което асоциирам повече с еспресо, се получават страхотни ристретота с него. Почти по всички начини се получава отлично, но това, което най ми хареса е с леко бягство от класическата рецепта. По принцип го пробвах на по-висока температура с 15гр/30сек/30гр/95-94С. Но най ми хареса на по ниска температура, малко по-фино смляно с един грам в повече, с по-дълга екстракция - 16гр/42сек/31гр/93-92С. Но както и да го направите е супер. Само бързи, къси екстракции на под 92С бяха незадоволителни. На 17гр почва да опира в душа.


Получава се кафе с гъст, "латексов" каймак
Изображение

Като вкус - жестоко е. Слаба, ненатрапчива киселинност, с изключителен плодов, естествено сладък вкус. Във вкуса доминират ягодите - веднага го асоциирах с този плод. Праскови, кайсии, пък камо ли ананас не усещам - имаше ги в аромата на смляното кафе, но при екстракцията са се омешали в общото плодово чувство. Тялото е плътно, стели се по езика и небцето като кадифе. Ароматът също е силен и наситен. Дълъг плодов послевкус, искаш да пиеш още и още.
Влюбих се в това кафе. Жената също - свършихме го за седмица.
Последно промяна от glatzial на 15 Юли 2019 13:11, променено общо 1 път.
Sometimes the same is different, but mostly... it's the same.
Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 2336
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Vesuvius/Honne/Ceado SD

Мнение

:bow-blue:

Поредното изчерпателно ревю на кафе, снимките преди се виждаха, но вече не, качи ги тук във форума.

кафемашина :coffee::romance-ballandchain:
toro
Кафе трафикант
Мнения: 524
Регистриран на: 13 Яну 2019 15:10
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia+Auber pid и Lido 2

Мнение

Май няма да е зле да се сложи титла дегустатор на аватара на glatzial.
Аватар
glatzial
Кафе дегустатор
Мнения: 501
Регистриран на: 07 Мар 2019 17:52
Град: София
Приготвям кафе с: VBM Domobar Junior HX / Hedone Honne
Gaggia Classic PID / Ceado E5P
Wacaco Nanopresso / Lido 3

Мнение

@Gaggia

- бях качил снимките директно от гугъл фотос - може би някоя от настройките ми там не е съвсем добре за публично споделяне. Качих ги в imgur - сега трябва да са добре.

@toro - първо да събера пари (и да изпадна в момента на умопомрачение) за това . - https://eustore.sca.coffee/collections/ ... P4-pJ0_vjY - и тогава ;)

Sometimes the same is different, but mostly... it's the same.
Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 2336
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Vesuvius/Honne/Ceado SD

Мнение

toro написа:
15 Юли 2019 13:05
Май няма да е зле да се сложи титла дегустатор на аватара на glatzial.

Ами честито, напълно заслужена титла.

кафемашина :coffee::romance-ballandchain: